Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι έφτασα στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες μετά από ονειρεμένες διακοπές στη Χαβάη - όχι επειδή η επιστροφή στις ηπειρωτικές ΗΠΑ ήταν τόσο αξέχαστη, αλλά επειδή η οικογένειά μου έπρεπε να περάσει τη νύχτα στον τερματικό σταθμό.
Λόγω μιας σειράς απροσδόκητων καθυστερήσεων, θα είχαμε μόνο περίπου επτά ώρες μεταξύ της άφιξής μας αργά το βράδυ στο αεροδρόμιο και της πρωινής αναχώρησης. Έτσι, το να συναντήσουμε φίλους που βρίσκονταν εκεί κοντά ή να πληρώσουμε για δωμάτια ξενοδοχείου και ταξί φαινόταν σαν χάσιμο χρόνου και χρημάτων. Ωστόσο, η απόλυτη εξάντληση και ο τρομερός πόνος στην πλάτη που όλοι νιώσαμε την επόμενη μέρα μας έκαναν να αμφισβητήσουμε την επιλογή μας.
Ο ύπνος στο αεροδρόμιο δεν είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση. Είτε ακυρώθηκε η βραδινή πτήση μας, είτε αποφασίσαμε να εξοικονομήσουμε χρήματα, πολλές περιστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αυτήν την άβολη εμπειρία.
Κατά περίπτωση, οι αεροπορικές εταιρείες είναι υπεύθυνες για την έκδοση κουπονιών ξενοδοχείων ή αλλιώς τη διευθέτηση διαμονής για επιβάτες που έχουν αποκλειστεί λόγω προβλημάτων πτήσεων, αλλά (αυτή η υπηρεσία) μπορεί να εξαρτηθεί από τον λόγο της αναστάτωσης, τους όρους παροχής υπηρεσιών και το πού βρισκόμαστε στον κόσμο.
«Αν μια καθυστέρηση ή ένα χαμένο connection οφείλεται στον καιρό ή σε άλλες ”πράξεις του Θεού”, τότε είμαστε μόνοι μας», λέει ο Μαρκ Γουόλτερς, δημιουργός του δημοφιλούς ταξιδιωτικού καναλιού YouTube Wolters World.
Αν και ο ύπνος στο αεροδρόμιο δεν είναι κάτι ιδανικό, υπάρχουν τρόποι τουλάχιστον να βελτιώσουμε την εμπειρία. Μιλώντας στη HuffPost, ο Γουόλτερς και άλλοι έμπειροι ταξιδιώτες μοιράστηκαν τις συμβουλές τους για να το κάνουν πιο υποφερτό.
Ας φορέσουμε άνετα ρούχα
«Ο ύπνος στο αεροδρόμιο δεν πρόκειται ποτέ να είναι μια εμπειρία πολυτέλειας, αλλά μπορούμε να φορέσουμε άνετα ρούχα για να το κάνουμε πιο εύκολο», δηλώνει ο Φιλ Ντένγκλερ, συνιδρυτής του ιστότοπου ταξιδιωτικών πληροφοριών The Vacationer. «Ας έχουμε μαζί ένα ζευγάρι από τα πιο άνετα φούτερ και τις παντόφλες μας».
Εάν γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να περάσουμε τη νύχτα στο τερματικό σταθμό, ας φροντίσουμε να έχουμε μαζί μας μια αλλαξιά και κάτι άνετο για ύπνο. Το να βάλουμε μια επιπλέον στολή στη χειραποσκευή μας είναι πάντα η καλύτερη πρακτική, καθώς τα αεροπορικά ταξίδια είναι γεμάτα απροσδόκητες διαταραχές. Ακόμα και ένα εφεδρικό εσώρουχο μπορεί να κάνει τη διαφορά...
Ας ελέγξουμε για καλύτερη θέση
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να μένουμε κολλημένοι στο αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια της νύχτας και να κοιτάμε αυτά τα καθίσματα στην πύλη με σταθερά υποβραχιόνια που καθιστούν αδύνατη την κατάκλιση. Ενώ μερικοί άνθρωποι απλώς αποφασίζουν να απλωθούν στο πάτωμα, άλλοι είναι κατανοητό (να είναι) λιγότερο διατεθειμένοι να κοιμούνται σε τόσο σκληρές και γεμάτες μικρόβια επιφάνειες. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις.
«Ας μην υποθέτουμε ότι όλα τα καθίσματα είναι ίδια ή δεν υπάρχουν άνετες επιλογές», λέει ο Γουόλτερς. «Αν πρόκειται να μείνουμε εκεί κολλημένοι μια νύχτα, αξίζει τον κόπο να ψάξουμε στο αεροδρόμιο για πιθανές καλύτερες επιλογές για καθίσματα και επιλογές να ξαπλώσουμε. Εάν το αεροδρόμιο έχει χώρους παιχνιδιού για παιδιά, τείνουν να έχουν παγκάκια για να κάθονται οι γονείς χωρίς μπράτσα ανάμεσά τους. Αυτό σημαίνει ότι (εκεί) μπορούμε πραγματικά να ξαπλώσουμε και να ξεκουραστούμε».
Τα αεροδρόμια που ανακαινίστηκαν πιο πρόσφατα τείνουν επίσης να προσφέρουν χώρους φιλικούς στον ύπνο.
«Μπορεί να είναι ωφέλιμο να κάνουμε εκ των προτέρων έρευνα για να δούμε εάν το αεροδρόμιο προσφέρει διευκολύνσεις όσον αφορά τον ύπνο», δηλώνει ο ταξιδιωτικός blogger Σιν Λάου. «Σήμερα, ορισμένα αεροδρόμια έχουν σχεδιάσει χώρους ύπνου όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να κοιμηθούν για λίγες ώρες. Ίσως μπορέσουμε να βρούμε σχεδιασμένους χώρους για ύπνο όπου η ατμόσφαιρα είναι πιο κατάλληλη για να κάνουμε έναν γρήγορο υπνάκο».
Ας διαλέξουμε ένα χώρο με λιγότερη κίνηση
«Ας αναζητήσουμε πύλες που δεν είναι απασχολημένες, μακριά από τα πλήθη κι ας νιώσουμε άνετα», συμβουλεύει η Τζέσικα βαν Ντοπ ΝτεΤζίζους, ιδρύτρια και συντάκτρια του ιστολογίου για φαγητό και ταξίδι The Dining Traveler.
Οι λιγότερο απασχολημένες πύλες τείνουν να είναι πιο ήσυχες, κάτι που είναι χρήσιμο εάν πρέπει να κοιμόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή εάν η πτήση της επόμενης ημέρας είναι αργά το πρωί. Είναι επίσης καλύτερο όσον αφορά τα μικρόβια.
«Ας βρούμε ένα σημείο στο τέλος του τερματικού σταθμού», συμβουλεύει ο Γουόλτερς. «Τα άκρα του τερματικού σταθμού τείνουν να έχουν πολύ λιγότερη κίνηση στα πόδια και επομένως έχουν λιγότερη βρωμιά και βρωμιά στο πάτωμα και στα καθίσματα....»
Ωστόσο, ας προσέξουμε την ασφάλειά μας εάν κοιμόμαστε μόνοι μας στο αεροδρόμιο. Μπορεί να αισθανόμαστε πιο άνετα σε ένα απομακρυσμένο σημείο με μια ομάδα, αλλά οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες μπορεί να θέλουν να αποφύγουν πλήρως απομονωμένες περιοχές για να αποτρέψουν την κλοπή ή άλλα πιθανά προβλήματα.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν βρισκόμαστε σε έναν άγνωστο προορισμό.
«Αντ′ αυτού, ας αναζητήσουμε μια περιοχή με άλλους ανθρώπους», λέει ο Ντένγκερ. «Εάν είναι δυνατόν, ας κοιμηθούμε κοντά σε γραφείο ασφαλείας ή κοντά σε κάμερες».
Ας προστατέψουμε τα πράγματά μας
«Συνιστώ να χρησιμοποιήσουμε μια κλειδαριά αποσκευών για όλες τις χειραποσκευές μας», λέει ο Ντένγκλερ. «Αυτό μας προστατεύει σε περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να ανοίξει την τσάντα μας ενώ κοιμόμαστε. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι το φερμουάρ της τσάντας μας είναι στραμμένο προς εμάς ή προς το έδαφος αντί να είναι προς τα έξω».
Ας προσπαθήσουμε να βεβαιωθούμε ότι κοιμόμαστε με μέρος του σώματός σας να ακουμπά τις τσάντες σας.
«Ας βάλουμε το σακίδιο ή τη χειραποσκευή μας κάτω από το κεφάλι μας ή ας γαντζώσουμε έναν ιμάντα στο χέρι ή το πόδι μας για να αποφύγουμε την κλοπή», συμβουλεύει η ταξιδιωτική ειδική και συγγραφέας Λα Καρμίνα.
Ταυτόχρονα, ας φροντίσουμε να προστατεύουμε τα υπάρχοντά μας και από τον εαυτό μας. «Το να πρέπει να κοιμόμαστε στο αεροδρόμιο σημαίνει να χρησιμοποιούμε την τσάντα μας ως μαξιλάρι», λέει ο Γουόλτερς. «Ας βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε τις ηλεκτρονικές μας συσκευές ακριβώς εκεί που είναι το κεφάλι μας, καθώς μπορεί να σπάσουν».
Ας εξετάσουμε τις επιλογές των σαλονιών του αεροδρομίου
«Ας κοιτάξουμε τα δούμε αν το αεροδρόμιο έχει σαλόνι 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», λέει η Μέλανι Λίμπερμαν, διευθύνουσα για τις παγκόσμιες δυνατότητες στην ταξιδιωτική ιστοσελίδα The Points Guy. «Μπορεί να έχουμε πρόσβαση στο lounge μέσω μιας πιστωτικής κάρτας στο πορτοφόλι μας ή μπορεί να είμαστε σε θέση να πληρώσουμε για μία μόνο είσοδο. Αλλά το να περνάμε χρόνο στο σαλόνι... [θα είναι] πιο άνετο από το να προσπαθούμε να κουλουριαστούμε στην πύλη»...
Εάν το αεροδρόμιο δεν διαθέτει σαλόνια 24 ωρών, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε ένα κατά τις ώρες λειτουργίας του.
Ας πακετάρουμε τα ουσιώδη
«Ιδανικά, αν γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα περάσουμε μια νύχτα σε ένα αεροδρόμιο, θα συνιστούσα να ετοιμάσουμε μερικά είδη πρώτης ανάγκης για ύπνο, όπως ένα μικρό ταξιδιωτικό μαξιλάρι, κουβέρτα ή μάσκα νύχτας», λέει ο ταξιδιωτικός μπλόγκερ, Ρόκι Τριφαρί. «Αν οι περιστάσεις αλλάξουν απροσδόκητα, τότε θα πρότεινα να επαναχρησιμοποιήσουμε ένα puffer jacket ή πουκάμισο τυλίγοντάς το και χρησιμοποιώντας το ως μαξιλάρι».
Η Τριφαρί συστήνει επίσης να χρησιμοποιήσουμε ένα ρούχο από τη χειραποσκευή ως κουβέρτα και ένα μικρότερο ρούχο για να καλύψουμε τα μάτια μας...»
«Ας έχουμε πάντα τα φάρμακά μας στην τσάντα χειραποσκευής μας», λέει ο Γουόλετρς. Και «ένα πακέτο υγρά μαντηλάκια είναι καλό για πολλούς λόγους», πρόσθεσε. Οι ωτοασπίδες ή τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλύτερα στο αεροδρόμιο. Ας συσκευάσουμε μερικά σνακ και ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερό επίσης.
Ας σκεφτούμε (να επισκεφθούμε) ένα ξενοδοχείο εκεί κοντά
Θα συνιστούσα να δούμε αν μπορείτε να κλείσουμε δωμάτιο σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο», λέει η Λίμπερμαν. «Αυτή είναι μια εξαιρετική χρήση πόντων και μιλίων... Εάν δεν μπορούμε να κλείσουμε ένα δωμάτιο διανυκτέρευσης ή εάν η στάση μας είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ίδια συστήνει να ρωτήσουμε για να δούμε εάν κάποια κοντινά ξενοδοχεία προσφέρουν ημερήσιες ή ωριαίες τιμές, ώστε να έχετε ένα μέρος για ξεκούραση και ντους.
«Ας χρησιμοποιήσουμε εφαρμογές όπως το HotelTonight για να βρούμε προσιτές τιμές της τελευταίας στιγμής», συμβουλεύει η βαν Ντοπ ΝτεΤζίζους.
Ας επικοινωνήσουμε με την αεροπορική εταιρεία
Ακόμα κι αν η αεροπορική εταιρεία δεν καλύψει το κόστος ενός ξενοδοχείου, μπορεί να είναι μια καλή πηγή βοήθειας και πληροφοριών... «Ας τους ρωτήσουμε αν διαθέτουν μαξιλάρια, κουβέρτες, κούνιες, οτιδήποτε θα κάνει τη νύχτα μας στο αεροδρόμιο λίγο καλύτερη (για εμάς και τα παιδιά μας)». Σημειώνει μάλιστα ότι ορισμένες εταιρείες προσφέρουν κουπόνια φαγητού.
Ας προσαρμοστούμε
«Δεν έχει σημασία αν ο ύπνος στο αεροδρόμιο θα είναι άβολος κι όχι πολύ διασκεδαστικός», λέει ο Γουόλτερς. «Το να έχουμε τη σωστή αντιμετώπιση στην εμπειρία αυτή μπορεί να την κάνει λίγο πιο υποφερτή. Ας αποδεχτούμε λοιπόν ότι δεν πρόκειται να είναι καλή στιγμή κι ας το ξεπεράσουμε. Αν επιμείνουμε, αυτό θα κάνει τον βραδινό μας ύπνο ακόμα χειρότερο».
Ας μην ξεχάσουμε τα βάλουμε ξυπνητήρι
«Απλώς, εάν σκοπεύουμε να κοιμηθούμε, να βεβαιωθούμε ότι έχουμε θυμηθεί να βάλουμε ξυπνητήρι κι ας προσπαθήσουμε να τοποθετηθούμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πύλη (αναχώρησης)», λέει η Τριφαρί.
«Ξέρω κάποια που ήταν νυσταγμένη κι έχασε την πτήση της επειδή δεν άκουσε την τελευταία κλήση επιβίβασης», καταλήγει η Λα Καρμίνα.