Χρυσός: Πάει για ρεκόρ όλων των εποχών το 2024 - Τι οδηγεί το παγκόσμιο ράλι

Κινέζοι και Ινδοί επιδίδονται σε έναν αγώνα απόκτησης χρυσών κοσμημάτων καθώς οι οικονομίες τους σταθεροποιούνται και επιστρέφει η καταναλωτική ζήτηση.
Remus Goga / 500px via Getty Images

Σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας η τιμή του χρυσού εκτοξεύεται καθώς οι επενδυτές θέλουν στα χέρια τους κάτι πολύτιμο, με σταθερή αξία.

Με βάση αυτή τη θεωρία, η οικονομική ανασφάλεια στον κόσμο φαίνεται να είναι στα κόκκινα καθώς η αξία του χρυσού βρίσκεται τους τελευταίους 12 μήνες σε επίπεδα ρεκόρ, με το 2024 να αναμένεται να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του CNBC, η αύξηση των επιτοκίων, ο υψηλός πληθωρισμός και το ενδεχόμενο ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας οδηγεί όλο και περισσότερους να επενδύσουν τα χρήματά τους στην αγορά χρυσού.

Στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν Κινέζοι και Ινδοί που επιδίδονται σε έναν αγώνα απόκτησης χρυσών κοσμημάτων καθώς οι οικονομίες τους σταθεροποιούνται και επιστρέφει η καταναλωτική ζήτηση.

via Associated Press

Οι τιμές του χρυσού έφθασαν στις 7 Αυγούστου στο υψηλό ρεκόρ των 2.072,5 δολαρίων η ουγγιά, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Εως και 2.500 δολάρια η ουγγιά

«Βλέπω τον χρυσό να κινείται πάνω από τα 2.100 δολάρια στα τέλη του 2023 αρχές του 2024 ως επίπεδο συναλλαγών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της TD Securities και παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων, Bart Melek.

Κάποιοι αναλυτές ωστόσο, που μίλησαν στο CNBC εκτιμούν ότι η τιμή του θα ξεπερασει ακόμη και τα 2.500 δολάρια η ουγγιά, δηλαδή περισσότερο από 26% υψηλότερο από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ο David Neuhauser, ιδρυτής της Livermore Partners είναι ένας από αυτούς.

«Θεωρώ ότι θα φτάσει τα 2.500 δολάρια μέχρι το τέλος του 2024. Κι αυτό γιατί μια ενδ’έχεται η οικονομία να μπει σε ύφεση στο τέλος του 2023 με το 2024 να είναι έτος ρεκόρ για τον χρυσό».

Ο Neuhauser υποστηρίζει ακόμη ότι ο στασιμοπληθωρισμός θα παραμείνει στην παγκόσμια οικονομία τα επόμενα χρόνια, καθώς ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί μεταξύ 3% και 5%.

Η Ινδία είναι από τις χώρες με την μεγαλύτερη αγορά χρυσού στον κόσμο.
Η Ινδία είναι από τις χώρες με την μεγαλύτερη αγορά χρυσού στον κόσμο.
via Associated Press

«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι μέσα σε μερικά χρόνια, θα δούμε το χρυσό στα 2.500 δολάρια», δήλωσε και ο CEO της Wheaton Precious Metals, Randy Smallwood.

«Οποιαδήποτε κίνηση ύφεσης θα ήταν βοηθητική για τον χρυσό», υπογράμμισε, προβλέποντας ότι οι οικονομίες της Κίνας και των ΗΠΑ θα είναι πιο αδύναμες τα επόμενα χρόνια.

«Βασικός μοχλός στις θετικές προοπτικές μας για τον χρυσό αναμένεται η κορύφωση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Fed καθώς και η επικείμενη άνοδος της ισχύος του δολαρίου ΗΠΑ», δήλωσε ο Heng Koon How, επικεφαλής στρατηγικής αγορών, παγκόσμιας οικονομίας και έρευνας αγορών της τράπεζας.

Οι τιμές του χρυσού τείνουν να έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Όσο αυτά αυξάνονται, τόσο η ζήτηση για χρυσό μειώνεται καθώς οι εναλλακτικές επενδύσεις όπως τα ομόλογα γίνονται πιο ελκυστικές και αποφέρουν καλύτερες αποδόσεις.

Σε επίπεδα ρεκόρ η ζήτηση από την Κίνα

Η κινεζική ζήτηση χρυσού στη λιανική ήταν ανθεκτική το 2023, παρόλο που η κατανάλωση άλλων εμπορευμάτων παρέμεινε αδύναμη, σύμφωνα με έκθεση της Citi τον Ιούλιο.

Η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα το πρώτο τρίμηνο του 2023 στην Κίνα ήταν «200 τόνοι, η μεγαλύτερη ζήτηση από το 2015», ανέφεραν στην έκθεση αναλυτές με επικεφαλής τον επικεφαλής στρατηγικής για τα εμπορεύματα της Citi, Aakash Doshi.

Η Citi προβλέπει ωστόσο, ότι η ζήτηση θα αυξηθεί φέτος και θα ξεπεράσει τους 700 τόνους χρυσού σε κοσμήματα μόνο από την, σημειώνοντας αύξηση 22% από έτος σε έτος.

Το Χονγκ Κονγκ είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές χρυσού της Κίνας.
Το Χονγκ Κονγκ είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές χρυσού της Κίνας.
via Associated Press

Όμως εκτός από τους καταναλωτές μεγάλη στροφή προς την αγορά χρυσού έχουν κάνει και οι κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με τον Nicky Shiels, Επικεφαλής Στρατηγικής Μετάλλων στην εταιρεία πολύτιμων μετάλλων MKS PAMP.

«Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών συνεχίζουν να αποδολαριοποιούνται και να χρησιμοποιούν τον χρυσό ως εναλλακτική σε περίπτωση περαιτέρω κυρώσεων από τη Δύση», είπε.

Οι χώρες BRICS, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, φέρεται να εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να απομακρυνθούν από το Αμερικανικό δολάριο προς ένα νέο νόμισμα που υποστηρίζεται από το χρυσό.

Δημοφιλή