Έχετε σκεφτεί ποτέ αν σας δινόταν η ευκαιρία να κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο πού θα ήταν αυτό; Αν είστε λάτρεις της Ιστορίας και απαντήσατε στην Αθήνα του Χρυσού Αιώνα του Περικλή, για να γνωρίσετε την πόλη που γέννησε τη Δημοκρατία και να δείτε από κοντά τα εμβληματικά της μνημεία, τότε υπάρχει η κατάλληλη εφαρμογή για εσάς.
Η ιδιότυπη αυτή «χρονομηχανή» ονομάζεται COSMOTE CHRONOS και παρουσιάζει στην οθόνη των κινητών και των tablet, την Ακρόπολη των Αθηνών όχι με την εικόνα που έχει σήμερα, αλλά με την εικόνα που είχε τον 5ο αιώνα π.Χ. Με λίγα λόγια, η εφαρμογή «ζωντανεύει» τα σπουδαιότερα μνημεία της Ακρόπολης όχι όπως τα γνωρίζουμε από τις «συμβατικές» επισκέψεις μας στον Ιερό Βράχο, τα ντοκιμαντέρ ή τις εικόνες στο Ίντερνετ και στα βιβλία, αλλά «ολοζώντανα» όπως ήταν στην εποχή της ακμής τους.
Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας. Για την υλοποίηση του app συνεργάστηκε μια ομάδα ειδικών που επιμελήθηκε το αρχαιολογικό και ιστορικό περιεχόμενο, την τεχνική υλοποίηση της εφαρμογής, την παραγωγή 3D μοντέλων αναπαραστάσεων μνημείων, το avatar και τη μουσική, την ανάπτυξη του AI conversational Bot και τον σχεδιασμό του User Interface και της Εμπειρίας Πελάτη (UI/UX).
Το app προσφέρεται δωρεάν στο ελληνικό και παγκόσμιο κοινό στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πώς λειτουργεί
Μέσα από την αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής, επαυξημένης (augmented reality- AR) και εικονικής πραγματικότητας (VR- virtual reality), ο χρήστης του app μπορεί να βλέπει στην οθόνη του κινητού ή του tablet του εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις του Παρθενώνα, του Ωδείου Ηρώδου Αττικού και των μνημείων της νότιας κλιτύος του Ιερού Βράχου, όπως φαίνονται από το Μουσείο της Ακρόπολης. Η εφαρμογή παρουσιάζει, επίσης, μνημεία που δεν σώζονται σήμερα, όπως το τέμενος της Βραυρωνίας Αρτέμιδος (ιερό αφιερωμένο στην Άρτεμη Βραυρωνία, προστάτιδα των εγκύων γυναικών) και της Χαλκοθήκης (κτίριο κοντά στο νότιο τείχος όπου φυλάσσονταν χάλκινα αντικείμενα της πόλης), και συγκεκριμένα εμβληματικά εκθέματα από τον τρίτο όροφο του Μουσείου, όπου εκτίθενται τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Για τη διασφάλιση της «εγκυρότητας/ αυθεντικότητας» των εικονικών ψηφιακών αναπαραστάσεων, χρησιμοποιήθηκαν σχεδιαγράμματα, σκίτσα και σκαριφήματα μέσα από την διεθνή βιβλιογραφία.Η επιστημονική αρτιότητα του περιεχομένου της εφαρμογής τεκμηριώνεται από ειδικούς αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες, που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα μνημεία σε ειδικά βιβλία και άρθρα τα τελευταία 150 χρόνια. Την επιστημονική επιμέλεια του περιεχομένου της εφαρμογής COSMOTE CHRONOS έχει αναλάβει ο κ. Πάνος Βαλαβάνης, Ομότιμος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Περιήγηση χωρίς σύνορα
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το ότι οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να θαυμάσουν τα μνημεία στο φυσικό τους μέγεθος και να περιηγηθούν στο εσωτερικό τους από οπουδήποτε, είτε βρίσκονται πάνω στην ίδια την Ακρόπολη, είτε σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Κοινώς, ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί στην Ακρόπολη από το σπίτι του. Η εμπειρία, ωστόσο, «απογειώνεται» όταν ο επισκέπτης είναι πάνω στον Ιερό Βράχο, καθώς μέσω χρήσης AR οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων, όπως αυτή καταγράφεται από την κάμερα της φορητής συσκευής.
Με το βλέμμα της «Κλειούς»
Ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της εφαρμογής αποτελεί η ψηφιακή βοηθός- ξεναγός «Κλειώ». Εάν η φορητή συσκευή μας υποστηρίζει και συνδέεται σε δίκτυο 5G, η Κλειώ μπορεί, με τη χρήση προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης, να συνομιλεί μαζί μας σε πραγματικό χρόνο και να απαντά σε ερωτήματά μας για τα μνημεία της Ακρόπολης.
Η «Κλειώ» έχει ήδη τη δυνατότητα να απαντά σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις στα ελληνικά και στα αγγλικά. Οι απαντήσεις της είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, ενώ η πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης «εκπαιδεύεται» διαρκώς ώστε να βελτιώνεται συνέχεια και να παραμένει αξιόπιστη ως προς την επιστημονική πληροφόρηση που παρέχει. Η «Κλειώ» παρέχει επίσης τη δυνατότητα ομαδικής ξενάγησης έως 5 ατόμων- ενώ σε περιβάλλον δικτύου 4G ή WiFi είναι εφικτή η παροχή μόνο αυτοματοποιημένης ξενάγησης.
Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη φορά που αξιοποιούνται στον χώρο του πολιτισμού οι τελευταίες τεχνολογίες AR μαζί με real time conversational Bot σε μορφή avatar (powered by AI) με υψηλής ποιότητας γραφικά για κινητές συσκευές και real time διαδραστικότητα μέσα από το δίκτυο 5G.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, πρόκειται για ένα σύγχρονο ψηφιακό βοήθημα εμπλουτισμού της φυσικής εμπειρίας περιήγησης στην Ακρόπολη τόσο για το ευρύ κοινό όσο και για επαγγελματίες ξεναγούς, και παράλληλα ένα επιστημονικά αξιόπιστο εκπαιδευτικό εργαλείο για τη σχολική και την ακαδημαϊκή κοινότητα. H εφαρμογή COSMOTE CHRONOS είναι διαθέσιμη στο Google Play και στο Apple store για φορητές συσκευές Android και iOS που υποστηρίζουν ARCore και ARKit. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi. Είναι επίσης διασυνδεδεμένη με τα social media, ώστε οι χρήστες να μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο από τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων.
Δείτε demo της εφαρμογής: