Αναζητάμε ταίρι στον κυβερνοχώρο; Τότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, διότι οι εφαρμογές γνωριμιών βρίσκονται στο κατώφλι ενός σημαντικού μετασχηματισμού.
Είναι ήδη γνωστό πως η βιομηχανία της τεχνολογίας, παλεύει να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) σε όσα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες της μπορεί. Το ίδιο προσπαθούν και τα dating apps.
Όμως τι σημαίνει αυτό για το συγκεκριμένο τύπο εφαρμογών;
Ότι Tinder, Hinge, OkCupid, Our Time και άλλες αντίστοιχες εφαρμογές θα αξιοποιήσουν την AI για τη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών και τη δημιουργία πιο υποσχόμενων συνδέσεων.
Ο Τζάστιν Μακλέοντ, Διευθύνων Σύμβουλος της Hinge, απαριθμεί τους τρόπους με τους οποίους η εταιρεία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την τεχνητή νοημοσύνη, μέσα στο 2025.
1. Με πιο εξατομικευμένη αντιστοίχιση υποψήφιων συντρόφων
2. Με έναν πιο «ευέλικτο» αλγόριθμο, που θα προσαρμόζεται στις ανάγκες όλων των χρηστών
3. Με ένα σύστημα προσβάσιμο ακόμα και από χρήστες με ελάχιστη εμπειρία στη χρήση σύγχρονων ψηφιακών μέσων
Και αρκούν αυτά από μόνα τους προκειμένου να βρούμε τον/την ιδανικό/ή σύντροφο;
«Ας είμαστε ρεαλιστές: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως πανάκεια αν αντιμετωπίζουμε βαθιά προσωπικά προβλήματα στον τομέα του έρωτα και της αγάπης. Απλώς θα μεταμορφώσει την εμπειρία των εφαρμογών γνωριμιών. Από ένα “DIY” - do it yourslef - πεδίο θα την κάνει ένα ταξίδι με εξατομικευμένη καθοδήγηση. Και έτσι, υπάρχει η προσδοκία επαφής με πιο συμβατικά ταίρια», διευκρινίζει ο Τζάστιν Μακλέοντ.
Φυσικά όλα αυτά δεν είναι κάτι νέο. Οι δοκιμές έχουν αρχίσει χρόνια πριν. Το Tinder, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί την AI προκειμένου να βοηθήσει τους χρήστες να επιλέξουν πιο «αβανταδόρικες» φωτογραφίες και να κάνουν το προφίλ τους όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό. Την ίδια στιγμή το Bumble χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη σε λειτουργίες ασφαλείας. Μια τέτοια λειτουργία είναι λόγου χάρη ο ιδιωτικός ανιχνευτής, ένα εργαλείο που θολώνει τις ακατάλληλες εικόνες εφόσον δεν έχουμε δώσει τη συγκατάθεσή μας για να τις βλέπουμε και ο ανιχνευτής εξαπάτησης, ο οποίος εντοπίζει τα ανεπιθύμητα μηνύματα, τις απάτες και τα ψεύτικα προφίλ και μας κρατά μακριά από όλα αυτά.
Μέσα από αυτές τους τις παροχές, τα dating apps μειώνουν τον θόρυβο που προκαλούν οι κακόβουλοι χρήστες. Παράλληλα, μας βοηθούν να βγάλουμε προς τα έξω τον καλύτερό μας εαυτό και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας: Στο να βγούμε δηλαδή ραντεβού μόνο με συμβατούς δυνητικούς συντρόφους.
Και αυτή είναι μόνο η αρχή
Όλα τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που έχουμε αναφέρει μέχρι τώρα, ξύνουν μόνο την επιφάνεια των δυνατοτήτων της AI, σύμφωνα με τη Λίδιαν Τζόουνς, διευθύνουσα σύμβουλο της Bumble. «Υπάρχουν ακόμα τεράστια περιθώρια για καινοτομία και τεχνητή νοημοσύνη στην αγορά των εφαρμογών γνωριμιών», προσθέτει η ίδια.
Σε αυτό συμφωνεί και η Λιζέλ Σαραμπί, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, η οποία επισημαίνει ότι «Ο κλάδος των γνωριμιών βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρωταρχικά στάδια σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης».
Μια γεύση του τι μας περιμένει
1. Startups όπως η Volar και η Rizz έχουν ήδη πειραματιστεί με chatbots, που θα μας βοηθούν να απαντήσουμε στα διάφορα μηνύματα των υποψήφιων συντρόφων. Και παρόλο που η ιδέα ενός chatbot που «κανονίζει» ραντεβού για λογαριασμό μας, φαίνεται κάπως περίεργη έχει το εξής πλεονέκτημα: Θα μπορούσε να παρακάμψει την κουραστική και κάπως «άχαρη» πρώτη επαφή με τον άλλο χρήστη και να προχωρήσει τη σχέση με βήμα ταχύ.
2. Ακόμη μια υπηρεσία που θα μας εξασφαλίζουν τα dating apps πολύ σύντομα, είναι η επιβεβαίωση ότι τα άτομα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή είναι απολύτως υπαρκτά.
3. Οι πλατφόρμες γνωριμιών πιθανότατα θα προσθέσουν και τη δυνατότητα να απευθυνθούμε σε έναν σύμβουλο σχέσεων που θα λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη. Αυτός ο εικονικός «σύμβουλος» θα είναι στο πλευρό μας 24/7. Και αυτό προσφέρει μια μορφή ανακούφισης σε στιγμές που οι φίλοι, τα αδέρφια ή ο ψυχοθεραπευτής μας δεν δύνανται να απαντήσουν στα ερωτήματά μας.
4. Η Hinge εργάζεται επίσης για τη δημιουργία ενός πιο εξατομικευμένου αλγόριθμου, που θα συλλέγει λεπτομερείς πληροφορίες από τους χρήστες. Πώς; Ζητώντας τους να περιγράψουν τι εκτιμούν περισσότερο στους ανθρώπους και να κάνουν σχόλια για το τι θεωρούν ότι λειτουργεί και τι όχι στην εν λόγω πλατφόρμα.
«Ας φανταστούμε ένα μέλλον όπου οι ερωτώμενοι θα περιγράφουν στον αλγόριθμό μας με τα δικά τους λόγια τι είναι σημαντικό για αυτούς στον έρωτα και τι αναζητούν. Αυτό θα καταστήσει την Hinge απόλυτα ικανή να τους φέρει πιο άμεσα σε επαφή με άτομα που υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ταιριάσματος. Δεν είναι τέλειο;», καταλήγει η Μακλέοντ.
Και πέρα από κάθε εικασία και φιλοδοξία, σε όλα αυτά, υπάρχει και κάτι το απολύτως βέβαιο: Τα ραντεβού μέσω εφαρμογών γνωριμιών θα είναι εντελώς διαφορετικά σε μόλις λίγα χρόνια. Για να μην πούμε σε μήνες.
(Με πληροφορίες από CNN).