Deep: Εκατομμυριούχος σχεδιάζει την νέα Ατλαντίδα σε πλημμυρισμένο λατομείο της Ουαλίας

Οι ιδρυτές του έργου δηλώνουν πως το 2027 θα είναι η χρονιά που θα δημιουργήσουν μια «μόνιμη ανθρώπινη παρουσία» κάτω από τη θάλασσα.
Φωτογραφία Αρχείου.
Φωτογραφία Αρχείου.
Alexpunker via Getty Images

Μια πρωτοποριακή αποστολή στα σύνορα της Ουαλίας, που χρηματοδοτείται από έναν ανώνυμο ιδιώτη επενδυτή, έχει ξεκινήσει τη δημιουργία ενός «μόνιμου ανθρώπινου οικισμού» κάτω από τη θάλασσα.

Η ομάδα που απαρτίζεται από άνδρες και γυναίκες με εξειδίκευση σε τομείς όπως οι καταδύσεις, η θαλάσσια βιολογία, η τεχνολογία, τα οικονομικά, οι κατασκευές και η κατασκευή χτίζει κάτι μοναδικό. Ενώνουν τις δυνάμεις τους με έναν κοινό στόχο: να καταστήσουν τους ανθρώπους υδρόβιους.

Το έργο ονομάζεται Deep και η τοποθεσία επιλέχθηκε μετά από μια παγκόσμια αναζήτηση για την ιδανική θέση για την ανάπτυξη και τη δοκιμή υποβρύχιων καταλυμάτων. Οι ιδρυτές του έργου δηλώνουν πως το 2027 θα είναι η χρονιά που θα δημιουργήσουν μια «μόνιμη ανθρώπινη παρουσία» κάτω από τη θάλασσα.

Η χρηματοδότηση του έργου Deep προέρχεται από έναν ανώνυμο ιδιώτη εκατομμυριούχο επενδυτή, ο οποίος σκοπεύει να επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες (ή και περισσότερα) σε ένα πρότζεκτ που αποσκοπεί στην «ενίσχυση της κατανόησης του ωκεανού και του κρίσιμου ρόλου του για την ανθρωπότητα», σύμφωνα με εκπρόσωπο της Deep.

Η ηγετική ομάδα του έργου παραμένει μυστική, τόσο όσον αφορά το ύψος της επένδυσης (που θα αναφέρεται μόνο ως σημαντικά μεγαλύτερη από τα 100 εκατομμύρια λίρες που δαπανώνται για την πανεπιστημιούπολη Deep κοντά στο Chepstow), όσο και την ταυτότητα του επενδυτή. Ωστόσο, η κλίμακα αυτής της επένδυσης υποδεικνύει ότι η φιλόδοξη ιδέα εξελίσσεται γρήγορα σε πραγματικότητα.

Η έκταση των 50 στρεμμάτων στο Gloucestershire, η οποία παλαιότερα φιλοξενούσε ένα λατομείο ασβεστόλιθου και πλημμύρισε τη δεκαετία του 1990, χρησιμοποιήθηκε από μια σχολή καταδύσεων μέχρι το 2022. Σήμερα, μετατρέπεται σε μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση που θα περιλαμβάνει μονάδες διαμονής, σχολή εκπαίδευσης και πλατφόρμα για μίνι υποβρύχια, που θα μεταφέρουν ανθρώπους σε υποβρύχια καταλύματα σε βάθος 80 μέτρων στην πλημμυρισμένη λίμνη.

Οι υποβρύχιες μονάδες, γνωστές ως ”φρουροί”, θα χρησιμοποιηθούν για να εκπαιδεύσουν επιστήμονες και, ενδεχομένως, οποιονδήποτε έχει τα χρήματα να τις νοικιάσει, ώστε να ζήσουν κάτω από το νερό για μεγαλύτερο διάστημα και σε μεγαλύτερο βάθος από ό,τι έχει καταφέρει ποτέ ο άνθρωπος μέχρι σήμερα.

Οι μονάδες αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν έως και 200 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, στη ζώνη όπου τελειώνει το ηλιακό φως και αρχίζει η περιοχή του λυκόφωτος του ωκεανού. Εκεί, ζουν δημιουργήματα που οι περισσότεροι άνθρωποι θα δουν μόνο μέσω ντοκιμαντέρ του David Attenborough, και είναι περιοχές που εξακολουθούμε να γνωρίζουμε πολύ λίγα.

Ο Mike Shackleford, ο επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της Deep, εξηγεί τη διαδικασία σκέψης πίσω από το έργο. «Τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, γινόταν ένας διαστημικός αγώνας και ένας ωκεάνιος αγώνας και το διάστημα κέρδισε. Το διάστημα είναι δύσκολο να φτάσεις, αλλά μόλις φτάσεις εκεί ψηλά, είναι ένα σχετικά ευνοϊκό περιβάλλον». Ο ωκεανός είναι το αντίθετο: είναι αρκετά εύκολο να φτάσεις στον πάτο, αλλά μόλις φτάσεις εκεί κάτω, «βασικά, όλα θέλουν να σε σκοτώσουν», αστειεύεται.

«Ωστόσο, σχεδόν κάθε ωκεανογράφος που έχω γνωρίσει λέει: «Θα εκπλαγείς με το πόσο λίγα γνωρίζουμε για τον ωκεανό», μου λέει ο Shackleford. «Έτσι, κάποιος πρέπει να κάνει αυτά τα πρώτα βήματα για να προσπαθήσει να κατασκευάσει κάποια από την τεχνολογία που θα μας επιτρέψει να κατέβουμε και να μελετήσουμε τον ωκεανό επί τόπου».

Η ιδέα των φρουρών του Deep είναι ότι, αρχικά, οι άνθρωποι θα μπορούν να μένουν μέσα για έως και 28 ημέρες κάθε φορά – αν και ελπίζουμε ότι αυτό θα μπορούσε κάποια μέρα να επεκταθεί σε μήνες … και μετά. «Ο στόχος είναι να ζούμε στον ωκεανό, για πάντα. Να υπάρχουν μόνιμοι ανθρώπινοι οικισμοί σε όλους τους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο», λέει ο Shackleford.

Τα έξι υπνοδωμάτια είναι ευρύχωρα και υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένο μπάνιο με τρεχούμενο νερό και μια τουαλέτα. Το όλο πράγμα είναι κατασκευασμένο από έναν τύπο χάλυβα που έχει αναπτυχθεί ειδικά για να αντέχει την πίεση στα 200 μέτρα.

Οι μηχανικοί της Deep συνεργάζονται με την Det Norske Veritas (DNV), έναν οργανισμό ταξινόμησης και ασφάλειας, για να διασφαλίσουν ότι είναι πλήρως ελεγμένο και πιστοποιημένο καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας σχεδιασμού και κατασκευής.

«Η DNV εγκρίνει κάθε πιθανή δυνατότητα σχεδίασης, κατασκευής και δοκιμής των συστημάτων μας από την πρώτη μέρα», λέει ο Short. «Λοιπόν, όταν τελικά κατασκευάσουμε αυτό και πρόκειται να το ρίξουμε στο νερό, θα είναι πλήρως πιστοποιημένο στην τάξη».

Τα πάντα σχετικά με το Deep - η πανεπιστημιούπολη του Gloucestershire, το μέγεθος και η κλίμακα των υποβρύχιων καταλυμάτων, το φαγητό και η αναμενόμενη πελατεία - φαίνεται να ξεπερνούν τα όρια αυτού που έχει προηγηθεί. Αλλά ένα πράγμα παραμένει σταθερό, και αυτό είναι αυτό που περιμένει στον υδάτινο κόσμο από κάτω για όσους γεννούν τη ζωή στο υποβρύχιο σπίτι.

«Θα υπάρξουν πράγματα εκεί κάτω για τα οποία δεν θα ξέρουμε καν να κάνουμε ερωτήσεις πριν κατέβουμε, γιατί δεν ξέρουμε ακόμη ότι υπάρχουν», επισημαίνουν.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή