Στενή παρακολούθηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης προαναγγέλλουν οι Θεσμοί. Οι δανειστές έχουν επιλέξει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να αποφασίζει μόνη της τις πολιτικές αξιοποίησης του δημοσιονομικού χώρου που έχει δημιουργηθεί. Ταυτόχρονα όμως στέλνουν σαφές μήνυμα ότι οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν.
Η ιδιαίτερα περίπλοκη κατάσταση, όπως δημιουργείται αυτούς τους πρώτους μήνες μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να την αντιμετωπίσει βήμα προς βήμα. Με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αλλά και τα οφέλη που θα έχει από την ομαλή υλοποίηση της συμφωνίας, η κυβέρνηση αναζητά το μείγμα που από τη μια δεν θα προκαλέσει ρήξη με τους δανειστές και από την άλλη θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα σε επίπεδο παροχών και όχι μόνο.
Η έως τώρα πορεία δείχνει ότι η κυβέρνηση κατάφερε να ξεπεράσει χωρίς προβλήματα το σκόπελο των δανειστών. Με κορωνίδα την απόφαση να μην εφαρμοστούν από 1η Ιανουαρίου 2019 οι μειώσεις στις συντάξεις έως και το πακέτο των ευνοϊκών μέτρων που η κυβέρνηση συνεχίζει να περνά από τη Βουλή, το οικονομικό επιτελείο μοιάζει να έχει βρει κοινό τόπο με τους Θεσμούς προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα.
Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι σημαντικό «κρας τεστ» για τις σχέσεις των δύο πλευρών θα είναι οι τελικές αποφάσεις για το νόμο ο οποίος θα διαδεχθεί τους νόμους Κατσέλη-Σταθάκη, η πορεία μείωσης των «κόκκινων» δανείων», η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, η ανάπτυξη του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας και των κεντρικού συστήματος προμηθειών για την υγεία, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (e-justice),η στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές τράπεζες, η πολιτική που θα επιλέξει η κυβέρνηση για το θέμα του κατώτατου μισθού, όπως και άλλα μέτωπα τα οποία παραμένουν ανοιχτά.
Τα αντίστοιχα μηνύματα από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ότι θα συνεχίσει την πολιτική των «ελαφρύνσεων» ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Σε αυτές περιλαμβάνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου, η ομαλοποίηση των εργασιακών συνθηκών, κινήσεις οι οποίες έχουν ήδη προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Σε αυτές έρχονται να προστεθούν και όσα είπε από την Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με την πρόθεση του για τη διασφάλιση του ποσού για τη διανομή επιδόματος θέρμανσης φέτος, αλλά και τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ στο πλαίσιο του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία.
Την ίδια στιγμή όμως αξιωματούχοι από το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν τους δανειστές ότι πρόθεση της Ελληνικής πλευράς είναι να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει και αφορούν το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.