Χρέωση εισόδου για όποιον θέλει να ταξιδέψει στη Βρετανία το 2025

Το μέτρο θα έχει εφαρμογή για όλους τους ταξιδιώτες χωρίς βίζα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και βρεφών.
Ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο Heathrow, στο Λονδίνο.
Ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο Heathrow, στο Λονδίνο.
via Associated Press

Στις 10 λίρες (περίπου 11,8 ευρώ) κυμαίνονται οι επιπλέον χρεώσεις με τις οποίες θα επιβαρύνονται ταξιδιώτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση -άρα και από την Ελλάδα- που θα επισκέπτονται την Βρετανία από το 2025.

Το νέο μέτρο θα μπει σε ισχύ από την επόμενη χρονιά, ενώ διευρύνεται, εντάσσοντας πολίτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν των επισκεπτών από το Κατάρ που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Οι επιπλέον χρεώσεις θα ισχύουν για όλους τους επισκέπτες χωρίς βίζα προς την Μεγάλη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και βρεφών, που δεν έχουν άδεια να ζήσουν, να δουλέψουν ή να σπουδάσουν στην χώρα, σύμφωνα με την Υπουργό Εσωτερικών, Yvette Cooper.

Προς το παρόν μόνο πολίτες από το Μπαχρέϊν, το Κουβέϊτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν στο βρετανικό ηλεκτρονικό ταξιδιωτικό σύστημα πιστοποίησης (ETA), προτού εισέλθουν στην χώρα.

Το σύστημα θα επεκταθεί μέχρι το Νοέμβριο έτσι ώστε να περιλαμβάνει τους περισσότερους πολίτες, μεταξύ των οποίων και εκείνου από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ευρωπαίοι θα εξαιρεθούν σε πρώτο χρόνο, καθώς το πρόγραμμα θα επεκταθεί ξανά την άνοιξη, ενσωματώνοντας τους σε εκείνο το χρονικό πλαίσιο.

Το μέτρο δεν αφορά Ιρλανδούς πολίτες, ενώ η Βρετανίδα Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε τα εξής: «Με το που παρουσιαστεί το σύστημα ETA, θα κλείσει ένα μεγάλο κενό στις εκ των προτέρων άδειες και με αυτό εννοώ ότι για πρώτη φορά θα έχουμε μια βαθιά κατανόηση για όσους ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Πολίτες Ιορδανίας δεν έχουν πλέον την δυνατότητα να αιτηθούν για ETA για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Το παραπάνω σύστημα δεν είναι άγνωστο παρόλα αυτά στον κόσμο. Το αντίστοιχα ESTA των ΗΠΑ κοστίζει 21 δολάρια για όποιον το αποκτήσει και έχει διάρκεια δύο χρόνια, με πρώτη εφαρμογή το 2009.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή