Οι απώλειες που μετρά η ελληνική κοινωνία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Δευτέρα την ανατολική Αττική είναι ανυπολόγιστες τόσο σε ανθρώπινο επίπεδο όσο και σε επίπεδο υλικών ζημιών και καταστροφών.
Οι άνθρωποι που χάθηκαν δίνοντας μάχη για να κρατηθούν στη ζωή και όσοι από την επόμενη μέρα κλήθηκαν να αντικρίσουν την καμμένη περιουσία τους αποτελούν τη μεγαλύτερη πληγή σε αυτή την τραγική ιστορία. Ακόμα όμως δεν έχουμε μιλήσει για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καταστροφής, αφού από κάποιο επίσημο φορέα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ακριβή στοιχεία για τα στρέμματα που έχουν καεί.
Την Τετάρτη ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε πως η φωτιά στα Γεράνεια Όρη και την περιοχή της Κορινθίας έκαψε περίπου 60.000 στρέμματα.
Αργότερα η ευρωπαϊκή δορυφορική υπηρεσία Copernicus μέσα από ανάρτησή της για το μέγεθος της καταστροφής ανέφερε πως από την πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά, στη Ραφήνα και το Μάτι έχουν καεί περίπου 12.760 στρέμματα.Περισσότερο από την μισή καμμένη έκταση, 6.934 στρέμματα, ήταν οικιστική ζώνη. Τα στοιχεία της υπηρεσίας δείχνουν πως στο διάβα της φωτιάς κατοικούσαν 3.664 άνθρωποι.
Η διαφορά του αριθμού των στρεμμάτων που κάηκαν από τις δύο πυρκαγιές αποδεικνύει εκ νέου την ένταση και ταχύτητα της φωτιάς στην περίπτωση της Ραφήνας, δεδομένου ότι κόστισε τη ζωή περισσότερων από 80 ατόμων ενώ περιορίστηκε σε λιγότερα στρέμματα απ′ ότι αυτή στην Κινέτα.
Για να επαληθεύσουμε τα στοιχεία -όσον αφορά την έκταση που κάηκε- και στις δύο περιπτώσεις, δεδομένου ότι μας προκάλεσε εντύπωση η διαφορά του αριθμού, επικοινωνήσαμε με τον διευθυντή της ελληνικής Greenpeace, κ. Νίκο Χαραλαμπίδη, ο οποίος θεωρεί λογική τη διαφορά, τονίζοντας πως η πυρκαγιά ήταν τόσο καταστροφική γιατί χτύπησε τον αστικό ιστό και δεν περιορίστηκε στη δασική έκταση. Παράλληλα, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, λόγω του ανέμου κινήθηκε με τεράστια ταχύτητα αφού από τη λεωφόρο Μαραθώνος έφτασε στην παραλία μέσα σε δέκα λεπτά.
«Η πυρκαγιά της Καλλιτεχνούπολης για τα ελληνικά δεδομένα ήταν μικρή σε έκταση, αν φυσικά συγκριθεί με άλλες πολύ χειρότερες όπως αυτή που έπληξε την Ηλεία το 2007. Θέλω να είμαι αισιόδοξος και δεν χρησιμοποιώ τον όρο “περιβαλλοντική καταστροφή” -χωρίς να υποτιμώ αυτό που συνέβη- δεδομένου ότι τα μεσογειακά οικοσυστήματα -και κυρίως τα δάση που αποτελούνται από πεύκα- μπορούν να αναγεννηθούν μέσα σε μια 20ετία χωρίς φυσικά την ανθρώπινη επέμβαση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαραλαμπίδης.
- Πάνω από 80 οι νεκροί
- Απροσδιόριστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων
- Συνεχίζεται το θρίλερ με τις 9χρονες δίδυμες
- Ξεκίνησε η διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων. «Πολλά παιδιά» λέει ο ο ιατροδικαστής Ηλ.Μπογιόκας. Πώς γίνεται η ταυτοποίηση μέσω DNA
- Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την στήριξη των πληγέντων
- Πρώτες καταγραφές ζημιών σε Κινέτα και ανατ.Αττική.
- Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Και ο ειδικός λογαριασμός της Τράπεζας της Ελλάδος
- Κόντρα κυβέρνησης-ΣΚΑΪ με αφορμή την «στοχοποίηση» Πυροσβεστικής και ΕΛΑΣ για τις φωτιές που «είδε» η κυβέρνηση
- Οι πυρκαγιές της Αττικής ήταν οι δεύτερες πιο φονικές στον κόσμο τον 21ο αιώνα
- Ο Λίντον Πρόντο, ειδικός ερευνητής για το κλίμα και τις πυρκαγιές εξηγεί τους λόγους των καταστροφικών πυρκαγιών σε Κινέτα και Αν.Αττική