Χρυσοχοϊδης:Η Γερμανία πάει κόντρα στο σύμφωνο μετανάστευσης-Τι σημαίνει η επαναφορά συνοριακών ελέγχων

Ο Υπ.Προστασίας του Πολίτη εξηγεί τους κινδύνους της πολιτικής που θα εφαρμόσει το Βερολίνο και αφήνει αιχμές για τα μέτρα που λαμβάνει από τις 16 Σεπτεμβρίου.

«Αυτά που θέλει να εφαρμόσει η Γερμανία είναι κόντρα στο Σύμφωνο Μετανάστευσης» δηλώνει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αφήνοντας αιχμές για τις πολιτικές επιλογές του Βερολίνου.

Σημειώνεται πως η Γερμανία αποφάσισε να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα της από τις 16 Σεπτεμβρίου και για έξι μήνες, επικαλούμενη θέματα ασφαλείας που αφορούν την ισλαμιστική τρομοκρατία και το διασυνοριακό έγκλημα». Η απόφαση ελήφθη μετά την τρομοκρατική επίθεση με τρεις νεκρούς αλλά και μετά την σοκαριστική νίκη του ακροδεξιού εθνικιστικού ΑfD που κέρδισε τις εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας, γεγονότα που ασκούν υπέρμετρη πίεση στην κυβέρνηση του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Ο Χρυσοχοϊδης, μιλώντας στο ΕΡΤNews αναφέρθηκε σε αυτές τις πιέσεις προ την κυβέρνηση του Βερολίνου τονίζοντας πως αυτές οδήγησαν στην λήψη των συγκεκριμένων μέτρων.

″Αρχίζουν ελέγχους στα χερσαία σύνορα, που σημαίνει πως όποιος θέλει να μπει στην Γερμανία από όμορες χώρες, που μάλιστα όλες είναι μέλη τη ΕΕ και σημαίνει ότι έχουν αποδεχθεί το Σύμφωνο για την Μετανάστευση, θα υπόκειται σε συγκεκριμένους κανόνες. Αυτά όλα που επιχειρεί η Γερμανία είναι κόντρα στο Σύμφωνο” είπε ο Υπουργός.

Όπως εξήγησε, βάσει του Συμφώνου εάν κάποιος εμφανιστεί σε χώρα της ΕΕ και πει πως αιτείται ασύλου, η χώρα αυτή είναι υποχρεωμένη να εξετάσει αν πληροί τις προϋποθέσεις και άρα να τον δεχθεί ή να τον απελάσει. Τώρα η Γερμανία θα κάνει ελέγχους στα σύνορα και όποιος αιτείται ασύλου θα τον επιστρέφει πίσω στην αμέσως προηγούμενη χώρα, από την οποία έφτασε στα σύνορα”.

Όπως εξήγησε, εάν λόγω των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν αρχίσουν όλες οι χώρες από τις οποίες περνούν μετανάστες να ακολουθούν την τακτική της Γερμανίας κάποια στιγμή θα φτάσουν πίσω στην Ελλάδα, στην Βουλγαρία, στην Πολωνία και γενικά σε χώρες που ε΄χουν εξωτερικά σύνορα από όπου μπήκαν οι μετανάστες στην ΕΕ.

Δημοφιλή