Εορτές και αργίες είχαμε και στην αρχαιότητα. Τα Κρόνια για παράδειγμα, από την λατρεία του θεού Κρόνου που στους Ρωμαίους θα γίνουν Σατουρνάλια. Διότι άλλαξε ο θεός όνομα. Στα τέλη του Δεκέμβρη, χάρη στο ηλιοστάσιο του χειμώνα, οι Χριστιανοί θα έχουν τα Χριστούγεννα. ’Ολες αυτές οι γιορτές θα τιμηθούν με ξεφαντώματα καθώς μετατοπίζεται ο ήλιος που θα φέρει τον χειμώνα. Και ίσως είναι η πρώτη φορά, καθώς μπαίνει ο καινούριος χρόνος, που αφέντες και δούλοι κάθοναι στο ίδιο τραπέζι.
Τα Χριστούγεννα άργησαν να τοποθετηθούν και στον μήνα και στην ημέρα και στο έτος! Τελικά τοποθετήθηκαν στις 25 Δεκεμβρίου. Αυτό έγινε τον 4ο αιώνα του Ρωμαϊκού Ημερολογίου, ύστερα από πολλές συζητήσεις. Πολύ λίγη πληροφόρηση υπάρχει για την Γέννηση του Ιησού. Στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου θα βρούμε μια αναφορά για έναν Ηρώδη, άγνωστο ποιον από τους τρεις, που διέταξε να σκοτωθούν όλα τα βρέφη μέχρι 2 ετών στην περιοχή της Βηθλεέμ. Για να είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξει ανάμεσα σ′ αυτά τα παιδιά ο ″Βασιλεύς των Ιουδαίων” σύμφωνα με την προφητεία των Μάγων. Ο Ιησούς σώθηκε γιατί ο Άγγελος ειδοποίησε τους γονείς του να καταφύγουν τπον Ιησού στην Αίγυπτο.
Ο Ματθαίος αναφέρεται, από λάθος, όχι στον Ηρώδη Α’ αλλά στον γιο του τον Ηρώδη Αντύπα. Ο υιός γεννήθηκε μερικά χρόνια μετά τον Ιησού! Το λάθος παρέσυρε και τον Διονύσιο τον Μικρό, τον Ρουμάνο Μοναχό που ανέλαβε να κάνει την έρευνα έξι αιώνες αργότερα. Και οι Συνοδικοί δεν το αντιλήφθηκαν. Ο πατέρας του Αντύπα, ο Ηρώδης Α′ «ο Μέγας» είναι ο υπεύθυνος της ”Σφαγής των Αθώων″. Όταν βασίλευε ως Κυβερνήτης της Ιουδαίας όπου βρίσκεται η Βηθλεέμ..Ο γιος του, ο Αντύπας θα κληρονομήσει μόνο την Γαλιλαία. Όπου δεν βρίσκεται φυσικά η Βηθλεέμ! Συνεπώς ο Ιησούς - που θα γίνει Χριστός όταν μεγαλώσει και βαπτιστεί - γεννήθηκε μερικά χρόνια… ”προ Χριστού″! Που αν θέλουμε να είμαστε ιστορικά ευγενείς θα πρέπει να διορθωθεί το Ημερολόγιο. Η 25η Μαρτίου θα γίνει «του 1827» και η 28 Οκτωβρίου ”του 1946″! Και μερικές ακόμα χιλιάδες επέτειοι επαναστάσεων, νικών, καταστροφών και Αγίων! Τον ίδιο μπελά βρήκαν οι Ευρωπαίοι όταν το Ιουλιανό Ημερολόγιο, που άρχισε από το 1 π.Χ., με πρωτοβουλία του Πάπα Γρηγορίου ΙΓ έγινε Γρηγοριανό, τον 16ο αιώνα. Έτσι, η Οκτωβριανή Επανάσταση Θα έπρεπε να γίνει Νοεμβριανή!
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
Η Ελληνιστική περίοδος θα είναι μια εποχή εξελληνισμού. Της Ιουδαίας ιδιαίτερα από τους Σελευκίδες. Σε συνέχεια θα έχουμε το πρώτο - και το μόνο - ”εξελληνισμένο” Εβραϊκό κράτος. Με αποτέλεσμα την εξέγερση της Εβραϊκής οικογένειας των Μακκαβαίων και την αναβίωση ενός κράτους ιουδαϊκού στην Παλαιστίνη, ενέργεια που θα βρει αντιμέτωπη την Ρώμη η οποία ελέγχει τώρα ολόκληρη την περιοχή. Με την άφιξη των Ρωμαίων ακολουθεί μια περίοδος με τοπικούς κυβερνήτες, μη Eβραίους, μάλλον όργανα της Ρωμαϊκής εξουσίας. Ο Ηρώδης ο Μέγας είναι ένας Άραβας που καλοπιάνει, στην αρχή, τον εβραϊκό πληθυσμό. Αδίστακτος ως κυβερνήτης θα γίνει μισητός από όλους για την αγριότητά του. Μάλιστα στα τέλη της ζωής του θα δολοφονήσει την γυναίκα του και τρία από τα παιδιά του!
Με την άφιξη των Ρωμαίων στην Παλαιστίνη, άρχισε η Ηρωδιανή Δυναστεία της οποίας ουσιαστικός εκπρόσωπος είναι ο Ηρώδης ο Μέγας που αναφέραμε. Οι Ρωμαίοι συχνά θα επιτρέψουν στους αυτόχθονες ηγέτες να κυβερνήσουν με Ρωμαϊκή πολιτική επιρροή και Ρωμαϊκή ενίσχυση. Μάλιστα ο Ηρώδης αυτός ονομάστηκε Βασιλεύς από την Ρώμη. Ήταν ένας ικανός μονάρχης με πολλά δημόσια έργα και πολλά εγκλήματα. Ήταν αδίστακτος και σκληρός. Ικανός να διατάξει την σφαγή των μωρών της Βηθλεέμ, που αναφέρει (αλλά για τον γιο του τον Αντύπα!) ο Απόστολος Ματθαίος. Ο Ηρώδης, εκτός από την προφητεία των Μάγων την οποία πληροφορήθηκε, γνώριζε και τις ανάλογες προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης, ότι ”στην Βηθλεέμ της Ιουδαίας θα γεννηθεί ο νέος βασιλιάς των Ιουδαίων”. Οι Φαρισαίοι τον μισούσαν και γιατί έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια στους Ελληνιστικούς ειδωλολάτρες. Ο Ηρώδης βαριά άρρωστος διέταξε και την σφαγή όλων των Φαρισαίων γιατρών!
Αναρωτιέται κανείς γιατί ο Ηρώδης αυτός ονομάστηκε Μέγας. Υπήρχε και μια μειοψηφία Εβραίων που τον θεωρούσε ως τον αναμενόμενο Μεσσία. Ίσως γιατί σ’αυτόν οφείλεται η επισκευή του ”Δεύτερου Ναού” του Σολομώντα. Στην πραγματικότητα, την άφιξη του Μεσσία, περισσότερο από όλους, την φοβόταν ο ίδιος. Ο Ηρώδης ο Μέγας! Που διέταξε να τον σφάξουν αυτόν τον νεογέννητο Μεσσία, ελπίζοντας ότι θα είναι μαζί με τα υπόλοιπα βρέφη της Βηθλεέμ.
Τον Ηρώδη τον Μέγα είναι λοιπόν που μπέρδεψε ο Χριστιανός Μοναχός Διονύσιος ο Μικρός από την Δροβρούτσα της Ρουμανίας, που έκανε τους υπολογισμούς του τον 6ο αιώνα μ.Χ. Και που έβαλε τον Ιησού να γεννιέται στις 25 Δεκεμβρίου. (Σε ηλικία 6 ετών!). Τελικά, ακόμα και ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, θα συμφωνήσει με τους σύγχρονους ιστορικούς και θα γράψει την ”Παιδική Ηλικία του Ιησού” στην οποία θα πει: ”Είναι προφανές ότι ο Διονύσιος ο Μικρός έκανε ένα λάθος μερικών ετών στους υπολογισμούς του. Η ιστορική ημερομηνία της γέννησης του Ιησού (Anno Domini) θα πρέπει να τοποθετηθεί μερικά χρόνια νωρίτερα”! Μόνο που αυτό αποκλείστηκε από όλους γιατί θα είχαμε άλλο ένα γιγάντιο χάος στο Ημερολόγιο.
Καλά Χριστούγεννα!