Το σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε βαρεθεί αυτά τα 25 χρόνια που πέρασαν. Από την Ελλάδα της ευημερίας, στην Ελλάδα της κρίσης. Και οι εκάστοτε κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, επηρέαζαν μοιραία και το χριστουγεννιάτικο πνεύμα της πρωτεύουσας.
Στο Σύνταγμα είδαμε πολλά: καραβάκια, ολόκληρο χριστουγεννιάτικο χωριό, δέντρα μεταλλικά, δέντρα αληθινά, δέντρα που κάηκαν, δέντρα που γύρω - γύρω τους είχαν σκουπίδια και ΜΑΤ, είδαμε τα δέντρα της κρίσης και τα δέντρα της ευημερίας.
Ας θυμηθούμε τις διαφορετικές εικόνες του Συντάγματος στα 25 χρόνια που πέρασαν.
2019: Με χορηγούς
Φέτος ο χριστουγεννιάτικος στολισμός της πόλης γίνεται με χορηγούς. Μεγάλες εταιρείες αναλαμβάνουν να φωταγωγήσουν εορταστικά την πόλη, στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου». Την πλατεία Συντάγματος έχει αναλάβει η Coca-Cola, άρα και τον στολισμό του δέντρου, το οποίο όμως έφερε ο δήμος Αθηναίων από το Καρπενήσι.
2017-2018: Χριστούγεννα με μέταλλο
Για δύο χρονιές, το 2017 και το 2018 στο Σύνταγμα ανάβει ξανά μεταλλικό δέντρο (μετά από εκείνο του Αβραμόπουλου). Το «αλλιώτικο» χριστουγεννιάτικο δέντρο, εκτός από τα εκατοντάδες φωτάκια που το περιβάλλουν, είχε και γλάστρες με αλεξανδρινά.
Το twitter γκρινιάζει για την εικόνα του δέντρου την ημέρα.
«Το βράδυ κούκλα και τη μέρα πανούκλα» είναι το αγαπημένο μου σχόλιο.
2016: Ρόδα είναι και δεν γυρίζει
Τα Χριστούγεννα του 2016 τα φάγαμε να περιμένουμε να γυρίσει η ρόδα. Τελικά δεν γύρισε.
Αν θυμάστε, η ρόδα στήθηκε κανονικότατα, «να!», λέγαμε, «σήμερα θα λειτουργήσει», όλο καθυστερούσε ο έλεγχος ασφαλείας, και τελικά μείναμε με την ρόδα σε ακινησία να ξηλώνεται παραμονές πρωτοχρονιάς.
2015: Προσφυγικό
Από το 2011, το Σύνταγμα ξαναβλέπει δέντρο το 2015 (δείτε πιο κάτω). Το δέντρο του 2015 ήταν ένα κλασικό πράσινο δέντρο, με χρυσή και κόκκινη διακόσμηση.
Στις 27 Δεκεμβρίου ακτιβιστές το «στόλισαν» περισσότερο με πορτοκαλί σωσίβια, θυμίζοντας την περιπέτεια των προσφύγων.
2013-2014: Πιστοί στην παράδοση
Το 2013 και το 2014 το Σύνταγμα στολίστηκε πρώτη φορά με καράβι, «ως σύμβολο της ελληνικής παράδοσης» όπως είχε πει τότε ο δήμος.
2012: Κάτι στολίσαμε αλλά δεν καταλάβαμε τι
Και ερχόμαστε στο 2012, που ο δήμος αποφασίζει ότι έχει βαρεθεί τα δέντρα και είπε ότι πρέπει να σκεφτούμε «out of the box» για να εντυπωσιάσουμε. Και στόλισε κάτι που κανείς δεν κατάλαβε τι ήταν.
Βασικά ήταν ένα κουτί.
Θυμίζουμε ότι το 2012 ήμασταν για τα καλά βυθισμένοι στην κρίση, οπότε που μυαλό για γιορτές.
Το καλό είναι ότι φτιάχτηκε και ένα παγοδρόμιο που έσωσε λίγο την εορταστική ατμόσφαιρα.
2011: Κρίση και στα Χριστούγεννα
Το 2011 η χρονιά ήταν δύσκολη και για τα Χριστούγεννα. Το Σύνταγμα είχε ίσως την πιο λιτή διακόσμηση που είδαμε ποτέ. Τρία μικρά δεντράκια (από ανακυκλώσιμα υλικά) μπροστά από το σιντριβάνι, φωτάκια στα γύρω δέντρα και έξω απ’ την πόρτα.
«Τα Χριστούγεννα ακυρώθηκαν», έγραφαν οι Times.
2010: Ένα κυπαρίσσι
Το 2010 στήθηκε στο Σύνταγμα «το ψηλότερο φυσικό δέντρο». Μην μπερδεύεστε με το ψηλότερο δέντρο της Ευρώπης. Αυτό ήταν επί Αβραμόπουλου. Το 2010 στολίσαμε ένα κυπαρίσσι, που με το ζόρι καταλάβαιναν οι επισκέπτες ότι αυτό είναι ΤΟ δέντρο. Κακή επιλογή ήταν και τα μοβ λαμπάκια, λένε οι κακές γλώσσες.
2009: Συναρμολογούμενο δέντρο από 250 μικρά ελατάκια
Το 2009, απτόητος ο τότε δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης από την προηγούμενη χρονιά (βλέπε παρακάτω), αποφασίζει να στολίσει ένα διαφορετικό δέντρο. Συναρμολογούμενο από 250 ζωντανά, μικρά έλατα, τα οποία δεν κόπηκαν, αλλά ήταν σε γλάστρες.
2008: Τα δέντρα των στεναγμών
Η αλήθεια είναι ότι εκείνη τη χρονιά το δέντρο (ή μάλλον τα δέντρα) πέρασαν τα πάνδεινα. Αρχικά, το έκαψαν. Ήταν οι ημέρες της δολοφονίας Γρηγορόπουλου και θυμόμαστε όλοι τι είχε γίνει στην Αθήνα τότε.
Μετά ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης αποφάσισε να το αντικαταστήσει αλλά και αυτό δεν είχε την καλύτερη τύχη. Οι πολίτες το στόλισαν με σκουπίδια.
Μετά ήρθε και η περιφρούρηση από τα ΜΑΤ, οπότε έδεσε το εορταστικό κλίμα.
2007: Αγαπημένη Αθήνα χωρίς κρίση
Πίσω στο αγαπημένο 2007, τότε που η ζωή ήταν ωραία, χωρίς κρίση, μέσα στη φούσκα μας, λεφτά υπήρχαν, και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθήσει.
Είχαμε ένα όμορφο Χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αθήνας, είχαμε καρουσέλ, είχαμε παβίλιον, είχαμε και φωτεινές πύλες. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
Έλειπε η Ζαχαρούπολη των προηγούμενων ετών, λόγω των πολύ υψηλών τιμών των ζαχαρωτών.
2003-2006: Ζαχαρούπολη
Αν με ρωτάτε, η Ζαχαρούπολη ήταν η καλύτερη περίοδος για την εορταστική Αθήνα. Επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, για σχεδόν ένα μήνα το Σύνταγμα γινόταν σκηνικό παραμυθιού. Μικρά σπιτάκια που έμοιαζαν λες και είχαν βγει από το παραμύθι των αδερφών Γκριμ «Χάνσελ και Γκρέτελ», καρουζέλ και πολλά φώτα. Ήταν η περίοδος που το Σύνταγμα ήταν αγαπημένος Χριστουγεννιάτικος προορισμός για οικογένειες από όλη την Ελλάδα.
Καθόλου παραμυθένιες δεν ήταν οι τιμές των ζαχαρωτών (μια σοκολάτα κόστιζε 26 ευρώ κι ένα ζαχαρωτό 34 αναφέρουν ρεπορτάζ της εποχής), πράγμα που ήταν και ο λόγος της κατάργησης της Ζαχαρούπολης επί Κακλαμάνη.
1995-2002: Τα ψηλότερα δέντρα του Αβραμόπουλου
Από το 1995 που ανέλαβε καθήκοντα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μέχρι και τα Χριστούγεννα του 2002 προς 2003, ζούσαμε την εποχή των «ψηλότερων δέντρων της Ευρώπης».
Κάθε χρόνο το δέντρο (σιδηροκατασκευή) όλο και ψήλωνε (από τα 31 μέτρα έφτασε τα 40), «φορούσε» όλο και περισσότερα λαμπιόνια (ξεπερνούσε τις 100.000) και ήταν σαν να έχει εμπλακεί σε ένα διαγωνισμό με τον εαυτό του.
Εκτός από το ίδιο το δέντρο, στην ιστορία θα μείνει και η ατάκα του Θεόδωρου Πάγκαλος (που τότε ήταν στην αντιπολίτευση) για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο: «πώς είναι δυνατόν να περηφανεύεται για ένα δέντρο που δεν είναι δέντρο;».