Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια μικρομεσαία οικογένεια, στην πόλη «Άναχαϊμ» της Νότιας Καλιφόρνια. Η πρώτη της επαγγελματική απασχόληση ως νεαρή γυναίκα που έπρεπε καταρχήν να επιβιώσει, ήταν σε ταμείο ενός καταστήματος ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Ωστόσο το όνομά της, φιγουράρει εδώ και αρκετά χρόνια στον θρυλικό «κόκκινο πλανήτη», κάπου στα πολύπλοκα κυκλώματα του επικού διαστημικού σκάφους Pathfinder.
Συνομίλησα με την Μηχανικό Λογισμικού κ. Cindy Healy, μια άκρως δυναμική γυναίκα που αποτόλμησε να ακολουθήσει ένα όνειρο που φάνταζε αν μη τι άλλο απατηλό, μέσα σε έναν κατεξοχήν ανδροκρατούμενο χώρο… Ωστόσο η ίδια η ζωή, σε μια υψηλή επίδειξη αμεροληψίας, την δικαίωσε απόλυτα, αφού η αυταπόδεικτα «προηγμένου λογισμικού» Cindy, σήμερα συγκαταλέγεται στα πιο περιζήτητα- ανώτερα στελέχη της Microsoft, ενώ προηγουμένως διατέλεσε μια πετυχημένη και περιπετειώδη θητεία, ως σημαντικό μέλος εκείνης της ιστορικής ομάδας της JPL-NASA, που εκτόξευσε και οδήγησε με επιτυχία το «Pathfinder» στον Άρη…
Κυρία Healy, η πρώτη σας εργασία ως νεαρή γυναίκα ήταν ταμίας σε κατάστημα με ηλεκτρονικά παιχνίδια… Σύντομα όμως ανελιχθήκατε και γίνατε Μηχανικός Λογισμικού διαστημοπλοίων στην JPL-NASA…Ποιο είναι το «άκρως απόρρητο» μυστικό αυτής της εξαίρετης ιστορίας;
Cindy Healy: «Το «άκρως απόρρητο μυστικό» προήλθε από έναν από τους καθηγητές μου στο Γυμνάσιο, που ενθάρρυνε τους μαθητές του να αποκτήσουν πτυχίο κολλεγίου, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι μπορεί κάποιος να κάνει δύσκολα πράγματα και να τελειώνει (αρκεί να το θέλει πραγματικά) επιτυχώς ό,τι ξεκινάει. Ένα άλλο συστατικό της συνταγής, ήταν ότι έκανα αίτηση στο πανεπιστήμιο του «Σαν Ντιέγκο», για να φοιτήσω εκεί ως σπουδάστρια της πληροφορικής. Δεν είχα ιδέα για τις δυσκολίες που θα συναντούσα στο δρόμο της φοιτητικής μου σταδιοδρομίας, αλλά το επεδίωξα και το έκανα. Τα λόγια του δασκάλου μου με βοήθησαν και με ώθησαν, ώστε να ολοκληρώσω τον στόχο. «Τελειώστε ό,τι ξεκινήσατε», έλεγε με παρρησία. Υπήρξαν πολλές φορές που αισθάνθηκα την ανάγκη να παραιτηθώ, ή να ήθελα να αλλάξω πεδίο φοίτησης, αλλά εν τέλει επέμενα και ολοκλήρωσα τον στόχο».
Θα μπορούσατε να αναφερθείτε στην συμβολή σας σχετικά με το διαστημικό πρόγραμμα του Μars-Pathfinder; Ποιο ήταν το αντικείμενο σας στη JPL-NASA;
Cindy Healy:«Εργάστηκα στον τομέα του λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε για τη δοκιμή του διαστημικού σκάφους. Κάθε κομμάτι της αποστολής έπρεπε να δοκιμαστεί πριν από την πτήση και αυτό απαιτούσε πολλά μηχανήματα με ενσωματωμένο λογισμικό, για να «τρέξει» όλες αυτές τις προσομοιώσεις. Χρησιμοποιήσαμε ό,τι μπορούσαμε από προηγούμενες αποστολές, αλλά τα περισσότερα από αυτά που κάναμε δεν είχαν εφαρμοστεί ποτέ πριν. Υπήρξαν πολλές δοκιμές και λάθη. Είχαμε μια καταπληκτική ομάδα, που έκανε όλα αυτά να συμβούν με επιτυχία, παρά τις τεράστιες πιθανότητες αποτυχίας και του περιορισμένου χρόνου. Η σύνταξη της προσομοίωσης, ήταν η κύρια δουλειά μου. Ήμασταν μια πολύ μικρή ομάδα και έπρεπε να φορέσουμε «πολλά καπέλα» (δλδ, αρμοδιότητες). Ένα άλλο «καπέλο» που έπρεπε να φορέσω, ήταν να πραγματοποιήσω την εγγραφή του κώδικα λογισμικού για τις επικοινωνίες μεταξύ του κέντρου ελέγχου της JPL-ΝASA και του διαστημικού σκάφους. Έτυχε μάλιστα σε ένα σημείο (του κώδικα) να πρέπει να γεμίσω ένα μεγάλο «buffer-δοχείο» δεδομένων με επιπλέον χαρακτήρες, έτσι έγραψα τα ονόματα όλων μας στην ομάδα λογισμικού για «ιστορικούς λόγους». Κάπως έτσι και το όνομά μου συμπεριλήφθηκε σε κάθε μήνυμα στο διαστημικό σκάφος για ολόκληρη την αποστολή. 100s των 1000s μηνυμάτων. Μου αρέσει να λέω ότι όταν οι «Αρειανοί» έρθουν στη Γη, θα με ζητούν με το όνομα μου. Μια άλλη αρμοδιότητα στην οποία εμπλέχτηκα, ήταν η συμμετοχή μου ως μέλος στην ομάδα εκτόξευσης. περίπου 25 άτομα πήγαμε να ζήσουμε στη Φλόριντα και να δουλέψουμε στο διαστημικό κέντρο «Κένεντι» για 3 μήνες. Για να φτάσω σε αυτή την ομάδα, προσφέρθηκα εθελοντικά, να είμαι ο διαχειριστής συστήματος Unix. Μια δουλειά που αρχικά δεν ήξερα πώς να την κάνω. Αλλά τους έπεισα, ότι θα μπορούσα να το φέρω εις πέρας και γι αυτό έπρεπε να πάω. Ζήσαμε πολύ μεγάλη αγωνία την νύχτα της εκτόξευσης του Pathfinder, κάτι πήγαινε στραβά γιατί διαπιστώσαμε πως είχε διακοπεί η σύνδεσή μας στη JPL-ΝΑSA… Ήταν δουλειά μου ως διαχειρίστρια του συστήματος Unix να το διορθώσω. Πανικοβλήθηκα! Έψαξα όλες τις καλωδιώσεις και τα καλώδια και βρήκα ένα χαλαρό βύσμα στο δρομολογητή της Cisco. Το τράβηξα ξανά στη θέση του και ήμασταν πίσω στο διαδίκτυο! Ήμουν ηρωίδα για μια σύντομη στιγμή! Η συγκεκριμένη αποστολή στον Άρη, σημείωσε ως γνωστόν μεγάλη επιτυχία. Είμαι τόσο υπερήφανη που αποτελώ ένα μικρό κομμάτι αυτού του σημαντικού ιστορικού γεγονότος.»
Νιώθετε να σας λείπει η JPL-NASA;
Cindy Healy: «Μου λείπει πάρα πολύ. Είμαι τυχερή που είμαι ακόμη σε επαφή με πολλούς από τους καλούς φίλους μου εκεί. Εμπνέομαι όταν τους βλέπω στις ειδήσεις. Η JPL είναι ένας μαγικός τόπος δημιουργικής εργασίας».
Ποια ήταν για εσάς τα κίνητρα, ώστε να αφήσετε την JPL-NASA και να προσληφθείτε σε ένα άλλο παγκόσμιο τεχνολογικό γίγαντα, όπως την εταιρεία Microsoft;
Cindy Healy: «Έφυγα από τη JPL-ΝΑSA, επειδή ανησυχούσα ότι «το μονοπάτι προς τα εμπρός για τα ταξίδια στο διάστημα», γινόταν φθηνότερο και φθηνότερο, ήτοι πολύ πιο σφικτοί προϋπολογισμοί και λιγότερα εν γενεί χρήματα για νέα διαστημικά προγράμματα. Επίσης, το Pathfinder αποτέλεσε μια «κορυφή» για εμένα, δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να το ακολουθήσει κάποιο άλλο εφάμιλλο διαστημικό σκάφος. Έτσι, ήθελα να κάνω κάτι εντελώς διαφορετικό και κατέληξα να εμπλακώ στην ανάπτυξη λογισμικού για τη βιομηχανία ψυχαγωγίας. Πρώτα εργαζόμενη στο λογισμικό αποκωδικοποιητών, ακριβώς όπως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν στα σπίτια τους σήμερα, αλλά το 1998, χρειάζονταν το χώρο μιας ντουλάπας για να φιλοξενήσει την αντίστοιχη τεχνολογία. Μετά ασχολήθηκα με τον τομέα ασφαλής λήψεως μουσικής και ταινιών, πριν τις γρήγορες ταχύτητες λήψης, όπως έχουμε σήμερα. Ήταν τότε που η βιομηχανία ψυχαγωγίας, μόλις είχε αρχίσει να μπαίνει στον ψηφιακό κόσμο της τεχνολογίας. Δούλεψα σε νεοσύστατες εταιρείες αιχμής, που παρήγαγαν μουσική και στη συνέχεια τη διανομή ταινιών. Ο συνεργάτης τεχνολογίας μας για τη διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων, ήταν η Microsoft. Έτσι, όταν ο σύζυγός μου και εγώ, αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε τη Νότια Καλιφόρνια, η Microsoft ήταν μια εξαιρετική επαγγελματική περίπτωση, ώστε να πάω να εργαστώ σε αυτήν».
Ποια είναι η θέση σας στην Microsoft σήμερα;
Cindy Healy: «Είμαι στη Microsoft σχεδόν 13 χρόνια και εργάστηκα στη διεύθυνση Operations. Προσφάτως αποδέχθηκα έναν νέο ρόλο στην διεύθυνση «Worldwide Learning», όπου θα επιβλέπω την ανάπτυξη συστημάτων και εργαλείων για την παροχή στοχευμένων σχεδίων μάθησης και ανάπτυξης, των δεξιοτήτων των εργαζομένων. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη, που μέσω αυτού του τομέα βοηθώ τους ανθρώπους να αποδίδουν το καλύτερο για τον εαυτό τους και να γίνουν ακόμα πιο επιτυχημένοι στη δουλειά τους».
Το πρωτοποριακό πρόγραμμα με την επονομασία «Digigirlz day», διαθέτει υψηλές προοπτικές… Εσείς συμμετέχετε σε αυτό; Υπάρχει το ενδεχόμενο να επεκταθεί και στην Ευρώπη;
Cindy Healy: «Η Microsoft τοποθετεί τα στρατόπεδα «Digigirlz» σε όλο τον κόσμο. Μπορείτε να Ελέγξετε την τοποθεσία μέσω του σχετικού Web της Microsoft …»
Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με την εφαρμογή του Net Neutrality; Εκτιμάτε πως η Ευρώπη θα ακολουθήσει τα βήματα των ΗΠΑ, στο εγγύς μέλλον;
Cindy Healy: «Πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι, πρέπει να ενεργούν με ακεραιότητα. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να νομοθετούμε την καλή συμπεριφορά. Η αγορά θα φροντίσει για τους «κακούς ηθοποιούς».
Η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει προσπάθειες, ώστε να έρθει πιο κοντά σε διάφορα διαστημικά προγράμματα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ήδη διανύει δέκα χρόνια «βαθιάς» ύφεσης… Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα «παράθυρο εξόδου» από το οικονομικό τέλμα για μια σκληρά δοκιμαζόμενη χώρα όπως η Ελλάδα και να δοθεί τέλος στη μιζέρια μέσω… του Διαστήματος;
Cindy Healy: «Δεν είμαι βέβαιη, αλλά αν το Διάστημα είναι το όνειρό σας, βρείτε έναν τρόπο να ακολουθήσετε αυτό το όνειρο - ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να πηγαίνετε στο σχολείο, ή να εργάζεστε σε μια χώρα που έχει ένα ακμάζον διαστημικό πρόγραμμα. Ή ... βοηθήστε συστηματικά για να δημιουργήσετε ένα προς εμπορική χρήση, όπως ο Elon Musk που κάνει με το Space X ».
Έχετε επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα;
Cindy Healy:«Όχι, αλλά είναι ψηλά στη λίστα μου για το επόμενο ταξίδι μου στο εξωτερικό. Θα ήθελα πολύ να έρθω στην Ελλάδα, διότι δεν ακούω παρά μόνο υπέροχα πράγματα για τη χώρα σας».
Ποια είναι τα μελλοντικά επαγγελματικά σας σχέδια;
Cindy Healy:: «Σκοπεύω να συνεχίσω να είμαι η καλύτερη δυνατή έκδοση του εαυτού μου κάθε μέρα. Να συνεχίσω να μαθαίνω και να γίνομαι σοφότερη και να βοηθώ τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Στοχεύω όλα αυτά να τα πράξω στη Microsoft για το άμεσο μέλλον. Η αποστολή μας είναι να ενδυναμώσουμε κάθε άνθρωπο και κάθε οργανισμό στον πλανήτη, για να επιτύχει περισσότερα. Αυτή είναι μια αποστολή, στην οποία θέλω να συμμετέχω. Επίσης, μου αρέσει η δημόσια ομιλία και ενδιαφέρομαι να κάνω μια «ομιλία Ted» που είναι και το άμεσο όραμά μου, επομένως παρακαλώ να με θυμάστε, αν ακούσετε για μια αντίστοιχη ευκαιρία».
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Michele Bell (πρώην στέλεχος της JPL-NASA) για την συμβολή της στην πραγμάτωση της ανωτέρω συνέντευξης, καθώς και τον πρώην Ηλεκτρολόγο-Μηχανολόγο της JPL-NASA, κ. Κώστα Παπαδόπουλο.