Την Κυριακή ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, το οποίο συγκέντρωσε τα βλέμματα όλου του κόσμου για περίπου 40 ημέρες. Λάμψη, παίκτες γνωστοί ανά την υφήλιο και υψηλό θέαμα συνέθεσαν το παζλ της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Όμως ήταν η μόνη ποδοσφαιρική διοργάνωση που έλαβε χώρα το φετινό καλοκαίρι;
Για να δοθεί η απάντηση, θα πρέπει να ανατρέξουμε σε μία άλλη διοργάνωση που δεν έχει τον επίσημο χαρακτήρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA, αλλά έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Αυτή είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη υπό την αιγίδα της CONIFA, Confederation of Independent Football Associations, στο Λονδίνο μεταξύ 31 Μαϊου και 9 Ιουνίου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι παρά τον παγκόσμιο χαρακτήρα του, λίγοι ανά τον κόσμο γνωρίζουν την ύπαρξή του, τις υποψήφιες ομάδες και τα χαρακτηριστικά τους. Το Παγκόσμιο Κύπελλο της CONIFA είναι μία διαφορετική όψη, του ίδιου νομίσματος.
CONIFA..μία διαφορετική FIFA;
Ακόμα και οι λιγότερο εξοικειωμένοι με την ορολογία του ποδοσφαίρου θα γνωρίζουν τον όρο FIFA, έστω μία φορά θα έχει τύχει είτε να τον ακούσουν είτε να τον διαβάσουν, και αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για την Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Αντίθετα, στο άκουσμα της CONIFA, θα χρειαστεί κάποιος να ανατρέξει στο πλέον εύχρηστο μέσο αναζήτησης πληροφοριών, το διαδίκτυο. Εκεί υπάρχουν διάφορα στοιχεία, όχι όμως πληθώρα.
Η διαφορά της FIFA με την CONIFA, είναι ότι η μεν πρώτη έχει ως μέλη αναγνωρισμένα κράτη, ενώ τα μέλη της δεύτερης είναι ενώσεις που δεν αναγνωρίζονται πολιτικά και δεν είναι μέλη της FIFA. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν μειονότητες εντός των χωρών που διατηρούν τα πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά, ομάδες που απαρτίζονται από κοινότητες που είναι διασκορπισμένες ανά τον κόσμο όπως η ομάδα της Μπαράουα, ενός μικρού λιμανιού της Σομαλίας που συστήθηκε από άτομα που ζουν εκτός της χώρας. Επίσης, μέλη της CONIFA είναι de facto κράτη όπως η Αμπχαζία στην, περιοχή του Καυκάσου Βόρεια της Γεωργίας. Τέλος, η CONIFA έχει ως μέλη της και πολύ μικρά κράτη που λόγω έλλειψης υποδομών δεν μπορούν να γίνουν μέλη της FIFA, όπως το Τουβαλού και το Κιριμπάτι στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Πλέον, η ιδρυθείσα στις 7 Ιουνίου 2013 άτυπη Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αριθμεί 46 μέλη και εκπροσωπεί περίπου 300εκ ανθρώπους ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με το Καταστατικό της CONIFA στόχος είναι η ενδυνάμωση των λαών, ο σεβασμός της διαφορετικότητας, η συνεισφορά στην παγκόσμια ειρήνη, αλλά και η ενημέρωση του κόσμου για την ύπαρξη διαφορετικών εθνοτήτων που ενδεχομένως να μην είχε την ευκαιρία να γνωρίσει ή να μάθει. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι του Τουβαλού έχουν μία ευκαιρία να γνωρίσουν τους Θιβετιανούς, παίζοντας είτε ένα φιλικό είτε συμμετέχοντας σε μία διοργάνωση, που υπό άλλες συνθήκες δεν είχαν αυτή την δυνατότητα.
Μέλη της CONIFA είναι μεταξύ άλλων περιοχές όπως η Αμπχαζία, το Μονακό, το Ναγκόρνο-Καραμπάκ, το Γιόρκσαιρ, το Σκάνελαντ (περιοχή της Σκανδιναβίας) από την Ευρώπη, το Κουρδιστάν και το Θιβέτ από την Ασία, η Σομαλιλάνδη και η Ζανζιβάρη από την Αφρική, το Κεμπέκ από τον Καναδά και το Κιριμπάτι και Τουβαλού από την Ωκεανία, αλλά και η κορεατική μειονότητα στην Ιαπωνία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά το έντονο πολιτικό του χαρακτήρα αλλά και του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος σε ορισμένες εκ των περιπτώσεων, απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε προώθηση πολιτικών μηνυμάτων κατά την διεξαγωγή των αγώνων και των διοργανώσεων.
Κάθε πότε έχει Παγκόσμιο Κύπελλο;
Αν και CONIFA έχει συσταθεί τα τελευταία χρόνια φέτος διεξήχθη το 3ο Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς αυτό λαμβάνει χώρα κάθε 2 χρόνια. Η πρώτη απόπειρα ήταν το 2014 στο Έστερσουντ της Σουηδίας, όπου συμμετείχαν 12 ομάδες με νικήτρια την περιοχή Νίκαια της Γαλλίας (County of Nice).
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2016, διεξήχθη στο Σοχούμ της Αμπχαζίας, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Μάυρης Θάλασσας, Νότια του Καυκάσου. Στη συγκεκριμένη διοργάνωση επικράτησε η Αμπχαζία εναντίον της Παντζάμπ, 1 από τις 28 πολιτείες που συγκροτούν σήμερα την Ινδία.
Η φετινή διοργάνωση, που κέντρισε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ότι οι προηγούμενες, βρήκε νικήτρια την Υπερκαρπαθία εναντίον της Κατεχόμενης Κύπρου. Η Υπερκαρπαθία αφορά την ουγγρική μειονότητα που ζει στην Δυτική Ουκρανία. Μάλιστα αποτελεί την 7η μεγαλύτερη μειονότητα Ούγγρων, με εκτιμώμενο πληθυσμό 150,000-200,000. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 αν και διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας της Μπαράουα, φιλοξενήθηκε στην Αγγλία λόγω του ασταθούς κλίματος που επικρατεί στη Σομαλία.
Περιπτώσεις μελών της CONIFA
Όπως προαναφέρθηκε η CONIFA αριθμεί 46 μέλη προερχόμενα από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, την Ωκεανία και την Βόρεια Αμερική. Όλα τα μέλη έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και τι δικές τους ιδιαιτερότητες. Παρακάτω παρατίθενται 3 περιπτώσεις από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.
1. Αμπχαζία. Μία από τις ιδιαίτερες περιπτώσεις μελών της CONIFA είναι η περιοχή της Αμπχαζίας που βρίσκεται βορειοδυτικά της Γεωργίας με την Μαύρη Θάλασσα στο νοτιοδυτικό τμήμα της και τον Καύκασο βορειοανατολικά. Το 1992 η εν λόγω περιοχή κέρδισε τον πόλεμο απόσχισης από την Γεωργία, και το 1999 κήρυξε την ανεξαρτησία της. Η μόνη χώρα που την έχει αναγνωρίσει είναι η Ρωσία, έπειτα από τον πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας το 2008 στην Νότια Οσσετία. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στις 250,000.
2. Κορεάτες “Zainichi” της Ιαπωνίας. Από την Ασία, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που προκαλούν το ενδιαφέρον. Μία εξ αυτών είναι η ομάδα των Κορεατών της Ιαπωνίας. Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά τους Κορεάτες που μένουν στην Ιαπωνία, είτε προέρχονται από την Βόρεια Κορέα είτε από την Νότια Κορέα. Αντιπροσωπεύειτον κορεατικό πληθυσμό της Ιαπωνίας που ονομάζεται και Zainichi. Η λέξη Zainichi είναι ιαπωνικής προελεύσεως και σημαίνει «αλλοδαποί που μένουν στην Κορέα». Συνεπώς οι Κορεατές Zainichi είναι αυτοί που μένουν στην Ιαπωνία για πολλά χρόνια και προέρχονται από την Κορεατική Χερσόνησο. H εισροή Κορεατών στην Ιαπωνία χρονολογείται από το 1876 και την Συνθήκη μεταξύ των 2 κρατών. Το 1945 και με την λήξη του Β. Παγκοσμίου Πολέμου στην Ιαπωνία βρίσκονταν περίπου 2εκ Κορεάτες έχοντας την Ιαπωνική ιθαγένεια, την οποία απώλεσαν μετά την λήξη του πολέμου. 1εκ επέστρεψε στην Κορεατική Χερσόνησο και 1εκ συνέχισαν να διαμένουν στην Ιαπωνία, οι απόγονοι των οποίων ονομάζονται Zainichi. Σύμφωνα με στοιχεία του 2016, υπάρχουν 484,627 Zainichi στην Ιαπωνία.
3. Σομαλιλάνδη. Η Σομαλιλάνδη είναι ένα ανεξάρτητο κράτος που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής, μη αναγνωρισμένο από κανέναν. Κήρυξε την ανεξαρτησία του το 1991 από την Σομαλία και έχει 3,5εκ κατοίκους. Περίπου 1εκ μένουν στην διασπορά κυρίως Υεμένη, Καναδά, Η.Β και ΗΠΑ. Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σομαλιλάνδης τόσο από άτομα που βρίσκονται στο εσωτερικό της όσο και στην διασπορά.