Δέκα υπερτροφές που υπόσχονται να μας χαρίσουν δεκαετίες καλής ζωής

Δεν χρειάζονται καν θυσίες. Τα περισσότερα είναι σκέτη νοστιμιά.
Natalia Lebedinskaia via Getty Images

Αν θέλουμε να απολαύσουμε μια μακροχρόνια και ποιοτική ζωή, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε τις πιθανότητες μας.

«Αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο, δεν έχουμε παρά να βελτιώσουμε αυτά που τρώμε και να αρχίσουμε να κινούμαστε περισσότερο», μας προτρέπει η παθολόγος δρ Λίντα Σιου.

Το να γνωρίζουμε ακριβώς ποιες τροφές πρέπει να τρώμε για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, είναι δύσκολο. Βέβαια, σύμφωνα με τη Σιου, ακόμη κι αν κάνουμε μερικές «παρασπονδίες», είναι σημαντικό να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με θρεπτικά στοιχεία, όπως αυτά που κρύβονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα ψάρια, τα αυγά και τους ξηρούς καρπούς.

Kαι εφόσον ενσωματώσουμε όλα αυτά στη διατροφή μας, μοιραία θα περιορίσουμε τον χώρο για επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία συνδέονται με παθήσεις που μειώνουν το προσδόκιμο ζωής.

Τροφές που μας χαρίζουν χρόνια ζωής

1. Τα σταυρανθή λαχανικά

Όλα τα λαχανικά είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, τα σταυρανθή, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών μας βοηθούν να ζήσουμε περισσότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινικά και αντιγηραντικά φυτοθρεπτικά συστατικά.

Είναι επίσης μια σημαντική πηγή μαγνησίου, που είναι υπεύθυνο για περισσότερες από 600 αντιδράσεις ενζύμων. Επιπλέον, τα σταυρανθή λαχανικά είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη κρίσιμη για τη μεθυλίωση του DNA, δηλαδή τη διαδικασία που ενεργοποιεί τα γονίδια μακροζωίας μας.

2. Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα

Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα είναι γεμάτα φυτικές ίνες και άλλες χημικές ουσίες όπως το φυλλικό οξύ, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς. Το φυλλικό οξύ μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολυπόδων του παχέος εντέρου και να την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, των πνευμόνων και του τραχήλου της μήτρας.

3. Τα λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο γαύρος, η ρέγγα και το σκουμπρί είναι ποιοτικές πηγές πρωτεΐνης και των απαραίτητων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Για αυτό και η κατανάλωση σολομού δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αρρυθμιών, εγκεφαλικού, υψηλής αρτηριακής πίεσης και αυξημένων τριγλυκεριδίων.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια μας προστατεύουν επίσης από τη φλεγμονή, μια υποκείμενη αιτία σχεδόν όλων των χρόνιων ασθενειών και των παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία.

4. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μας βοηθούν να ζήσουμε περισσότερο με διάφορους τρόπους: Μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και την αρτηριακή πίεση, ενώ μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, μεταβολικού συνδρόμου και ορισμένων τύπων καρκίνου.

5. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε υγιή μονοακόρεστα λίπη, αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες όπως η ελευρωπαΐνη. Η ελευρωπαΐνη έχει αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες και ως εκ τούτου, είναι ένα κι ένα για όσους στοχεύουμε στη μακροζωία.

Μισό κουταλάκι του γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την ημέρα αρκεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, νευροεκφυλιστικές ή αναπνευστικές ασθένειες και καρκίνο.

Westend61 via Getty Images

6. Τα μούρα

Τα μούρα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν οδηγούν σε υψηλές αιχμές του σακχάρου στο αίμα. Έτσι, βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη.

Τα μούρα έχουν επίσης υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην ανάπλαση των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων της καρδιάς.

Όλες αυτές τους οι ιδιότητες, καθιστούν τα μούρα μια εξαιρετική επιλογή για επιδόρπιο όταν λαχταράμε κάτι γλυκό.

7. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι γεμάτοι πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, οι ηλιόσποροι, οι κολοκυθόσποροι και τα κάσιους είναι όλα εξαιρετικές - αλλά και βίγκαν - πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που συμβάλλουν στη μείωση του σπλαχνικού λίπους, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις, θέτει την υγεία μας σε σοβαρό κίνδυνο.

8. Το γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και μαγνήσιο, ενώ περιέχει επίσης γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), ένα νευροδιαβιβαστή που χαλαρώνει το σώμα, μειώνει το στρες και βελτιώνει τον ύπνο, που είναι απαραίτητος αν θέλουμε να ζήσουμε πολλά-πολλά χρόνια.

9. Η μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα, πέρα από απολαυστική, είναι και τρομερά ωφέλιμη, αφού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και διαβήτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι γεμάτη πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά. Μάλιστα, η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά και από τα βατόμουρα, μια ακόμη υπερτροφή μακροζωίας.

Η μαύρη σοκολάτα έχει επίσης συνδεθεί με την καλή υγεία του εγκεφάλου. Πώς; Ορισμένες μελέτες έχουν αποδείξει ότι μπορεί να αυξήσει τη νευροπλαστικότητα, δηλαδή την ικανότητα του εγκεφάλου να σχηματίζει νέες συνάψεις για καλύτερη μνήμη, δυνατότητα μάθησης και διάθεση

10. Τα όσπρια

Όσπρια όπως οι φακές, ο αρακάς και τα ρεβίθια αποτελούν πηγές φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών, που σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα και μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης.