Χρυσός: Γίνεται όλο και πιο δυσεύρετος καθώς τα παγκόσμια αποθέματα εξαντλούνται

Την τελευταία δεκαετία πολλοί στράφηκαν στην αγορά χρυσού ως επένδυση για να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από την αύξηση του πληθωρισμού και την οικονομική κρίση.
Srinophan69 via Getty Images

Μετά την παγκόσμια αύξηση του πληθωρισμού και τις οικονομικές κρίσεις της δεκαετίας, η αγορά χρυσού γνώρισε τεράστια άνθηση με τη ζήτηση του να σπάει ρεκόρ καθώς το πολύτιμο μέταλλο ήταν μια ασφαλής επένδυση.

Αυτό οδήγησε ωστόσο στην «εξαφάνισή» του με τη βιομηχανία εξόρυξης χρυσού να αγωνίζεται να διατηρήσει την παραγωγή, καθώς τα κοιτάσματα χρυσού σε όλο τον κόσμο εξαντλούνται και γίνεται όλο και ποιο δύκολο να εντοπιστούν νέα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

«Τα ορυχεία έχουν φτάσει σε ρεκόρ παραγωγής το πρώτο τρίμηνο του 2024, η οποία αυξήθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση. Γύρω στο 2016 με 2018 η εξόρυξη χρυσού έπιασε «ταβάνι» και από τότε δεν υπάρχουν νέα ορυχεία», σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της WGC, John Reade.

Τα στοιχεία της διεθνούς εμπορικής ένωσης, δείχνουν ότι η εξόρυξη χρυσού αυξήθηκε μόλις 0,5% το 2023 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Αντίθετα, το 2022, ήταν 1,35% σε ετήσια βάση και το 2021 έφτασε το 2,7%, ενώ το 2020, η παγκόσμια παραγωγή χρυσού κατέγραψε την πρώτη πτώση σε μια δεκαετία, διολισθαίνοντας κατά 1%.

«Μετά το 2008, η βιομηχανία εξόρυξης αγωνίζεται να διατηρήσει μια σταθερή ανάπτυξη στην παραγωγή καθώς γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εντοπιστούν νέα κοιτάσματα χρυσού σε όλο τον κόσμο καθώς σε πολλές περιοχές έχουν ήδη εξαντληθεί» υποστηρίζει ο Reade.

Τεράστιες επενδύσεις, εμπόδια και πολύ χρόνο

Η μεγάλης κλίμακας εξόρυξη χρυσού απαιτεί τεράστιες επενδύσεις, εντατική έρευνα και χρόνο καθώς απαιτούνται κατά μέσο όρο 10 έως 20 χρόνια για να είναι ένα ορυχείο έτοιμο να ξεκινήσει την εξόρυξη, σύμφωνα με την WGC.

Επιπλέον, η πιθανότητα ανακάλυψης ενός νέου κοιτάσματος είναι συχνά μικρή καθώς μόνο το 10% περίπου των παγκόσμιων ανακαλύψεων χρυσού περιέχουν αρκετό μέταλλο που να δικαιολογεί το κόστος της εξόρυξης.

Μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί περίπου 187.000 μετρικοί τόνοι χρυσού, με την πλειοψηφία να προέρχεται από την Κίνα, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία. Τα αποθέματα χρυσού που μπορούν να ανασκαφούν υπολογίζονται σε περίπου 57.000 τόνους, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκτός από τη δυσκολία εντοπισμού νέων κοιτασμάτων, η εξόρυξη γίνεται ακόμη πιο δύσκολη καθώς οι κυβερνήσεις παρέχουν πλέον λιγοστές άδειες οι οποιές συχνά απαιτούν πολύ χρόνο για να εγκριθούν.

Επιπλέον, πολλά έργα εξόρυξης γίνονται στη μέση του πουθενά, σε απομακρυσμένες περιοχές που απαιτούν υποδομές, όπως δρόμους, ρεύμα και νερό, με αποτέλεσμα πρόσθετο κόστος για την κατασκευή των ορυχείων και τη χρηματοδότηση τους αναφέρει ο Reade.

«Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεις χρυσό, να πάρεις άδειας, να βρείς επενδύσεις και να ξεκινήσεις να εξορύσεις, γι′ αυτό οι τιμές του χρυσού σπάνε υψηλά ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς.

Αυτή τη στιγμή η τιμή του χρυσού διαπραγματεύεται στα 2.294,3 δολάρια ανά ουγγιά.

Δημοφιλή