Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι και η συνάντηση που θα έχει με τον Εμμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο των εγκαινίων που θα κάνουν απόψε από κοινού της έκθεσης «Παρίσι - Αθήνα, η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 – 1919», στο Λούβρο, έχουν φουντώσει τα σενάρια για ανακοινώσεις –πιθανότατα αύριο (28/9)- σχετικά με αγορά από τη Γαλλία τριών υπερσύγχρονων φρεγατών.
«Η κυβέρνηση λέει να κάνετε λίγο υπομονή» ήταν η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου στις ερωτήσεις που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους για το θέμα, κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ. Υπενθυμίζεται ότι στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στην πρόθεση της κυβέρνησης να προμηθευτεί άλλα 6 αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, οπότε μένει να δούμε αν μέσα στο επόμενο 24ωρο υπάρξουν ανακοινώσεις από το Παρίσι και για το θέμα των εξοπλισμών αλλά και για μία ευρύτερη αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.
Για τις γερμανικές εκλογές
Απαντώντας σε ερώτηση για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνησν παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και την κατανομή των αρμοδιοτήτων και των υπουργείων, ενώ εστίασε στην πτώση των ποσοστών της ακροδεξιάς, στη μείωση των ποσοστών της Αριστεράς και στην αύξηση των δυνάμεων των Πρασίνων.
Για τη ΔΕΗ και τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ
O Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε και για τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ΔΕΗ. Απαντώντας σε ερώτηση για της κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «ξεπουλήματος της ΔΕΗ» αλλά και για το ενδεχόμενο να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής με αφορμή τη μείωση του ποσοστού του δημοσίου στην εταιρεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι μία τέτοια εξέλιξη «θα είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε με στοιχεία και αριθμούς για το πότε η ΔΕΗ ήταν έτοιμη να καταρρεύσει».
Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, «όσο κυβερνούσε ο κ. Τσίπρας η Δ.Ε.Η. έφτασε στα όρια της κατάρρευσης. Το 2018 έγραφε ζημιές 2,8 εκατ. ευρώ ημερησίως. Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να κατανοήσει ότι η άντληση κεφαλαίων θα επιτρέψει στη Δ.Ε.Η. να επενδύσει στις Α.Π.Ε., τόσο εντός της χώρας όσο και στα Βαλκάνια, διασφαλίζοντας επαρκές και φθηνό ρεύμα για όλους -και μάλιστα όχι πρόσκαιρα- αλλά σε διάρκεια δεκαετιών. Δέσμιος ιδεοληψιών του περασμένου αιώνα, αδυνατεί να αντιληφθεί τη σημασία της ενεργειακής επάρκειας και της απεξάρτησής μας από εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και τις πολιτικές, οικονομικές, αλλά και γεωστρατηγικές προτεραιότητες στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.»
Για τη δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης
Ο κ. Οικονόμου τοποθετήθηκε και για τη δια ζώσης λειτουργία των Πανεπιστημίων. «Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η επαναλειτουργία των σχολείων, μέσω του εκτεταμένου αριθμού τεστ και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, έχει περιορίσει αισθητά την κυκλοφορία του ιού στις ηλικιακές ομάδες των μαθητών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Επισημαίνεται ότι ο εβδομαδιαίος αριθμός κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών:
-Τον Ιούλιο, ήταν 4.324 κρούσματα κατά μέσο όρο.
-Τον Αύγουστο, 4.738 κρούσματα κατά μέσο όρο.
-Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων (13/9 και 19/9) 3.559 κρούσματα με πολύ περισσότερους ελέγχους», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι για τη φοίτηση στα Πανεπιστήμια η κυβέρνηση έχει αποφασίσει οι ανεμβολίαστοι φοιτητές και καθηγητές, να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα rapid ή PCR, αντί των self-test στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
«Έχουμε επανειλημμένως συγχαρεί την πανεπιστημιακή κοινότητα για τα ποσοστά ρεκόρ στον εμβολιασμό: Οι φοιτητές που έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει ξεπερνούν το 75%, τα μέλη του διοικητικού και διδακτικού προσωπικού είναι εμβολιασμένα σε ποσοστό 87%, ενώ τα μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού που έχουν εμβολιαστεί ξεπερνούν το 91%», συμπλήρωσε ο Γιάννης Οικονόμου.
Τέλος, στην ενημέρωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού μετά την σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη, στην αποτίμηση των επαφών που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη, καθώς και στις αλλαγές που φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικας.