Και για όσους αμφέβαλαν...λίγες ώρες μετά το «παράθυρο» που άνοιξε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ περί κυρώσεων...
Η ΠΑΡΤΙΔΑ ΑΡΧΙΣΕ
Και μετά τους S-400, τι; Το παιχνίδι των κυρώσεων στην Τουρκία
...το πρακτορείο Reuters μεταδίδει σε τηλεγράφημά του, ότι «Δημοκρατικοί και Δημοκρατικοί νομοθέτες των ΗΠΑ πίεσαν την Πέμπτη (18 Ιουλίου) τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, λέγοντας ότι πρέπει να εφαρμόσει το νόμο που επιβάλλει κυρώσεις για τη συνεργασία με τον στρατό της Ρωσίας».
Η κίνηση έγινε από δύο Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές: ο Ρικ Σκοτ και ο Τοντ Γιανγκ εισήγαγαν ψήφισμα που ζητούσε κυρώσεις, αφού η Άγκυρα άρχισε να παραλαμβάνει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, προτρέποντας τον Λευκό Οίκο να ανακοινώσει (επισήμως) ότι απομάκρυνε την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είπε ότι η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής δεν ήταν αρκετή. Ο νόμος επιβάλλει σαφώς κυρώσεις για «σημαντικές συναλλαγές» με τους τομείς άμυνας και πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίες εν προκειμένω θα περιλαμβάνουν σαφώς την παράδοση ενός συστήματος S-400, ανέφερε σε δήλωσή του.
Αλλά η κυβέρνηση Τραμπ δεν επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, μέχρι στιγμής, παρά τον σαρωτικό νόμο περί κυρώσεων του 2017, γνωστό με τα αρχικά CAATSA. Ο ίδιος ο Τραμπ δεν αποσαφήνισε τις προθέσεις του.
Αν εγκριθεί, το ψήφισμα των Σκοτ και Γιανγκ θα απαιτήσει την «πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων στο πλαίσιο της CAATSA», περιγράφοντας την αγορά από την Τουρκία του συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 ως «άμεση και τρομερή απειλή» στα συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ.
Η CAATSA εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο να επιλέξει πέντε από μια σειρά 12 κυρώσεων - από την απαγόρευση των θεωρήσεων βίζας και την άρνηση πρόσβασης στην αμερικανική τράπεζα εξαγωγών-εισαγωγών, μέχρι αυστηρότερες επιλογές, όπως η απαγόρευση συναλλαγών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και η άρνηση των αδειών εξαγωγής.
Ωστόσο, η CAATSA δεν θέτει κανένα χρονοδιάγραμμα για την επιβολή κυρώσεων ή την έκδοση απαλλαγής, οπότε ο Τραμπ θα μπορούσε να «το σκέφτεται» επ’αόριστον.
Το ψήφισμα καλεί τη διοίκηση να συγκαλέσει συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για να συζητηθούν οι απειλές που θέτει η Ρωσία και να εξετάσει εις βάθος τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
Ενώ το μη δεσμευτικό ψήφισμα δεν θα είχε ισχύ νόμου, η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου από μέρους της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στο Τρούμπα για να «χτυπήσει» την Άγκυρα.
Ο Μενεντέζ δήλωσε ότι θα εισαγάγει νομοθεσία που θα αναγκάσει τη διοίκηση να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, αν ο Trump αρνείται να το πράξει στο πλαίσιο της CAATSA.
Η τουρκική λίρα στον κατήφορο
Ολα αυτά συμβαίνουν σε ένα τοπίο εξαιρετικά δύσκολο για το τουρκικό νόμισμα στις διεθνείς αγορές.
Η τουρκική λίρα υποχώρησε ελαφρά (την Παρασκευή 19 Ioυλίου), χάνοντας μερικά από τα κέρδη που είχε καταγράψει το προηγούμενο βράδυ, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ ήταν ασαφής για το αν η κυβέρνησή του εξετάζει επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Το τουρκικό νομισμα βρέθηκε στα επίπεδα των 5.6295 λιρών προς ένα δολάριο, υποχωρώντας από το κλείσιμο των 5.6150 λιρών την Πέμπτη (18 Ιουλίου).
πηγή: Reuters