Credit Suisse: Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της και ο κίνδυνος της χρεοκοπίας

Η Ελβετική τράπεζα, βυθίζεται στα σκάνδαλα που την οδηγούν σε χρεοκοπία, με τον φόβο οτι θα γίνει μια δεύτερη Lehman Brothers.
Dan Kitwood via Getty Images

Για τρία πράγματα φημίζεται η Ελβετία. Τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, το τραπεζικό της σύστημα και τις σοκολάτες.

Τα τελευταία χρόνια όμως, η φήμη του ισχυρού τραπεζικού της συστήματος αμαυρώνεται από σκάνδαλα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διαφθοράς και υπόθαλψης εγκληματικών οργανώσεων που βαραίνουν την Credit Suisse.

Η δεύτερη μεγαλύτερη Ελβετική τράπεζα, βυθίζεται στα σκάνδαλα που την τραβούν στο χείλος της χρεοκοπίας, με πολλούς επενδυτές να φοβούνται ότι κινδυνεύει να γίνει μια δεύτερη Lehman Brothers που οδήγησε στο περίφημο κράχ του 2008.

Το τελευταίο διάστημα, η ελβετική τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, για τέταρτη φορά σε 7 χρόνια, σε μια προσπάθεια να κάνει μια ριζική επαναφορά, μετά και τα 5,5 δισ δολάρια που τις στοίχiσε η υπόθεση της Archegos Capital Management, αλλά και τις καθαρές ζημίες 1,593 δισ. ελβετικών φράγκων (1,66 δισ. δολάρια) που ανακοίνωσε τον Ιούλιο.

Οι συνεχείς αλλαγές στην ηγεσία της, δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τους επενδυτές μετά και τις εικασίες ότι η ελβετική τράπεζα πρόκειται να βγει στο σφυρί.

Δημοσίευμα των Financial Times, τη Δευτέρα ανέφερε ότι η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε συζητήσεις με βασικούς επενδυτές της για να τους καθησυχάσει, κάτι που μάλλον αποτυγχάνει.

Η μετοχή της έχει χάσει το 55% της αξίας της από τις αρχές του έτους, ενώ τις τελευταίες ημέρες έκανε επιπλέον βουτιά 10%.

Ο πρόεδρος της Sri-Kumar Global Strategies υποστηριξε στο CNBC, ότι οι φόβοι γύρω από την Credit Suisse δεν σημαίνουν υποχρεωτικά ότι οδεύουμε προς μία νέα Lehman Brothers, χωρίς όμως και να το αποκλείει:

«Αυτή μπορεί να είναι ή και να μην είναι μια παρόμοια περίπτωση με αυτή της Lehman» είπε, αφήνοντας να εννοηθεί, οτι μάλλον δεν θα είναι.

Όμως η Ελβετική τράπεζα έχει ένα αμαρτωλό παρελθόν που ξεκινά από το 1940 και συνεχίζεται έως σήμερα.

Μια σειρά σκανδάλων, που δύσκολα μπορεί κανείς να τα παρακολουθήσει, με εταρείες, δικτάτορες, εγκληματικές οργανώσεις και δικαστικές υποθέσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Τα σκάνδαλα

Το 2020, μια τεράστια διαρροή δεδομένων της Credit Suisse αποκάλυψε λεπτομέρειες για 18.000 τραπεζικούς λογαριασμούς και 30.000 κατόχους λογαριασμών, ιδιώτες και εταιρείες, στα χέρια των οποίων ήταν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι πολλοί από τους πελάτες της ελβετικής τράπεζας, ήταν εγκληματίες, μαφιόζικες οργανώσεις, δικτάτορες και εταιρείες φαντάσματα που διακινούσαν μαύρο χρήμα, από ναρκωτικά, διαφθορά και άλλα σοβαρά εγκλήματα, για τα οποία η τράπεζα φέρεται να γνώριζε.

Τα στοιχεία, ξεκινούν από τη δεκαετία του 1940 και φτάνουν έως το 2000 οπότε και φαίνεται ότι άνοιξαν οι περισσότεροι σκοτεινοί λογαριασμοί, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα SZ.

1986: Ψεύτικα ονόματα για τον δικτάτορα Μάρκος και την Ιμέλντα

Το προεδρικό ζεύγος των Φιλιππίνων, Φερντινάνδο και Ιμέλντα Μάρκος είχαν ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα με τα ψεύτικα ονόματα “Williams Saunders” και “Jane Ryan” για να αποφύγει τον επιπλέον έλεγχο.

Η τράπεζα, βοήθησε τον δικτάτορα των Φιλιππίνων να κρύψει 5 με 10 δισεκατομμύρια δολάρια που έκλεψε από τα ταμεία του κράτους.1999:

1999 Τόκιο: «Το πάρτι της εξαφάνισης»

Την χρονιά εκείνη υπάλληλοι της Credit Suisse στο Τόκιο κατέστρεψαν χιλιάδες τραπεζικά έγγραφα που ενδέχεται να έβλαπταν την αξιοπιστία της τράπεζας εάν έπεφταν στα χέρια των Αρχών.Οι ιαπωνικές αρχές επέβαλαν χρηματικό πρόστιμο στην Credit Suisse αφού ανακάλυψαν ότι οι τραπεζίτες της κατέστρεψαν στοιχεία που σχετίζονταν με μια έρευνα όπου η τράπεζα βοηθούσε εταιρείες να καλύψουν τις ζημίες τους.

2000: Sani Abacha

Ο Sani Abacha, ο δικτάτορας της Νιγηρίας έκλεψε εκατομμύρια δολάρια από τη χώρα και τον λαό του και τα έβαλε σε προσωπικούς του λογαριασμούς στην Ελβετική τράπεζα.

Όταν αποκαλύφθηκε, η Ομοσπονδιακή Τραπεζική Επιτροπή της Ελβετίας κατηγόρησε την Credit Suisse για αποδοχή κεφαλαίων 214 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με τη διαφθορά από τον Νιγηριανό δικτάτορα τη δεκαετία του 1990.

2004: Ιαπωνική μαφία Yakuza

Το 2004, ένας πρώην τραπεζίτης της Credit Suisse συλλαμβάνεται με την κατηγορία ότι παρείχε βοήθεια σε ένα διεθνές κύκλωμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο τραπεζίτης λέγεται ότι ξέπλυνε 4,6 δισεκατομμύρια γιέν (42,2 εκατομμύρια δολάρια), που εισέπραξε από τοκογλύφους, αγοράζοντας ομόλογα και εξαργυρώνοντάς τα μέσω μιας ιαπωνικής εταιρείας χρεογράφων.

Αργότερα αθωώθηκε καθώς ισχυρίστηκε, ότι δεν γνώριζε ότι η πηγή των κεφαλαίων ήταν η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση της Ιαπωνίας, η Yakuza.

2020: Βουλγαρική κοκαΐνη

Η τράπεζα κατηγορήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές της Ελβετίας ότι ξέπλυνε πάνω από 146 εκατομμύρια δολάρια μέσω λογαριασμών, το διάστημα 2004 και 2008, που ανήκαν σε μέλη της Βουλγαρικής μαφίας.

Η τράπεζα κατηγορήθηκε επίσης ότι δεν διεξήγαγε τους κατάλληλους ελέγχους τόσο για τα πρόσωπα όσο και για το πόθεν έσχες των χρημάτων.

Το Φεβρουάριο του 2022 ξεκίνησε η ποινική δίωξη κατά της τράπεζας για την υπόθεση αυτή η οποία θεωρείται η πρώτη εναντίον ελβετικής τράπεζας στην ιστορία της χώρας.

2021 Archegos

Η Credit Suisse υπέστη ταπείνωση, προκαλώντας την οργή των μετόχων της όταν φέτος έχασε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την κατάρρευση του επενδυτικού ταμείου Archegos Capital Management.

Σε μια έκθεση 165 σελίδων, από τη δικηγορική εταιρεία Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison, αναφέροντα οι λόγοι που η τράπεζα δεν κατάφερε να εντοπίσεις και να αποφύγει την κατάρρευση της εταιρείας.

Αν και δεν ήταν η μόνη τράπεζα που συνεργαζόταν με την Archegos, η οποία διαχειριζόταν τον πλούτο του Bill Hwang, ήταν αυτή που λειτούργησε πιο αργά, από την Goldman Sachs και άλλους πιστωτές, στη ρευστοποίηση των αμοιβαίων κεφαλαίων με αποτέλεσμα να έχει τος μεγαλύτερες απώλειες.

Δισ. δολάρια σε δικαστικές υποθέσεις

Από το 2009 έως και σήμερα η Ελβετική τράπεζα έχει γύρω στις 10 ανοικτές διακαστικές υποθέσεις στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιταλία για υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή και πολλές σκοτεινές συναλλαγές και διευκολύνσεις.

Διαμάχες και σκάνδαλα που στοιχίζουν δισ δολάρια στην Credit Suisse, η αξιοπιστία της οποία αμφισβητείται όπως και ολόκληρου του περίφημου ελβετικού τραπεζικού συστήματος.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), ζήτησε από την ΕΕ να αναθεωρήσει τη σχέση της με την Ελβετία και να εξετάσει εάν πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο των χωρών που συνδέονται με κίνδυνο οικονομικού εγκλήματος.

Αρκετοί πλέον πιστεύουν ότι οι ελβετικοί νόμοι περί τραπεζικού απορρήτου είναι ανήθικοι καθώς χρησιμοποιούν το πρόσχημα της προστασίας του χρηματοοικονομικού απορρήτου για να καλύπτουν εγκληματίες και φοροφυγάδες.

Ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα, που είναι πλέον διάτρητο όπως το ελβετικό τυρί.

Πηγές: Financial Times, FAZ, Reuters, Guardian

Δημοφιλή