Δασμοί Τραμπ: Μεγάλο πλήγμα στην ΕΕ - λιγότερο στην Ελλάδα

Για τις επιπτώσεις της δασμολογικής λαίλαπας Τραμπ μιλά στον Τέρενς Κουίκ, ο Έλληνας δικηγόρος για οικονομικά και ενεργειακά θέματα, με έδρα τις Βρυξέλες, Ορέστης Ομράν. (Βίντεο)
Παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Ωδείο Αθηνών, Δευτέρα 15 Απριλίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Ωδείο Αθηνών, Δευτέρα 15 Απριλίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Από τους πλέον εξειδικευμένους αναλυτές στα οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρείται ο Έλληνας δικηγόρος που εδρεύει στις Βρυξέλλες, Ορέστης Ομράν.

Η Skype βίντεο συζήτηση μας, έπιασε τους τρεις βασικούς κλάδους της απόφασης του Αμερικανού προέδρου να ταρακουνήσει τον πλανήτη με την επιβολή δασμών.

Το θέμα των δασμών καθεαυτό, οι επιπτώσεις στην ευρωπαΐκή οικονομία και ιδιαίτερα στην ελληνική και το πως αντιδρούν οι Βρυξέλλες στο θέμα του πανικού που χτύπησε τα παγκόσμια χρηματιστήρια, άρα και τα ευρωπαϊκά.

Το πρώτο ερώτημα ήταν αν αυτή η πολιτική του Τραμπ θα του βγει θετικά ή αν θα αναγκαστεί να κάνει πίσω. Ο κ.Ομράν απάντησε ως εξής:

«Το ένα δεν αποκλείει το ένα το άλλο. Δηλαδή ότι μπορεί να αναγκαστεί να κάνει πίσω μερικώς και να του βγει τελικά η όλη αυτή πολιτική προσέγγιση. Δεν είναι αλληλοαποκλειόμενα. Θεωρώ ότι, όπως έχει δείξει πολλές φορές η στρατηγική που ακολουθεί, είναι ότι τμηματικά κάνει πίσω όταν πετύχει αυτό που νομίζει ότι ήθελε να πετύχει.

»Επί της ουσιάς έχει μία συγκεκριμένη προσέγγιση απέναντι σε συγκεκριμένα προϊόντα και σε συγκεκριμένες χώρες με αποτέλεσμα όταν δει την υποχωρητικότητα από την χώρα στην οποία ο Τραμπ έχει απειλήσει με δασμούς, να τους μειώνει, να τους αποσύρει μερικώς, ακριβώς επειδή πέτυχε αυτό που ήθελε. Και αυτό είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του. Μία στρατηγική με βάση το διαπραγματευτικό χαρτί που έχει στα χέρια του».

Ο κ.Ομράν διατυπώνει επίσης την άποψη ότι με βάση την ιστορική οικονομική εμπειρία των δασμών, είναι πιθανό ο Τραμπ να πετύχει τον σκοπό του για τα εσωτερικά των ΗΠΑ. Με δεδομένο ότι πάρα πολλές μεγάλες βιομηχανίες του κόσμου και λόγω των κινήτρων που έχει δώσει η αμερικανική κυβέρνηση ήδη από τη κυβέρνηση Μπάιντεν, να έχουν προτιμήσει τη λειτουργία τους στην Αμερική.

Στη συνέχεια ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο της ανάλυσης του συνομιλητή μας, ήταν ο πίνακας με τους δασμούς που παρουσίασε ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος. Αποκαλύπτει ότι ο Τραμπ δεν επέβαλε δασμούς έναντι δασμών, αλλά οι αριθμοί στους πίνακες είχαν να κάνουν με αριθμούς που αφορούσαν το εμπορικό έλλειμμα. Το έλλειμμα, δηλαδή, στο ισοζύγιο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και της εκάστοτε χώρας. Και μάλιστα γίνεται μία ειδική αναφορά για το έλλειμμα ΗΠΑ με ΕΕ, αλλά και με άλλες χώρες όπως το Βιετνάμ

Σε ό,τι αφορά τους δασμούς που επιβάλλονται στην Ευρώπη, ο κ. Ομράν διατυπώνει την ανησυχία του. Όχι , όμως, τόσο έντονη για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ξεκινώντας την άποψή του από την Ευρώπη, θεωρεί ότι θα πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, δυστυχώς , η οικονομία της, γιατί είναι εξαρτώμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους, ο μεγαλύτερος για την ακρίβεια, εμπορικός εταίρος με την ΕΕ.

Αντίθετα είναι σχετικά αισιόδοξος για την Ελλάδα, διότι έχουμε μόλις 2,2 δισεκατομμύρια εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν είναι ένα μεγάλο ποσό, αλλά πρόκειται κυρίως για αγροτικά προϊόντα. Ελιές, κρασί, λάδι κλπ για τα οποία θα πρέπει να προσπαθήσουμε να πετύχουμε κάποια εξαίρεση. Με την κυβέρνηση να έχει στο νου της και την επιδότηση, όπως θα κάνουν στους αγροτοπαραγωγούς οι Ισπανοί και οι Ιταλοί. Επισημαίνει, επίσης, ότι η πολύ σημαντική βιομηχανία μας στα φάρμακα δεν θίγεται καθόλου, γιατί δεν επιβάλλονται δασμοί στα συγκεκριμένα προϊόντα

Τέλος ο κ.Ορέστης Ομράν απαντά στο ερώτημα μας για τις επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και πως το αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες.

Δημοφιλή