Χρυσοί Σκούφοι 2025: Ποια εστιατόρια έλαβαν τη διάκριση

Η τελετή αποτύπωσε την 32η χρονιά έρευνας, αξιολόγησης και αποτύπωσης του γαστρονομικού status της χώρας.
Η Άννη Ηλιοπούλου, εμπνεύστρια και επικεφαλής των Χρυσών Σκούφων, με τους guest chefs της τελετής απονομής Takahiko Kondo και Ana Karime Lopez από το «Gucci Osteria da Massimo Bottura» της Φλωρεντίας
christos dimakeas
Η Άννη Ηλιοπούλου, εμπνεύστρια και επικεφαλής των Χρυσών Σκούφων, με τους guest chefs της τελετής απονομής Takahiko Kondo και Ana Karime Lopez από το «Gucci Osteria da Massimo Bottura» της Φλωρεντίας

Σαράντα πέντε εστιατόρια παρέλαβαν τους φετινούς Χρυσούς Σκούφους τη Δευτέρα 10 Μαρτίου, στο «Asteria Domus» της Γλυφάδας, σε μια λαμπερή τελετή απονομής που πλαισιώθηκε θεατρικά με το θέμα «Υψηλή γαστρονομία και υψηλή μόδα – Εκλεκτικές συγγένειες» και ολοκληρώθηκε με ένα dîner de gala αφιερωμένο στη fusion γαστρονομία.

Στην 32η χρονιά έρευνας, αξιολόγησης και αποτύπωσης του γαστρονομικού status της χώρας, οι Χρυσοί Σκούφοι βρήκαν την ελληνική γαστρονομική σκηνή να συνεχίζει την πολύ καλή της πορεία.

Η Άννη Ηλιοπούλου, εμπνεύστρια και επικεφαλής των Χρυσών Σκούφων με τους βραβευμένους chef-patrons Έκτορα Μποτρίνι, Λευτέρη Λαζάρου και Αλέξανδρο Τσιοτίνη
christos dimakeas
Η Άννη Ηλιοπούλου, εμπνεύστρια και επικεφαλής των Χρυσών Σκούφων με τους βραβευμένους chef-patrons Έκτορα Μποτρίνι, Λευτέρη Λαζάρου και Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Το «Etrusco» της Κέρκυρας αναδείχθηκε για 13η χρονιά το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, με βαθμολογία 17/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους, ενώ τα εστιατόρια «Botrini’s Athens» και «Delta» κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στην κατάταξη, με βαθμολογία 16,5/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού που τρία εστιατόρια κατακτούν στην ίδια απονομή από δύο Χρυσούς Σκούφους το καθένα.

Η καλοκαιρινή Ελλάδα είχε και φέτος την τιμητική της στη γεωγραφική διασπορά των βραβείων, καθώς 24 Χρυσοί Σκούφοι ταξίδεψαν αμέσως μετά την απονομή με τους αποδέκτες τους προς τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και τη Χαλκιδική. Ανάμεσά τους, η Σαντορίνη καμαρώνει και φέτος για τους περισσότερους (6), ενώ 16 Χρυσοί Σκούφοι κοσμούν πλέον ισάριθμα εστιατόρια της Αθήνας.

Καλύτερο εστιατόριο για το 2025 και με βαθμολογία 17/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους αναδείχθηκε το εστιατόριο «Etrusco» στην Κέρκυρα, ενώ το εστιατόριο «Botrini's» στην Αθήνα βραβεύτηκε με δύο Χρυσούς Σκούφους και βαθμολογία 16,5/20. Τα βραβεία και για τα 2 εστιατόρια παρέλαβαν ο Έκτορας Μποτρίνι από την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη
GEORGE BROUSALIS
Καλύτερο εστιατόριο για το 2025 και με βαθμολογία 17/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους αναδείχθηκε το εστιατόριο «Etrusco» στην Κέρκυρα, ενώ το εστιατόριο «Botrini's» στην Αθήνα βραβεύτηκε με δύο Χρυσούς Σκούφους και βαθμολογία 16,5/20. Τα βραβεία και για τα 2 εστιατόρια παρέλαβαν ο Έκτορας Μποτρίνι από την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη

Όπως κάθε χρόνο, δεν έλειψαν οι αλλαγές και οι ανακατατάξεις. Τρία εστιατόρια έχασαν φέτος τον Χρυσό τους Σκούφο, τέσσερα εστιατόρια ανέβηκαν στη βαθμολογική κλίμακα και επτά εισήλθαν για πρώτη φορά στο κλαμπ των βραβευμένων. Τα πρωτεία σε αυτές τις νέες εισόδους κρατούν η Πάρος και η Πελοπόννησος, που με δύο ολοκαίνουργιους Χρυσούς Σκούφους η καθεμία βλέπουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο της γεύσης να ανεβαίνουν σταθερά.

Η αυστηροποίηση των βαθμολογικών βάσεων που ισχύει από πέρσι και επηρεάζει τόσο τις ειδικές τιμητικές διακρίσεις Top Notch, όσο και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, που θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο, φαίνεται ότι ώθησε σεφ και εστιατόρια να ανεβάσουν τον πήχη της γαστρονομικής τους πρότασης. Έτσι, την τιμητική διάκριση Top Notch απέσπασαν 23 εστιατόρια (τέσσερα περισσότερα σε σχέση με πέρυσι), φτάνοντας ένα μόλις βαθμολογικό σκαλοπάτι πριν το Χρυσό Σκούφο. Αξιοσημείωτο είναι ακόμα το γεγονός πως εννέα από αυτά αποτελούν νέες εισόδους στο θεσμό.

Η Κάτια Δανδουλάκη με την Άννη Ηλιοπούλου, εμπνεύστρια και επικεφαλής των Χρυσών Σκούφων, και την Πρόεδρο του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου
christos dimakeas
Η Κάτια Δανδουλάκη με την Άννη Ηλιοπούλου, εμπνεύστρια και επικεφαλής των Χρυσών Σκούφων, και την Πρόεδρο του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου

Chef pâtissier 2025 ανακηρύχθηκε ο Μανώλης Στήθος, ενώ το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στο «Ex Machina».

Την τελετή απονομής παρουσίασαν η Ναταλία Δραγούμη και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, καλωσορίζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους σε μια βραδιά με θέμα «Υψηλή γαστρονομία και υψηλή μόδα – Εκλεκτικές συγγένειες». Πρόκειται για δύο εξαιρετικές παγκόσμιες τέχνες που συντονίζονται με εντυπωσιακό τρόπο τόσο αισθητικά όσο και κοινωνιολογικά. Και οι δύο στηρίζονται στην έρευνα, την έμπνευση και τη δημιουργικότητα, και οι δύο έχουν τις ίδιες καλλιτεχνικές και εικαστικές αναφορές, παράγουν κοινωνικά μηνύματα και εμφανίζονται ανά δεκαετία να έχουν τα ίδια πρότυπα και τα ίδια χαρακτηριστικά. Μέσα από έξι βίντεο και σχετικά κείμενα που προέκυψαν ύστερα από έρευνα, ένα για κάθε δεκαετία από το 1970 ως σήμερα, φωτίστηκαν ταυτόχρονα χαρακτηριστικά πρόσωπα και δημιουργίες από τον κόσμο της μόδας και της γαστρονομίας, ζωντάνεψαν στιγμές και φάνηκε ανάγλυφα πως η συγγένεια ανάμεσα στις δύο αυτές τέχνες είναι τελικά πρώτου βαθμού. Γεγονός που επιβεβαίωσαν και με την ανάλυσή τους, ο γνωστός σχεδιαστής haute couture Άγγελος Μπράτης και ο βραβευμένος chef-patron Αλέξανδρος Τσιοτίνης, απαντώντας σχεδόν ταυτόσημα στην ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίοδημιουργείται ένα ρούχο υψηλής μόδας κι ένα πιάτο υψηλής γαστρονομίας.

Ο Δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. ΕΟΤ Χριστόφορος Καπαρουνάκης, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής Χριστίνα Κεφαλογιάννη, η Άννη Ηλιοπούλου, εμπνεύστρια και επικεφαλής των Χρυσών Σκούφων, η Αγάπη Πολίτη Βαρδινογιάννη και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος
christos dimakeas
Ο Δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. ΕΟΤ Χριστόφορος Καπαρουνάκης, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής Χριστίνα Κεφαλογιάννη, η Άννη Ηλιοπούλου, εμπνεύστρια και επικεφαλής των Χρυσών Σκούφων, η Αγάπη Πολίτη Βαρδινογιάννη και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος

Το δείπνο της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων 2025 δημιούργησαν και μαγείρεψαν αυτοπροσώπως οι executive chef της μισελενάτης «Gucci Osteria da Massimo Bottura» στη Φλωρεντία, KarimeLópez και Takahiko Kondo. Εκείνη από το Μεξικό, εκείνος από την Ιαπωνία, αποτελούν ένα fusion ζευγάρι τόσο στη ζωή όσο και στη γαστρονομία, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του μέντορά τους και ενός εκ των σπουδαιότερων σεφ του παγκόσμιου στερεώματος, Massimo Bottura. Παρουσίασαν ένα μενού με μεξικάνικο ταμπεραμέντο, ιαπωνική δεξιοτεχνία και ιταλική φινέτσα, ξεχωριστό όσο και οι ίδιοι, ενθουσιάζοντας τους 300 περίπου προσκεκλημένους της βραδιάς.

Το χειροκρότημα στο φινάλε ήταν κάτι παραπάνω από ένθερμο, αποθεώνοντας τους δύο καταξιωμένους σεφ, καθώς και τον Jean-Louis Capsalas, executive chef του «Asteria Domus», με την μπριγάδα του. Ο νέος αυτός χώρος του Ομίλου Παπαθεοχάρη στη Γλυφάδα με τη μοντέρνα μινιμαλιστική διακόσμηση και τις μεγάλες βεράντες πάνω στη θάλασσα έντυσε την απονομή με ατμόσφαιρα κομψότητας και προσέφερε το ιδανικό σκηνικό για τον κορυφαίο θεσμό της ελληνικής γαστρονομίας.

Χάρης Ρώμας, Κάτια Δανδουλάκη, Κάτια Σπερελάκη, Κατερίνα Λέχου, Στέλιος Μάινας
christos dimakeas
Χάρης Ρώμας, Κάτια Δανδουλάκη, Κάτια Σπερελάκη, Κατερίνα Λέχου, Στέλιος Μάινας

Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες και σεφ των βραβευμένων εστιατορίων παρέδωσαν η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής Χριστίνα Κεφαλογιάννη, η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) Ελένη Ζωντήρου, η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Ζήκος, η Διευθύντρια Χορηγιών και Συνεργασιών της ΔΕΗ Έλενα Χριστοπούλου, ο Bar & Restaurant Sales Manager της Nestle Waters Hellas Γρηγόρης Μανωλέλης, ο Senior Vice President Commerce & Marketing της ΑΒ Βασιλόπουλος Ανδρέας Συμεώνογλου, η Managing Director της Nespresso Professional, Synergy S.A. Ελένη Μιχοπούλου, ο Managing Director της Campari Hellas Βασίλης Βελισκιώτης, ο Junior Brand Manager της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Ευάγγελος Κυρίτσης, η Director Smoke Free Products της εταιρείας Παπαστράτος Κωνσταντίνα Ψαρράκου, ο εκδότης του δημοσιογραφικού οργανισμού Ο Φιλελεύθερος Νίκος Παττίχης, η πρόεδρος του ΔΣ της Δέσμης Εκδοτικής ΑΕ, δημιουργός και επικεφαλής του θεσμού Άννη Ηλιοπούλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων διεξάγεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και του Δήμου Αθηναίων.

H Ορσαλία Παρθένη, o Μάξιμος Μουμούρης και η Ναταλία Δραγούμη
christos dimakeas
H Ορσαλία Παρθένη, o Μάξιμος Μουμούρης και η Ναταλία Δραγούμη

Τα βραβεία

Χρυσοί Σκούφοι 2025

Etrusco,Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι

Botrinis Athens,Αθήνα, 16,5/20και δύο σκούφοι

Delta,Αθήνα, 16,5/20και δύο σκούφοι

Botrinis Santorini,Ξεν. «KatikiesSantorini», Σαντορίνη, 16/20 και ένας σκούφος

Elements Restaurant, Ξεν. «CanavesEpitome», Σαντορίνη, 16/20 και ένας σκούφος

Hervé Restaurant,Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Lauda, Ξεν. «AndronisBoutiqueHotel», Σαντορίνη, 16/20 και ένας σκούφος

Pelagos, Ξεν. «Four Seasons Astir Palace», Αθήνα, 16/20 καιέναςσκούφος

Squirrel,Ξεν. «The Danai», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος

Treehouse,Ξεν. «Ekies All Senses Resort», Χαλκιδική, 16/20 καιέναςσκούφος

VaroulkoSeaside,Αθήνα, 16/20 καιένας σκούφος

CTC,Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Matsuhisa Athens, Ξεν. «FourSeasonsAstirPalace», Αθήνα, 15,5/20 καιέναςσκούφος

Noble Gourmet, Ξεν. «ElysiumResort&Spa», Ρόδος, 15,5/20 και ένας σκούφος

Patio, Ξεν. «The Margi», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Selene, Ξεν. «KatikiesGarden», Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος

Soil, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Σπονδή, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

TudorHall,Ξεν. «KingGeorge», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Alali, Ξεν. «AstarteSuites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Aleria,Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Anama,Μεσσηνία, 15/20 και ένας σκούφος

Andromeda, Ξεν. «The Danai», Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

Baos, Ξεν. «MyconianKorali», Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος

Βενετσιάνικο Πηγάδι, Κέρκυρα, 15/20 και ένας σκούφος NewEntry

Botrini’s Mykonos, Ξεν. «KatikiesMykonos», Μύκονος,15/20 και ένας σκούφος

Bubo Fine Dining Restaurant, Ξεν. «EkiesAllSensesResort», Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

Cabbanes, Ξεν. «Myconian Villas», Μύκονος, 15/20 καιένας σκούφοςNew Entry

Ches, Ξεν. «Calilo», Ίος, 15/20 και ένας σκούφος

Dionysos, Ξεν. «EloundaBeach», Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος

GalaziaHytra,Ξεν. «Summer Senses», Πάρος, 15/20 καιέναςσκούφοςNew Entry

GB Roof Garden, Ξεν. «GrandeBretagne», Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Hytra, Αθήνα, 15/20 καιέναςσκούφος

Lycabettus Restaurant, Ξεν. «AndronisLuxurySuites», Σαντορίνη, 15/20 καιέναςσκούφος

Makris Athens, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Makris Corfu, Ξεν. «DomesMiramareCorfu», Κέρκυρα, 15/20 και ένας σκούφος

Matsuhisa Paros, Ξεν. «AvantMar», Πάρος, 15/20 και ένας σκούφοςNewEntry

Melia, Ξεν. «LesanteBluBeachResort», Ζάκυνθος, 15/20 και ένας σκούφος

Moldee, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος

Onuki, Ξεν. «CostaNavarino», Πύλος, 15/20 καιένας σκούφοςNewEntry

Prosilio, Ζάκυνθος, 15/20 καιέναςσκούφος

Salonika Restaurant, Ξεν. «MakedoniaPalace», Θεσσαλονίκη, 15/20 καιέναςσκούφος

Seeds, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

The Private Kitchen, Ξεν. «MandarinOrientalCostaNavarino», Πύλος, 15/20 καιέναςσκούφοςNewEntry

Yēvo, Ξεν. «Bill&Coo», Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος NewEntry

Top Notch 2025

Avant Garden, Σύρος

Bungalow 7, ΑθήναNew Entry

Clochard, Ξεν. «Excelsior», ΘεσσαλονίκηNew Entry

Cretamos, Ξεν. «The Royal Senses Resort &Spa», Κρήτη

Dex.Silo.01, Ξεν. «Dexamenes», ΗλείαNew Entry

Ex Machina, ΑθήναNew Entry

Fiore Fine Dining,Ξεν. «Lesante Cape», Ζάκυνθος

Fresco, Ξεν. «Sani Dunes-Sani Resort», Χαλκιδική

Hellas, ΡόδοςNew Entry

Kamares, Ξεν. «Eagles Palace», Χαλκιδική

Matsuhisa Mykonos, Ξεν. «Belvedere Mykonos», Μύκονος

Mylos By The Sea, Λέρος

ΌλυμποςΝάουσα, Ξεν. «ΟΝResidence, ΘεσσαλονίκηNewEntry

Over Water Restaurant, Ξεν. «Sani Asterias-Sani Resort», Χαλκιδική

Parōn, Ξεν. «Parilio», ΠάροςNew Entry

Petra Restaurant, Ξεν. «CanavesOia Suites», Σαντορίνη

Pizza Sapienza,Ξεν. «Mandarin Oriental Costa Navarino», ΠύλοςNew Entry

SeaRocks, ΠάροςNewEntry

Sushimou, Αθήνα

The Zillers, Ξεν. « The Zillers», Αθήνα

Veritable, Αθήνα

Vezené Athens, Αθήνα
Zuma, Μύκονος

ChefPatissier 2025

Μανώλης Στήθος

Βραβείο Κοινού 2025

Ex Machina, Αθήνα