Πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια ακούγεται ο ισχυρισμός πως ο άνθρωπος χρησιμοποιεί μόνο το 10% των δυνατοτήτων του εγκεφάλου και το υπόλοιπο 90% μένει ανεκμετάλλευτο. Ισχύει, όμως, κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα;
Ο ισχυρισμός αυτός υπήρξε βασικό θέμα συζήτησης στην σειρά Limitless αλλά έπαιξε και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Lucy με την Σκάρλετ Γιόχανσον.
Ποια είναι η αλήθεια;
Δυστυχώς, θα σας απογοητεύσω. Σύμφωνα με το Zidbits, ένας τέτοιος ισχυρισμός είναι αδύνατον να ισχύει καθώς ο εγκέφαλός μας όπως και άλλα μας όργανα έχουν διαμορφωθεί μέσω της φυσικής επιλογής. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το πιο περίπλοκο όργανο στο σώμα μας και χρειάζεται όλους τους νευρώνες για να λειτουργήσει σωστά. Αν κάποιο μέρους του εγκεφάλου δεν εξυπηρετούσε κάποια λειτουργία, πολύ απλά εξελικτικά θα είχε εξαλειφθεί αφού δεν θα υπήρχε λόγος να υπάρχει.
Ακόμη, ο εγκέφαλος, σαν όργανο, δε λειτουργεί σαν μία μάζα, αλλά χωρίζεται σε περιοχές οι οποίες είναι υπεύθυνες για συγκεκριμένες λειτουργίες. Δεν υπάρχει περιοχή που να μη σχετίζεται με κάποια λειτουργία, συνεπώς δεν υπάρχουν άεργα τμήματα. Ένα καθαρό 10% στον εγκέφαλο αντιστοιχεί στην παρεγκεφαλίδα, περιοχή που σχετίζεται με την κίνηση και την ισορροπία.
Σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, ο εγκέφαλος είναι ένα μικρό όργανο που αντιπροσωπεύει το 2% του συνολικού βάρους. Την ίδια στιγμή, ο εγκέφαλος απαιτεί μόνο εκείνο το 20% της ροής αίματος της καρδιάς και μια ίση ποσότητα διαθέσιμου οξυγόνου. Από εξελικτική άποψη, δεν είναι εύλογο το γεγονός ότι ένα τόσο απαιτητικό όργανο θα λειτουργούσε μόνο στο 10% της αποτελεσματικότητάς του.
Επιπλέον, όταν μετράμε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ποικιλία δοκιμών (από το EEG έως το fMRI), δεν υπάρχει μια ενιαία περιοχή που να μην ”ανάβει”. Αυτές οι δοκιμές αποτελούν απόδειξη ότι χρησιμοποιούμε όλο τον εγκέφαλό μας.
Από που προήλθε ο μύθος
Δεν είναι ξεκάθαρο πως προέκυψε ο μύθος ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι ρίζες του μύθου άρχισαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στις αρχές του 1800. Η συζήτηση ήταν μεταξύ εκείνων που πίστευαν ότι η λειτουργία του εγκεφάλου μπορούσε να εντοπιστεί μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου και εκείνων που πίστευαν ότι ο εγκέφαλος αξιοποιούσε όλες του τις δυνατότητες.
Πειράματα που διεξήχθησαν, έδειξαν ότι οι αρουραίοι δεν επηρεάζονταν σχεδόν καθόλου αφαιρώντας μέχρι και 58% του εγκεφαλικού φλοιού. Είναι πιθανό ότι η παρερμηνεία και οι άλλες μελέτες σαν αυτή να οδήγησαν στην πεποίθηση ότι χρησιμοποιείται μόνο ένα μικρό μέρος του εγκεφάλου.
πηγή: zidbits