Μέσα σε λαχταριστές πίτες, σε κεφτέδες, σε κέικ αλμυρά και γλυκά, η κολοκύθα είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια του φθινοπώρου. Ωστόσο, πέρα από πεντανόστιμη γεύση και άμεση σύνδεση με το Halloween και τον Οκτώβριο, επιφυλάσσει καθόλου οφέλη για τον οργανισμό; Η απάντηση είναι «ναι». Και μάλιστα οφέλη που ούτε τα είχαμε φανταστεί!
Για όσους λοιπόν δεν έχουμε και τόσο μεγάλη φαντασία αλλά μας αρέσει να ενσωματώνουμε την κολοκύθα στις γλυκές και αλμυρές μας δημιουργίες, οι ειδικοί αποκαλύπτουν δέκα πολύ καλούς λόγους για να συνεχίσουμε να το κάνουμε.
10 απίστευτα οφέλη της κολοκύθας στον ανθρώπινο οργανισμό
1. Η κολοκύθα ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
«Μόνο μια μικρή κούπα με κομματάκια κολοκύθας καλύπτει και με το παραπάνω τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη Α», επισημαίνει η Σαμάνθα Κάσετι, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και ειδικός σε θέματα διατροφής και ευεξίας. Αυτή η ένωση είναι το κλειδί για την αρμονική λειτουργία του ανοσοποιητικού. Γιατί; Διότι συμβάλλει στoν πολλαπλασιασμό των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία υποστηρίζουν το σώμα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
2. Κολοκύθα για τέλεια όραση
Η βιταμίνη Α, που όπως είπαμε και λίγο παραπάνω περιέχεται σε υψηλή ποσότητα στην κολοκύθα, είναι σημαντική και για την καλή υγεία των ματιών μας.
«Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α, παράγει ορισμένες χρωστικές, που είναι απαραίτητες προκειμένου να λειτουργεί σωστά ο αμφιβληστροειδής χιτώνας, ένα δομικό στοιχείων των ματιών», τονίζει η πιστοποιημένη διαιτολόγος Κέρι Γκανς.
3. Η κολοκύθα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Οι βιταμίνες A, C, E μαζί με άλλα αντιοξειδωτικά που μας προσφέρει η κολοκύθα έχουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, άνοιας και ορισμένων καρκίνων.
4. Λέμε «ναι» στην κολοκύθα και αν μας απασχολεί να έχουμε αλαβάστρινη επιδερμίδα
Το φυσικό έλαιο σπόρων κολοκύθας περιέχει άφθονη βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην αναζωογόνηση και τη θρέψη του δέρματος. Επομένως, το έλαιο των σπόρων της κολοκύθας μας βοηθά να διατηρήσουμε την επιδερμίδα μας σφριγηλή και νεανική, μακριά από λεπτές γραμμές και ρυτίδες.
5. Η κολοκύθα συμβάλλει στη ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης
Επειδή η κολοκύθα είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου, η κατανάλωση της συμβάλλει στη διατήρηση των υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης, εξουδετερώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις του νατρίου.
6. Κολοκύθα για άριστη πεπτική υγεία
Η κολοκύθα, ιδίως όταν είναι ψημένη, προσθέτει γεύση και βασικά θρεπτικά συστατικά σε κάθε μας πιάτο. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι φυτικές ίνες, που υποστηρίζουν την καλή υγεία του πεπτικού μας συστήματος, ενώ μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι όλη την ημέρα.
7. Kολοκύθα vs στρες: 1-0
Τόσο οι σπόροι κολοκύθας, όσο και η ίδια η κολοκύθα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Το μαγνήσιο μας βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα, ενώ ρυθμίζει και την ποσότητα των ορμονών που εκκρίνει ο οργανισμός. Με αυτόν τον τρόπο βοηθά και στη διαχείριση των επιπέδων κορτιζόλης, η οποία είναι γνωστή και ως «ορμόνη του στρες». Άρα, από αυτή την άποψη, το μαγνήσιο έχει ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό μας σύστημα.
8. Kολοκύθα για γερά οστά
Η κολοκύθα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Να πώς ακριβώς λειτουργεί: Η βιταμίνη Κ βοηθά στην τόνωση των πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για τον σχηματισμό των οστών. Για αυτό και ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την αυξημένη κατανάλωση βιταμίνης Κ με μειωμένο κίνδυνο καταγμάτων.
9. Η κολοκύθα κάνει καλό στην καρδιά μας
Η κολοκύθα περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και μέταλλα ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς, όπως το ασβέστιο και το κάλιο. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα της κολοκύθας σε φυτικές ίνες, για την οποία μιλήσαμε λίγο παραπάνω, υποστηρίζει και αυτή με τη σειρά της την καλή υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης.
10. Ταιριάζει τέλεια σε ένα σωρό συνταγές
Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να ενσωματώσουμε την κολοκύθα στο πρωινό μας σμούθι ή να την ανακατέψουμε σε μια σάλτσα ζυμαρικών. Η κολοκύθα είναι επίσης μια ιδανική φυσική επιλογή για αρτοσκευάσματα, αφού προσθέτει στις δημιουργίες μας διακριτική γλυκύτητα, μειώνοντας την ανάγκη για άλλα πρόσθετα σάκχαρα.
(Mε πληροφορίες από usatoday).