«Χρυσή βίζα» σε λίγους και καλούς. Το σχέδιο της Κομισιόν για να περιορίσει την αλόγιστη χορήγηση αδειών παραμονής σε εύπορους ξένους

«Χρυσή βίζα» σε λίγους και καλούς. Το σχέδιο της Κομισιόν για να περιορίσει την αλόγιστη χορήγηση αδειών παραμονής σε εύπορους ξένους
MrLonelyWalker via Getty Images

Τον περιορισμό της αλόγιστης χορήγησης αδειών παραμονής σε μη Ευρωπαίους βάζει στόχο η Κομισιόν προκειμένου να αποτρέψει την έλευση ανθρώπων που πιθανότατα απειλούν την ασφάλεια των πολιτών.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, Βέρα Γιούροβα διευκρίνισε πως η ΕΕ μέσω του προγράμματος της Golden Visa πιθανότατα άθελα της φιλοξενεί «εγκληματίες υπεύθυνους για τη διαφθορά και τη διακίνηση μαύρου χρήματος». Η Γιούροβα εξήγησε παράλληλα πως από ’δω και στο εξής τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να εξετάζουν πιο διεξοδικά τις αιτήσεις των πολιτών για τη χορήγηση άδειας, διερευνώντας τους στόχους και τα κίνητρά τους.

Σημειώνεται πως αυτή την ώρα το πρόγραμμα της Golden Visa έχουν υιοθετήσει οι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά το 2013 στις χώρες αυτές προστέθηκε και η Ουγγαρία.

Στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας ιδιαίτερος λόγος γίνεται για την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα ως παραδείγματα κρατών που έχουν προχωρήσει σε χορήγηση αδειών διαμονής σε σημαντικό αριθμό εύπορων πολιτών από τη Ρωσία, την Κίνα, ακόμα και την Τουρκία.

Η Γιούροβα έσπευσε να επισημάνει πως η χρυσή βίζα δεν πρέπει να γίνει «δούρειος ίππος». «Προσωπικά δεν εγκρίνω το επιχείρημα βίζα έναντι επενδύσεων και χρημάτων», δήλωσε η Επίτροπος στη Die Welt προαναγγέλλοντας ένα νέο σύστημα που θα αυξάνει τις ευθύνες των κρατών-μελών, τα οποία πλέον θα εγγυώνται πανευρωπαϊκά ότι εκείνοι που λαμβάνουν βίζα δεν θα αποτελέσουν απειλή για την Ευρώπη.

Να αναφερθεί πως περίπου το 87% των ατόμων που απέκτησαν ιθαγένεια σε κράτος της ΕΕ το 2016 ήταν στο παρελθόν πολίτες χώρας εκτός της Ευρώπης, ενώ τη χρονιά εκείνη δόθηκαν 863.300 άδειες, 19% περισσότερες απ′ ότι το 2015.

Στην Κύπρο η χορήγηση άδειας για παραμονή στη χώρα γίνεται με την προϋπόθεση ότι ο ξένος πολίτης θα επενδύσει τουλάχιστον το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων σε ακίνητα, εταιρείες ή κρατικά ομόλογα. Νωρίτερα μέσα στο χρόνο δε η κυβέρνηση της Κύπρου εξήγγειλε πως οι άδειες που θα χορηγεί πλέον δεν θα υπερβαίνουν τις 700 ανά έτος.

Υπενθυμίζεται πως όσον αφορά τη χώρα μας, με βάση πίνακες που ανέρτησε η Εnterprise Greece και αφορούν το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», μέχρι και το 2017, οι κινέζοι επενδυτές φαίνεται ότι κατέχουν την πρωτιά στις άδειες διαμονής. Σε σύνολο 2.968 αδειών που δόθηκαν το 2018 στο πλαίσιο της Golden Visa, οι Κινέζοι πήραν 1.395 άδειες, ακολουθούν οι Ρώσοι με 429, οι Τούρκοι με 308 και οι Αιγύπτιοι με 109 άδειες παραμονής.

Η Eka Rostomashvili, επίσης υπεύθυνη συντονισμού για ανάλογα προγράμματα στην Ευρώπη, δήλωσε από την πλευρά της πως πρωτοβουλίες -όπως αυτή της Golden Visa- πολλές φορές αποτελούν κίνδυνο για ολόκληρη την ΕΕ, ακόμα και για τα κράτη εκείνα που δεν τις εφαρμόζουν.

«Οι άδειες δόθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις σε επενδυτές που δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο κίνητρο για επενδύσεις σε μια συγκεκριμένη χώρα κι αυτό ίσως είναι ύποπτο. Μεταξύ των συνεπειών της τάσης αυτής ήταν οι τιμές των ακινήτων να αυξηθούν, όπως για παράδειγμα συνέβη στην Πορτογαλία», σημείωσε.

Την ίδια ώρα μίλησε για την ανάγκη θέσπισης ενός κοινού σχεδίου και σαφών κριτηρίων για την επιλογή των πολιτών στους οποίους θα δίνεται η άδεια για διαμονή σε μια χώρα.

(Με πληροφορίες από dw.com, Sputnik International, Enterprise Greece)

Δημοφιλή