Credit Suisse: Αγωγή των ομολογιούχων κατά των Ελβετικών Αρχών για αντισυνταγματική ενέργεια

Μετά την εξαγορά της τράπεζας από την UBS οι ομολογιούχοι έχασαν 4,5 δισ δολάρια σε αντίθεση με τους μετόχους που προστατεύτηκαν.
Xinhua News Agency via Getty Images

Αγωγή κατά της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών κατέθεσαν οι κάτοχοι ομολόγων της Credit Suisse, που αντιπροσωπεύουν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια των ομολόγων υψηλού κινδύνου τύπου Α1 της τράπεζας που χάθηκαν μετά την κατάρρευση και εξαγορά της από την UBS.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times οι αγωγή αναφέρει ότι η ρυθμιστική αρχή, FINMA, ενήργησε αντισυνταγματικά, όταν έδωσε εντολή στην Credit Suisse να ακυρώσει το χρέος AT1, εξοργίζοντας τους ομολογιούχους που δεν προστατεύτηκαν όσο οι μέτοχοι από την αναγκαστική συμφωνία διάσωσης με την UBS στις αρχές του μήνα.

Η αγωγή κατατέθηκε στην πόλη St Gallen στην ανατολική Ελβετία με την ομάδα των ομολογιούχων να κατέχει ένα «σημαντικό» ποσοστό της συνολικής πλασματικής αξίας των ομολόγων, όπως δήλωσε το νομικό γραφείο που τους εκπροσωπεί.

Πέντε μεγάλες προκλήσεις

Μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων (3 δισ. ευρώ), οι δύο τράπεζες αντιμετωπίζουν πέντε μεγάλες προκλήσεις και αρκετές ισχυρές αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα και επενδυτές.

Πως θα ενοποιηθούν δύο τόσο μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με παρεμφερείς μάλιστα δραστηριότητες και τμήματα όπως είναι η διαχείριση μεγάλου πλούτου (wealth management). Και οι δύο έχουν παρεμφερείς δραστηριότητες και στόχευσαν στους ίδιους πελάτες.

Τι θα γίνει με το προσωπικό καθώς θα πρέπει να περικοπούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας από τις 125.000 που υπάρχουν σήμερα με αναλυτές να υπολογίζουν ότι περίπου 40.000 εργαζόμενοι θα απομακρυνθούν.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αγωγών που ετοιμάζουν ομολογιούχοι (κάτοχοι κυρίως ομολόγων υψηλότερου κινδύνου τύπου ΑΤ-1) οι οποίοι χάνουν ολοκληρωτικά περίπου 16 δισ. ευρώ.

Θα πραγματοποιηθεί έρευνα όπως ζήτησαν οι μέτοχοι για την χαμηλή τιμή πώλησης ανά μετοχή –στα 0,76 ελβετικά φράγκα (ή ευρώ) η μετοχή, από 1,86 ελβετικά φράγκα που ήταν η προηγούμενη τιμή κλεισίματος- χωρίς να ζητηθεί καμία έγκριση για τη συμφωνία από τους μετόχους όπως γίνεται συνήθως

Και τέλος, τι προβλήματα ανταγωνισμού- μπορεί να δημιουργηθούν από το τραπεζικό μεγαθήριο που δημιούργησε η ενοποίηση δύο μεγάλων ελβετικών τραπεζών που έχει να διαχειριστεί κεφάλαια περίπου 3 τρισ. ευρώ.

Δημοφιλή