Δέκα υπερτροφές που ενισχύουν το ανοσoποιητικό μας με 100% φυσικό τρόπο

Και πώς θα τις ενσωματώσουμε στο ημερήσιο πλάνο διατροφής μας εύκολα και οικονομικά.
Igor Suka via Getty Images

Oρισμένες τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα με 100% φυσικό τρόπο και ως εκ τούτου, συμβάλλουν στην προστασία της υγείας μας. Ποιες είναι όμως αυτές οι τροφές και πώς θα τις ενσωματώσουμε στο ημερήσιο πλάνο μας;

Οι ειδικοί απαντούν και μας κρατούν μακριά από περιττά συμπληρώματα διατροφής, που τελικά μπορεί να είναι και απλώς placebo.

1. Τα μανιτάρια

Τα μανιτάρια περιέχουν σελήνιο, η ανεπάρκεια του οποίου μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ευαισθησία απέναντι στους ιούς. Η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη που βρίσκονται στα μανιτάρια είναι επίσης σημαντικές για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Μπορούμε να προσθέσουμε μια χούφτα μανιτάρια στη σάλτσα ζυμαρικών, την ομελέτα ή πάνω από μια σπιτική πίτσα με αλεύρι ολικής. Η γεύση τους θα μας εκπλήξει ευχάριστα.

2. Οι γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες και άλλα πορτοκαλί λαχανικά όπως τα καρότα, το σκουός και η κολοκύθα περιέχουν το αντιοξειδωτικό βήτα-καροτίνη. Αυτή είναι μια μορφή βιταμίνης Α απαραίτητη για να διατηρεί το δέρμα μας δυνατό και ικανό να καταπολεμά τα βακτήρια και τους ιούς.

Μπορούμε να κόψουμε τις γλυκοπατάτες σε στικς και να τις ψήσουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, για μια υγιεινή σπιτική εκδοχή της τηγανιτής πατάτας.

3. Τα αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, ενός αντιοξειδωτικού υπεύθυνου για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια χούφτα αμύγδαλα μας προσφέρει το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης Ε.

4. Το γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες που ονομάζονται προβιοτικά και συμβάλλουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και της υγείας του εντέρου, αφού καταπολεμούν τα επιβλαβή βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Και υπάρχει καλύτερο πρωινό ή απογευματινό σνακ από το γιαούρτι με μέλι ή/και δημητριακά ολικής άλεσης;

5. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Τα φυλλώδη πράσινα, όπως το σπανάκι, είναι πλούσια σε μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, διαφόρων αντιοξειδωτικών και του φυλλικού οξέος, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Τόσο τα φύλλα του σπανακιού όσο και του λάχανου είναι υπέροχα για σαλάτες, ενώ το iceberg ταιριάζει τέλεια στα σάντουίτς μας. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε το σπανάκι και το λάχανο σε σμούθις φρούτων, αρκεί να αποφύγουμε τους πικρούς μίσχους.

6. Το τσάι

Το πράσινο και το μαύρο τσάι περιέχουν πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, δηλαδή αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών. Επιπλέον, ένα αμινοξύ που είναι υπεύθυνο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, η L-θεανίνη, συναντάται άφθονο τόσο στο μαύρο όσο και στο πράσινο τσάι.

7. Το λάχανο

Αυτό το προσιτό χειμωνιάτικο λαχανικό είναι πηγή γλουταμίνης, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας και ταιριάζει τέλεια στις χειμωνιάτικες σούπες και τα μαγειρευτά μας.

8. Το σκόρδο

Το σκόρδο είναι πλούσιο σε αλισίνη, συστατικό που καταπολεμά τις λοιμώξεις και τα βακτήρια, ενώ προσθέτει γεύση στις σάλτσες, τις σαλάτες, τα πιτάκια και τα κεφτεδάκια μας.

9. Η βρώμη

Η βρώμη είναι μια χορταστική υπερτροφή πλούσια σε βήτα-γλυκάνη, ένα είδος φυτικών ινών με αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Και το καλύτερο είναι ότι οι νιφάδες βρώμης αποτελούν βασικό συστατικό σε ένα σύνολο από υγεινά και θρεπετικά πρωινά: Από το πόριτζ μας, μέχρι το yoghurt bowl και τα πάνκεϊκ μας.

10. Τα ψάρια και τα θαλασσινά εν γένει

Το σελήνιο, το οποίο βρίσκεται άφθονο σε οστρακοειδή, όπως τα στρείδια, ο αστακός, το καβούρι και τα μύδια, βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να παράγουν κυτοκίνες, ένα είδος πρωτεΐνών που βοηθά στην απομάκρυνση του ιού της γρίπης από τον οργανισμό.

Επιπλέον, ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγγα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και αυξάνουν τη ροή του αέρα, προστατεύοντας τους πνεύμονες από κρυολογήματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

(Με πληροφορίες από Associated Press).