Χώρες της Λατινικής Αμερικής βάζουν διπλωματικό «πάγο» στις σχέσεις με το Ισραήλ

Η Βολιβία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ, Χιλή και Κολομβία ανακαλούν τους πρεσβευτές τους.
via Associated Press

Η βολιβιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη πως διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ εξαιτίας του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Η Βολιβία, όπου κυβερνά ο πρόεδρος Λουίς Άρσε, που ανήκει στην αριστερά, έγινε η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που προχώρησε σε αυτή την κίνηση μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Χιλή και Κολομβία ανακοίνωσαν παράλληλα πως ανακαλούν τους πρεσβευτές τους από το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αντίστοιχα για «τις απαράδεκτες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και για «τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού» από το Ισραήλ.

Στη Λα Πας, η κυβέρνηση «έλαβε την απόφαση να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ σε ένδειξη απόρριψης και καταδίκης της (...) δυσανάλογης ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας», εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Φρέντι Μαμάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η γενική γραμματέας της προεδρίας Μαρία Νέλα Πράδα ανακοίνωσε παράλληλα την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. «Απαιτούμε να τερματιστούν οι επιθέσεις (...) οι οποίες έχουν προκαλέσει ως τώρα χιλιάδες θανάτους αμάχων και εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς Παλαιστινίων», πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωσή της χθες η Χαμάς εξήρε την απόφαση της κυβέρνησης της Βολιβίας, εκφράζοντας τη «μεγάλη εκτίμησή της» γι’ αυτήν και καλώντας αραβικές χώρες που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ να τη μιμηθούν.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει ως τώρα.

Η Βολιβία είχε ήδη προχωρήσει στη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ισραήλ το 2009. Ο τότε πρόεδρος, ο σοσιαλιστής Έβο Μοράλες, είχε λάβει την απόφαση αυτή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Η Λα Πας έχει αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης από τα χρόνια του 1980.

Οι διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν τον Νοέμβριο του 2019, όταν στην εξουσία βρισκόταν μεταβατική κυβέρνηση της δεξιάς, προτού ο Λουίς Άρσε, τότε ακόμα δελφίνος του κ. Μοράλες, κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Έβο Μοράλες χαρακτήρισε καθυστερημένη την απόφαση της κυβέρνησης Άρσε, εκτιμώντας πως οφειλόταν «στην πίεση του λαού» καθώς «το ισραηλινό καθεστώς έχει δολοφονήσει πάνω από 8.500 ανθρώπους».

Στο Σαντιάγο, ο πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του «καταδικάζει σθεναρά και παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα, ανακαλώντας τον πρεσβευτή Χόρχε Καρβαχάλ από το Τελ Αβίβ.

Στη Χιλή φιλοξενείται η μεγαλύτερη παλαιστινιακή διασπορά εκτός αραβικού κόσμου. Η κυβέρνηση του κ. Μπόριτς, η οποία καταδίκασε με έντονο τρόπο την επίθεση της Χαμάς, τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών στο Μεσανατολικό και συγκαταλέγεται σε αυτές που ζητούν να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός.

Στην Μπογοτά, ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο κατήγγειλε τη «σφαγή του παλαιστινιακού λαού» ανακαλώντας την πρεσβεύτρια Μαργαρίτα Μανχάρες.

Η σχέση Κολομβίας/Ισραήλ ήταν ήδη τεταμένη, με τον πρόεδρο Πέτρο να επικρίνει με σφοδρότητα δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τον τρόπο που δρα ο ισραηλινός στρατός και τον ισραηλινό πρεσβευτή Γκαλί Νταγάν να τον κατηγορεί για «αντισημιτικές» θέσεις.

Άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσά τους περιφερειακές δυνάμεις όπως το Μεξικό και η Βραζιλία, ζητούν σε ολοένα πιο υψηλό τόνο κατάπαυση του πυρός.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα κατήγγειλε την Παρασκευή την «παραφροσύνη του ισραηλινού πρωθυπουργού» Μπενιαμίν Νετανιάχου, «ο οποίος θέλει να σβήσει από τον χάρτη τη Λωρίδα της Γάζας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-dpa

Δημοφιλή