DeepSeek: Αυτός είναι ο κινεζικός αντίπαλος του ChatGPT που τρόμαξε τη Σίλικον Βάλεϊ

Μεγάλη πτώση των μετοχών των εταιρειών τεχνολογίας
(Photo by VCG/VCG via Getty Images)
(Photo by VCG/VCG via Getty Images)
VCG via Getty Images

«Σεισμό» στον κόσμο της τεχνολογίας προκάλεσαν εξελίξεις στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) από την Κίνα, όπου η πρόοδος της εταιρείας ΑΙ DeepSeek – άγνωστης ως τώρα στο ευρύ κοινό της Δύσης- προκάλεσε αμφιβολίες σχετικά με την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στον συγκεκριμένο κλάδο.

Το chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης της DeepSeek προκάλεσε αίσθηση με την αποδοτική του προσέγγιση από άποψης κόστους- επιδόσεων, συγκλονίζοντας τους επενδυτές. Οι μετοχές της ιαπωνικής SoftBank έπεσαν κατά 8% τη Δευτέρα (κατασκευάζει data centers για την OpenAI και ελέγχει την κατασκευάστρια τσιπ Arm). Άλλες μετοχές που σχετίζονταν με την ΑΙ έπεσαν επίσης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Advantest, που έπεσε περίπου 9%. Στην Ευρώπη η ASML έπεσε κατά 8%, ενώ οι μετοχές των Nvidia και Broadcom έπεσαν πάνω από 8% (premarket trading). Σημειώνεται επίσης πως το Reuters ανέφερε ότι ο βοηθός Τεχνητής Νοημοσύνης της DeepSeek ξεπέρασε τη Δευτέρα το ChatGPT και έγινε η κορυφαία (top rated) δωρεάν εφαρμογή που είναι διαθέσιμη στο App Store της Apple στις ΗΠΑ: Με βάση το μοντέλο DeepSeek-V3, εκτοξεύτηκε στα ύψη των προτιμήσεων των χρηστών στις ΗΠΑ από τότε που κυκλοφόρησε στις 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την εταιρεία Sensor Tower.

Το μεγάλο ερώτημα που φαίνεται να συγκλονίζει τη Σίλικον Βάλεϊ είναι πώς οι Κινέζοι προγραμματιστές κατάφεραν να φτάσουν τους συναδέλφους τους στις ΗΠΑ, παρά τη χρήση κατώτερων τσιπ. Τα μοντέλα ΑΙ της κινεζικής εταιρείας έχουν φτάσει το διεθνές top 10 από άποψης επιδόσεων, σύμφωνα με μια δημοφιλή κατάταξη, υποδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, πως οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στις εξαγωγές δυσκολεύονται να εμποδίσουν την πρόοδο της Κίνας σε «ευαίσθητους» τομείς.

Στις 20 Ιανουαρίου η DeepSeek παρουσίασε το R1, ένα εξειδικευμένο μοντέλο ΑΙ σχεδιασμένο για επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων. «Το DeepSeek R1 είναι μια από τις πιο εκπληκτικές και εντυπωσιακές εξελίξεις που έχω δει» δήλωσε ο Μαρκ Αντρέεσεν, επενδυτής της Σίλικον Βάλεϊ και σύμβουλος του Τραμπ, μέσω Χ.

Σημειώνεται πως χρήστες του V3 ανέφεραν ότι αρνείται να απαντήσει κάποιες «ευαίσθητες» ερωτήσεις πολιτικού περιεχομένου για την Κίνα και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δίνει απαντήσεις που απηχούν ξεκάθαρα τη γραμμή του Πεκίνου. Σε γενικές γραμμές πάντως, τα R1 και V3 φάνηκαν να έχουν επιδόσεις πολύ κοντινές σε αυτές κορυφαίων δυτικών μοντέλων ΑΙ, και το Σάββατο βρίσκονταν στο top 10 της Chatbot Arena, πλατφόρμας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (στην κορυφή ήταν το Google Gemini, ενώ η κατάταξη περιελάμβανε το Claude της Anthropic και το Grok της xAI του Έλον Μασκ.

Της ανάπτυξης του DeepSeek έχει ηγηθεί ένας Κινέζος μάνατζερ hedge fund, ο Λιάνγκ Γουενφένγκ, που έχει εξελιχθεί στο «πρόσωπο» των κινεζικών προσπαθειών της ΑΙ. Ειδικοί λένε ότι η τεχνολογία του DeepSeek είναι ακόμα κατώτερη σε σχέση με της OpenAΙ και της Google, ωστόσο δεν φαίνεται να υστερεί πολύ, αν και χρησιμοποιεί λιγότερα και λιγότερο εξελιγμένα τσιπ- ενώ σε κάποιες περιπτώσεις «προσπερνά» κάποια στοιχεία τα οποία οι developers στις ΗΠΑ θεωρούσαν απαραίτητα. Ακόμη, η DeepSeek ανέφερε πως η εκπαίδευση ενός από τα τελευταία μοντέλα της κόστισε 5,6 εκατομμύρια δολάρια- πολύ μικρό ποσό σε σχέση με αυτά που έχουν αναφερθεί κατά καιρούς ως κόστος κατασκευής ενός μοντέλου ΑΙ.

DeepSeek: Η «ταυτότητα»

Τι είναι η DeepSeek

Είναι μια κινεζική εταιρεία ΑΙ τα μοντέλα της οποίας, όπως το πρόσφατο R1, για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων, έχουν επιτύχει υψηλά σκορ ως προς τις επιδόσεις τους. Μια εφαρμογή της DeepSeek είναι στην κορυφή της κατάταξης των downloads για iPhone στις ΗΠΑ.

Γιατί ανησυχούν οι επενδυτές

Η κυρίαρχη ιδέα ως τώρα ήταν πως οι εταιρείες ΑΙ χρειάζονταν ακριβά, εξαιρετικά προηγμένα τσιπ υπολογιστή για την εκπαίδευση των κορυφαίων συστημάτων τους. Αυτό οδηγούσε και σε τεράστιες δαπάνες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, όπως η Alphabet, η Meta κ.α. Η DeepSeek δεν είναι τέτοιου μεγέθους, ωστόσο τα μοντέλα ΑΙ φαίνονται κοντινά σε αυτά των ανταγωνιστών τους στις ΗΠΑ. Η DeepSeek λέει πως χρησιμοποιεί λιγότερο προηγμένα τσιπ, σε συνδυασμό με καινοτόμες τεχνικές εκπαίδευσης μοντέλων.

Γιατί η DeepSeek βασίζεται σε φθηνότερη τεχνολογία

Είναι δύσκολο η DeepSeek να αγοράσει τσιπ τεχνολογίας αιχμής λόγω των αμερικανικών περιορισμών στις εξαγωγές, που έχουν σκοπό να εμποδίζουν την ανάπτυξη προηγμένων ΑΙ από την Κίνα για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ποιος είναι πίσω από τη DeepSeek

Ο Κινέζος μάνατζερ hedge fund Λιάνγκ Γουενφένγκ είναι πίσω από την ανάπτυξη της DeepSeek. H επιχείρηση εξελίχθηκε από τη μονάδα έρευνας ΑΙ του 8 δισ. δολαρίων hedge fund του, High-Flyer.

Φέρνει η DeepSeek την καταστροφή στις μετοχές ΑΙ;

Δεν θεωρούν όλοι πως η κινεζική εταιρεία έφερε «τα πάνω κάτω» στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης: Αν και μπορεί να βρήκε έναν τρόπο να μειώσει πολύ τα κόστη εκπαίδευσης ΑΙ, η ζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη εξακολουθεί να αυξάνεται, και οι εταιρείες τεχνολογίας χρειάζονται όλο και περισσότερη υπολογιστική ισχύ, εκτιμούν κάποιοι αναλυτές του χώρου.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal, Reuters, Associated Press

Δημοφιλή