CNN: Από την Χεζμπολά το πρώτο χτύπημα στο Ισραήλ - Πιέζουν οι ΗΠΑ για την εκεχειρία στη Γάζα

Πρόσκληση των διαμεσολαβητών σε Ισραήλ και Χαμάς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων την 15η Αυγούστου. "Ναι" από Τελ Αβίβ. Ωστόσο πολλά θα κριθούν τα επόμενα 24ωρα.
Μαχητές της Χεζμπολάχ του Λιβάνου στην κηδεία του διοικητή τους Φουάντ Σουκρ (1 Αυγούστου 2024)
Μαχητές της Χεζμπολάχ του Λιβάνου στην κηδεία του διοικητή τους Φουάντ Σουκρ (1 Αυγούστου 2024)
NurPhoto via Getty Images

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προσπαθούν να φέρουν άμεσα το Ισραήλ και την παλαιστινιακή Χαμάς, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου που έχουν αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για μια συμφωνία εκεχειρίας στην Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό την στιγμή που κορυφώνεται η παγκόσμια αγωνία για το πότε και πώς το Ιράν, οι οι σύμμαχοι του, θα χτυπήσει το Ισραήλ απαντώντας στις δολοφονίες ηγετικών προσωπικοτήτων της Χαμάς και της λιβανέζικης Χεζμπολά, που μάλιστα φαίνεται πως μπορεί να δράσει πρώτη ανεξάρτητα από την Τεχεράνη.

Με κοινή ανακοίνωση τους, οι τρεις διαμεσολαβήτριες χώρες καλούν σε επανέναρξη των συζητήσεων την ερχόμενη Πέμπτη 15η Αυγούστου, θυμίζοντας πως υπάρχει ήδη συμφωνία-πλαίσιο «στο τραπέζι αυτή τη στιγμή» και απομένει απλά να συμφωνηθούν «οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της».

«Ως μεσολαβητές είμαστε έτοιμοι, αν είναι απαραίτητο, να παρουσιάσουμε τελική πρόταση που θα επιλύει τα ζητήματα της εφαρμογής (σ.σ. ενδεχόμενης συμφωνίας) κατά τρόπο ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των πλευρών», πρόσθεσαν.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ λέει πως θα στείλει διαπραγματευτές. «Κατόπιν της προσφοράς των ΗΠΑ και των μεσολαβητών, το Ισραήλ θα στείλει τη 15η Αυγούστου αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στην τοποθεσία που θα οριστεί, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να εφαρμοστεί η συμφωνία-πλαίσιο», αναφέρει η σχετική κυβερνητική ανακοίνωση.

Πολλά βέβαια μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με τις εξελίξεις των επόμενων 24ωρων, καθώς αναμένονται οι επιθέσεις Τεχεράνης και Χεζμπολά.

Επίσης η Χαμάς δεν έχει απαντήσει ακόμη εάν είναι άγνωστο πως μπορεί να επηρεαστούν οι θέσεις στις διαπραγματεύσεις μετά την δολοφονία που ηγέτη του πολιτικού βραχίονα της, Ισμαήλ Χανίγια από το Ισραήλ και η ανάληψη των καθηκόντων του από τον σαφώς πιο σκληροπυρηνικό, Γιαχία Σινουάρ.

Πρώτη και ανεξάρτητα από το Ιράν εκτιμάται πως θα χτυπήσει η Χεζμπολά

Σε ό,τι αφορά πάντως τις επικείμενες επιθέσεις Χεζμπολά και Ιράν στο Ισραήλ, οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν προκειμένου η όποια ενέργεια -που όλοι θεωρούν πως είναι αναπόφευκτη- να μην είναι τέτοια που θα μπορούσε να οδηγήσει στην δημιουργία νέου ανοιχτού μετώπου.

Στην παρούσα φάση ολοένα και πιο πιθανό μοιάζει το σενάριο η Χεζμπολά να χτυπήσει ανεξάρτητα από τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Ιράν. Όπως αναφέρει αμερικανός αξιωματούχος στο CNN οι φόβοι είναι μεγαλύτεροι τώρα για την ανάληψη δράσης από τη Χεζμπολάχ παρά από το Ιράν.

Ως κίνηση αποτροπής αλλά κ αι ένδειξη βαθιάς ανησυχίας για τις εξελίξεις, λογίζονται οι δυνάμεις που έχει αποστείλει στην ευρύτερη περιοχή η Ουάσιγκτον.

Μάλιστα, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε μέσω X ότι τηλεφώνησε στον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, με τον οποίο συζήτησαν για τα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ προκειμένου να υπερασπίσουν το Ισραήλ και για την ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Τα (μαχητικά αεροσκάφη) F-22 που έφθασαν στην περιοχή (...) είναι μέρος των πολλών προσπαθειών για την αποτροπή επίθεσης, την υπεράσπιση του Ισραήλ και την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε ο κ. Όστιν. «Τόνισα επίσης τη σημασία που έχει η σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα» που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση «των ομήρων», πρόσθεσε.

Ο δε Γκάλαντ, στις τελευταίες δηλώσεις του εστίασε στην Χεζμπολά: «Δεν θα επιτρέψουμε στην παραστρατιωτική οργάνωση Χεζμπολά να αποσταθεροποιήσει τα σύνορα και την περιοχή. Αν η Χεζμπολά συνεχίσει την επιθετικότητά της, το Ισραήλ θα την πολεμήσει με όλες της τις δυνάμεις», ανέφερε σε μήνυμα μεταφρασμένο στα αραβικά, απευθυνόμενο στους κατοίκους του Λιβάνου.

«Θυμηθείτε πόσο μετάνιωσε ο (ηγέτης της Χεζμπολά Χασάν) Νασράλα την επικίνδυνη και απερίσκεπτη περιπέτεια του Αυγούστου του 2006, αντλήστε διδάγματα από το παρελθόν για να μην επαναληφθεί επικίνδυνο σενάριο τον Αύγουστο του 2024», συνέχισε ο κ. Γκάλαντ, αναφερόμενος στον πόλεμο 34 ημερών του 2006.

Ο πόλεμος του καλοκαιριού του 2006, με έναυσμα την αιχμαλώτιση από μαχητές της Χεζμπολά δυο ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα, είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.200 ανθρώπους στον Λίβανο, στην πλειονότητά τους άμαχους, και σε άλλους στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους στρατιωτικούς.

Η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά, που άνοιξε τον Οκτώβριο μέτωπο για να υποστηρίξει τη Χαμάς, σύμμαχό της, κλιμακώθηκε περαιτέρω μετά τον θάνατο ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονά της, του Φουάντ Σουκρ, την 30ή Ιουλίου σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού και, την επομένη, τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στη Βηρυτό.

Οι ισραηλινές αρχές κατηγόρησαν τη Χεζμπολά για τον θάνατο την 27η Ιουλίου 12 παιδιών και εφήβων σε γήπεδο ποδοσφαίρου σε πόλη Δρούζων στο κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν που χτυπήθηκε από ρουκέτα. Η Χεζμπολά αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή.

Πηγές: CNN, Reuters, DPA

Δημοφιλή