Χωρίς συμφωνία η σύνοδος κορυφής των χωρών- μελών της ΕΕ για τον προϋπολογισμό

Η έκτακτη σύνοδος ολοκληρώθηκε περίπου 20 λεπτά μετά την επανέναρξή της.
ASSOCIATED PRESS

Απότομο τέλος έλαβε η έκτακτη σύνοδος κορυφής των χωρών- μελών της ΕΕ για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-27, καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία μετά από μια διήμερη αντιπαράθεση μεταξύ των πιο οικονομικά αδύναμων κρατών και των χωρών που επιδιώκουν μείωση των δαπανών.

Η σύνοδος ολοκληρώθηκε περίπου 20 λεπτά μετά την επανέναρξή της. O Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε τη λύπη του, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως οι ηγέτες της ΕΕ δεν συμφώνησαν επειδή «οι διαφορές ήταν απλά πολύ μεγάλες».

«Ακόμα και τα χονδρικά δεδομένα σχετικά με τη νέα πρόταση ήταν επαρκή για να δείξουν πως δεν θα επαρκούσε για να γεφυρωθούν οι διαφορές» πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο προεδρεύων της συνόδου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε πως «δυστυχώς σήμερα διαπιστώσαμε πως δεν ήταν δυνατόν να φτάσουμε σε συμφωνία, διαπιστώσαμε πως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο».

ASSOCIATED PRESS

Ο κ. Μισέλ συγκέντρωσε τους 27 ηγέτες με σκοπό να γεφυρωθούν οι διαφορές, ωστόσο το σχέδιο συμβιβασμού του απορρίφθηκε. Η διευθέτηση του ζητήματος του επταετούς προϋπολογισμού αποτελεί πάντα «διελκυστίνδα», ωστόσο ήταν πιο έντονη από ποτέ αυτή τη φορά, λόγω του Brexit, που άφησε ένα κενό 75 δισ. ευρώ εν μέσω μιας περιόδου νέων προκλήσεων- από την κλιματική αλλαγή μέχρι τη μετανάστευση.

Η αντιπαράθεση σχετικά με το μέγεθος του προϋπολογισμού 2021-2027 και τον διαμοιρασμό του εξέθεσε τα ρήγματα μεταξύ των χωρών του βορρά και του νότου, καθώς και μεταξύ των χωρών της ανατολής και της δύσης, και μεταξύ των περισσότερο και λιγότερο ανεπτυγμένων οικονομιών.

.
.
Reuters

Η Δανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία κατέφθασαν στις συνομιλίες αμετακίνητες ως προς το ότι δεν θα αποδέχονταν προϋπολογισμό άνω του 1% του ΑΕΠ. Στο μεταξύ, οι επωφελούμενοι του κοινού προϋπολογισμού ζητούσαν περισσότερα από την προηγούμενη πρόταση του 1,074%, που αντιστοιχούσε σε 1,09 τρισ. ευρώ.

Η πρόταση του Μισέλ θα έθετε οροφή στις κοινές δαπάνες στο 1,069%, αλλά απορρίφθηκε αμέσως όταν βρέθηκε ενώπιον των ηγετών.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή