Υπάρχουν παιδιά σήμερα που - όχι μόνο διαβάζουν, αλλά - ενθουσιάζονται όταν πιάνουν στα χέρια τους ένα βιβλίο;
Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, υπάρχουν. Το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο βιβλία έχουν ταξιδέψει σε περίπου 8.600 σχολεία ανά την Ελλάδα όπως ανακοινώθηκε στην επέτειο των 10 χρόνων του Library 4 all , ενώ 730 αιτήσεις για να δημιουργηθούν ή ενισχυθούν βιβλιοθήκες σχολείων της Αττικής αλλά και της ελληνικής περιφέρειας περιμένουν αυτή τη στιγμή τη σειρά τους να διαβαστούν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, «με σκοπό την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας, μέσω της υποστήριξης και της ενίσχυσης σχολικών βιβλιοθηκών με βιβλία».
«Τα βιβλία είναι πανίσχυρα και η γνώση είναι δύναμη», ανέφερε η «ψυχή» του Library 4 all, Ελένη Γερουλάνου το βράδυ της Πέμπτης 23 Μαΐου στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς στη γιορτινή βραδιά δίνοντας ελπίδα στο κοινό που γέμισε ασφυκτικά το χώρο ότι η σαρωτική επέλαση της τεχνολογίας δεν θα εξαφανίσει τις βιβλιοθήκες.
Η ίδια υπογράμμισε τη σημασία της ελεύθερης πρόσβασης στο βιβλίο όσον αφορά τα παιδιά και σημείωσε: «Οταν βοηθάς, βοηθιέσαι κι εσύ. Αυτό είναι το σιωπηλό κομμάτι του εθελοντισμού. Μας δίνει ελπίδα για ένα θαυμαστό καινούργιο κόσμο που θα ζούμε μαζί».
Η βραδιά συμπεριέλαβε ταινία για την δεκαετία ζωής του Library, τηλεοπτικό σποτ, και ομιλίες επίσης από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, συγγραφέα, Ελένη Μπετεινάκη, νηπιαγωγό συγγραφέα, Κούλα Πανάγου, εκπαιδευτικό, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του δικτύου για τα δικαιώματα του παιδιού και μήνυμα από την Susan Robbins, ιδρύτρια του project Cicero (βίντεο).
«Σε κάποιο ράφι υπάρχει ένα βιβλίο για κάθε μαθητή», είπε με τη σειρά της η νηπιαγωγός Μαίρη Μπιρμπίλη αφηγούμενη την εμπειρία της από την άφιξη 40 νέων τίτλων επιλεγμένων βιβλίων στους 62 μαθητές του ειδικού νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου Λαμίας. «Το Library 4 all έγινε το αντίβαρο στον αποκλεισμό», ανέφερε στο πλαίσιο του πάνελ που ακολούθησε σε συντονισμό της δημοσιογράφου, δημιουργού του ηλεκτρονικού περιοδικού Κόκκινη Αλεπού, Ζωής Κοσκινίδου.
Με τη σειρά της, η εθελόντρια Μαρίνα Σπυρίδωνος υπεύθυνη των αιτήσεων που γίνονται, μίλησε για μια διαδικασία, περιγράφοντας τις δυσκολίες αλλά και της χαρές που αποζημιώνουν - κυρίως όταν έρχονται ευχαριστήρια σημειώματα, κάρτες κι επιστολές από τους αποδέκτες των βιβλίων, ενώ το πάνελ πλαισίωσαν ακόμα η Γαρυφαλιά Τεριζάκη και Ελίνα Κωνσταντίνου.
Το μήνυμα της Veronica Boix Mansila, βασικό μέλος του Επιστημονικού Οργανισμού Project Zero Graduate School of Education του Harvard αλλά και η τρυφερή φωνή της Ειρήνης Σκυλακάκη συνοδευόμενη από την κιθάρα της, ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα μιας βραδιάς που ολοκληρώθηκε με ένα ποτήρι κρασί και όμορφες σκέψεις από τους παρευρισκομένων σε λωρίδες χαρτιών με τις οποίες δημιουργήθηκε μια αυτοσχέδια εικαστική παρέμβαση στον αύλειο χώρο του Μουσείου.