Η HuffPost Greece αναπτύσσει ερευνητική δραστηριότητα με αντικείμενο τα Open Data και το data journalism, συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ODECO.
Ο Κασιδιάρης εξελέγη δημοτικός σύμβουλος. Τον ψήφισαν 11.643 Aθηναίοι.
Στις εκλογές του Ιουνίου (2023) ψήφισαν τους Σπαρτιάτες 9.253 συμπολίτες μας στην Α′ Αθηνών και η κοινή λογική οδηγεί εύκολα στο συμπέρασμα ότι η δεξαμενή είναι πάνω-κάτω η ίδια.
Ας μιλήσουμε, όμως, με data...
Η καμπύλη Κασιδιάρη
Ακούγεται σα μαθηματική άσκηση. Και είναι, σε κάποιο βαθμό. Η περίπτωση Κασιδιάρη επιτρέπει να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα, καθώς ο καταδικασμένος και έγκλειστος πρώην χρυσαυγίτης συμβαίνει να κατεβαίνει σταθερά ως υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων από το 2014.
Η καμπύλη παραπάνω, στον πίνακα με τις πράσινες μπάρες, αποτυπώνει την άνοδο της Χρυσής Αυγής σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αθήνα, με το Νίκο Μιχαλολιάκο υποψήφιο το 2010 να συγκεντρώνει ποσοστό 5,29% και τον Κασιδιάρη να ”εκτοξεύεται” το 2014 στο 16,12%. Από τότε, αρχίζει μία φθίνουσα πορεία που τον φέρνει στο 8,33% στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.
Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης - επιβεβαιώνεται και με βάση τα Open data του υπουργείου Εσωτερικών - ότι ήταν χρόνια επιτυχίας για το ”φρούτο” των νεοναζί. Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα βλάπτει τον Κασιδιάρη. Όμως, υπάρχει κι ένας αστερίσκος που δικαιολογεί προβληματισμό.
Κασιδιάρης και Σπαρτιάτες
Στις μπάρες παραπάνω, με χρώμα κόκκινο και σκούρο καφέ, όπου αποτυπώνεται η εξέλιξη των επιδόσεων της Χρυσής Αυγής από το 2012 μέχρι το 2023, διαφαίνεται το ενθαρρυντικό στοιχείο ότι από το 2019 καταγράφεται αισθητή υποχώρηση σε σύγκριση με τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 και του 2015.
Το 2019 η Χρυσή Αυγή έλαβε λιγότερες από 10.000 ψήφους στην Α′ Αθηνών και λιγότερες από 15.000 στην Α′ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για επιδόσεις που αντιστοιχούν στο 1/4 περίπου των ψήφων σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν.
Όμως, υπάρχει και κάτι που προβληματίζει: Πάντοτε στην Α′ Αθηνών, οι Σπαρτιάτες στις εκλογές του 2023 τελικά έλαβαν περισσότερες ψήφους σε σύγκριση με τη Χρυσή Αυγή του 2019. Η διαφορά είναι μικρή, ωστόσο ουδείς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι ο Κασιδιάρης πήρε 11.643 ψήφους στις 8 Οκτωβρίου, που σημαίνει 2.390 περισσότερες από τους Σπαρτιάτες στην Α′ Αθηνών. Δύο χιλιάδες ψήφοι μπορεί να μην σημαίνουν ανατροπή δεδομένων, αλλά σίγουρα καταγράφονται ως στοιχείο της δυναμικής του συγκεκριμένου χώρου.
Οι ευρωεκλογές κομβικό σημείο για την ακροδεξιά
Ο Κασιδιάρης μπορεί και να αισθάνεται καλά για το σκορ που κατέγραψε στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας. Κατά ένα τρόπο, παραμένει στην παρτίδα που θεωρεί ότι δίνει, μαζί με τους Σπαρτιάτες που παραμένουν στη Βουλή.
Οι ευρωεκλογές είναι μία ευκαιρία για «ελεύθερη ψήφο», όπου τα μικρά κόμματα κατά παράδοση ευνοούνται. Ωστόσο, η Χρυσή Αυγή το 2019 έπεσε στα μισά περίπου - σε αριθμούς ψήφων - σε σύγκριση με το 2014, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.
Αυτό το «ξεφούσκωμα» είναι μία τάση που, εφόσον επιβεβαιωθεί ή ενισχυθεί στις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024, ίσως σημάνει την αρχή του τέλους για τους κληρονόμους των νεοναζί. Με ποσοστά 4,98% στην Α′ Αθηνών και 5,81% στην Α′ Θεσσαλονίκης, οι Σπαρτιάτες (αν θεωρήσουμε ότι αυτό το κόμμα θα κατέβει στις ευρωεκλογές) δεν έχουν πολλά περιθώρια. Αν υποχωρήσουν περαιτέρω θα ”φλερτάρουν” με την εκπαραθύρωση από το ευρωκοινοβούλιο και κάτι τέτοιο θα θέσει σε δοκιμασία την συνοχή και την όποια αλληλεγγύη δείχνουν μεταξύ τους...
Περιφερειακές εκλογές άνευ εκπροσώπησης
Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί, τέλος, το γεγονός ότι οι Σπαρτιάτες και ο Κασιδιάρης επέλεξαν να μην εκπροσωπηθούν σε επίπεδο Περιφέρειας στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία, όπου κάποτε έδιναν ”μάχες” με φιγούρες σαν τον Παναγιώταρο και τον Χρυσομάλλη.
Πρόκειται για μία ”λεπτομέρεια”, που ίσως αποκαλύπτει σοβαρά ελλείμματα οργάνωσης στην παρούσα φάση.