Απελπιστική είναι για τους αμάχους η κατάσταση στο Σεβεροντονέτσκ στην περιφέρεια το Λουχάνσκ στη Ουκρανία, που επί ημέρες τελεί υπό συνεχείς ρωσικούς βομβαρδισμούς ενώ ανελέητες μάχες μαίνονται στα περίχωρα.
Ανοιχτοί οδοί διαφυγής έχουν απομείνει ελάχιστοι καθώς έχουν καταστραφεί τρεις γέφυρες που επιτρέπουν την είσοδο και την έξοδο προς το κέντρο της πόλης, οι Ρώσοι έχουν καταλάβει περίπου το 80% της πόλης ενώ η γειτονική μικρότερη πόλη Λισιχάνσκ τελεί υπό συνεχείς βομβαρδισμούς.
Αμφότερες αποτελούν τις τελευταίες πόλεις της περιφέρειας Λουχάνσκ (που μαζί αυτή του Ντονέτσκ αποτελούν το Ντονμπάς όπου επικεντρώνονται οι ρωσικές επιχειρήσεις) όπου το 95% των εδαφών έχει καταληφθεί.
Πολλοί φοβούνται πως ίσως επιχειρείται ένας πλήρης αποκλεισμός της πόλης. Δεδομένων των ελλείψεων που αρχίζουν να υπάρχουν, τις αναφορές για αμάχους στο εργοστάσιο Αζοτ και τους συνεχείς βομβαρδισμούς μια επανάληψη πολιορκίας τύπου Μαριούπολης δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές πάντως η πόλη δεν έχει αποκοπεί πλήρως αλλά απομακρύνσεις αμάχων γίνονται μόνο σε κάποια διακοπή των βομβαρδισμών, με υψηλό ρίσκο και εάν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς. Όπως λέει ο Δήμαρχος, ”πρόκειται για διακριτικές απομακρύνσεις, ένας-ένας”.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο τελευταίο μήνυμά του και αναφερόμενος στο Σεβεροντονέτσκ αναφέρει πως το ”ανθρώπινο κόστος” αυτής της μάχης είναι «τρομακτικό” για την Ουκρανία και τονίζει πως ”Η μάχη του Ντονμπάς θα παραμείνει σίγουρα στη στρατιωτική ιστορία ως μια από τις πιο σφοδρές στην Ευρώπη”.
″Είμαστε αντιμέτωπο με το απόλυτο κακό...δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να προελάσουμε και να απελευθερώσουμε τη χώρα μας», καθώς οι περιοχές στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα τους που κατέχουν τα ρωσικά στρατεύματα έχουν «αποκλειστεί από τον πολιτισμό” καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν κόψει «όλες τις επικοινωνίες» με τον έξω κόσμο.
Επίσης, το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν πρόοδο και στην περιοχή του Χαρκόβου, στα ΒΑ της χώρας παρά την υποχώρησή τους πριν μερικές εβδομάδες.
Νέα πυρά Ζελένσκι για Βερολίνο
Στο μεταξύ ο ουκρανός πρόεδρος όμως στράφηκε ακόμη μια φορά και προς την Γερμανία απαιτώντας να ξεκαθαρίσει την στάση της. ”Χρειαζόμαστε ο καγκελάριος Σολτς να μας καθησυχάσει ότι η Γερμανία υποστηρίζει την Ουκρανία. Αυτός και η κυβέρνησή του πρέπει να αποφασίσουν”, δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
″Η Γερμανία άρχισε παραδόσεις όπλων αργότερα από τις γειτονικές μας χώρες. Αυτό είναι γεγονός”, είπε με καταγγελτικό τόνο ο κ. Ζελένσκι. Στην αρχή, η Γερμανία και η Γαλλία υποστήριζαν την Ουκρανία μόνο πολιτικά και ρητορικά, όπως στηλίτευσε.
Νωρίτερα χθες, ο καγκελάριος Σολτς απέρριψε τις επικρίσεις πως η Γερμανία στέλνει με υπερβολική βραδύτητα βαριά όπλα στο Κίεβο. ”Θα παραδώσουμε όλα τα όπλα που έχουμε εγκρίνει”, διαβεβαίωσε ο κ. Σολτς, υπενθυμίζοντας πως θα πρέπει προτού παραδοθούν να περάσουν από εκπαίδευση οι ουκρανοί μελλοντικοί χειριστές τους.
Πρόκειται ”για βαρύ οπλισμό. Πρέπει να είσαι λοιπόν σε θέση να τον χρησιμοποιήσεις, πρέπει να εκπαιδευτείς γι’ αυτό”, είπε ο καγκελάριος της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι ουκρανοί στρατιωτικοί περνούν από εκπαίδευση στη γερμανική επικράτεια στον χειρισμό των οπλικών συστημάτων που θα παραλάβουν.
Πηγές: BBC, Reuters, ISW