Δεν είναι μυστικό: Η πρωτεΐνη αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για το χτίσιμο μυϊκής μάζας, τη διαχείρισης του βάρους μας και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αλλά η πρωτεΐνη δεν είναι ζωτικής σημασίας μόνο για τους bodybuilders και τους αθλητές. Θα πρέπει να αποτελεί βασικό συστατικό σε κάθε ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, πόση πρωτεΐνη θεωρείται επαρκής; Και ποια είναι τα σημάδια ότι δεν τρώμε αρκετή πρωτεΐνη;
Προκειμένου να μας λυθούν κάποια βασικά ερωτήματα, ο Ντέστινι Μούντι, πιστοποιημένος διαιτολόγος, αποκαλύπτει τα δέκα ενδεικτικά σημάδια ότι δεν τρώμε αρκετή πρωτεΐνη.
Η πρωτεΐνη, μαζί με τους υδατάνθρακες και τα υγιεινά λιπαρά, είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας, προκειμένου να έχει ενέργεια.
Παρέχοντας τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο, η συνιστώμενη πρόσληψη ισοδυναμεί με περίπου 46 γραμμάρια πρωτεΐνης για τις γυναίκες και 56 γραμμάρια για τους άνδρες.
10 σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν λαμβάνουμε όση προτεΐνη θα έπρεπε
1. Δυσκολευόμαστε να χτίσουμε μυϊκή μάζα
Η μυϊκή ανάπτυξη δεν απαιτεί μόνο προπόνηση με βάρη. Η έρευνα αποδεικνύει ότι η καθημερινή κατανάλωση 2 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους είναι η βέλτιστη ποσότητα για όσους θέλουμε να χτίσουμε μύες.
«Πολλοί άνθρωποι που θέλουν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα το προσπαθούν τρώγοντας όσο το δυνατόν περισσότερες θερμίδες. Ωστόσο, χωρίς αρκετή πρωτεΐνη, το μόνο που θα αυξηθεί είναι το λίπος μας, ενώ θα παρατηρήσουμε και τις δυνάμεις μας στην προπόνηση να μειώνονται αισθητά», προειδοποιεί ο Μούντι.
2. Αρρωσταίνουμε συχνά
«Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τα αντισώματα, δηλαδή τα μόρια του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν τις ασθένειες, είναι στην ουσία πρωτεΐνες. Ανεξάρτητα λοιπόν από το εμβόλιο κατά της γρίπης, το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να μην είναι σε θέση να αμυνθεί απέναντι στην οποιαδήποτε ασθένεια χωρίς την επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης», επισημαίνει ο Μούντι.
3. Νιώθουμε διαρκώς κουρασμένοι
Όταν δεν τρώμε αρκετή πρωτεΐνη, το σώμα μας χρειάζεται να πάρει από κάπου τα απαραίτητα αμινοξέα για να επιβιώσει. Έτσι, αρχίζει να διασπά τη μυϊκή μας μάζα για να καλύψει τις πρωτεϊνικές ανάγκες μας. Όταν όμως χάνουμε μύες, αυτό προκαλεί αδυναμία, με αποτέλεσμα να νιώθουμε διαρκώς εξαντλημένοι.
4. Βιώνουμε απότομες εναλλαγές στη διάθεσή μας
Οι εναλλαγές διάθεσης θα μπορούσαν επίσης να αποτελούν δείκτη της ανεπάρκειας πρωτεΐνης, που επηρεάζει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες που επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και ισορροπούν τη διάθεσή μας.
Η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση πολλών υδατανθράκων και σε συνακόλουθες πτώσεις του σακχάρου στο αίμα, οι οποίες απειλούν να μας κάνουν επιθετικούς με φίλους και συναδέλφους, πολλές φορές χωρίς κανέναν προφανή λόγο.
5. Τα μαλλιά και τα νύχια μας είναι αδύναμα και εύθραυστα
Τα μαλλιά και τα νύχια μας αποτελούνται από κερατίνη, μια δομική πρωτεΐνη που απαιτεί αμινοξέα. Όταν δεν τρώμε αρκετή πρωτεΐνη, το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει αρκετή κερατίνη για τη σωστή ανάπτυξη, δύναμη και συντήρηση των μαλλιών και των νυχιών.
6. Πεινάμε όλη την ώρα
Μελέτες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη είναι το πιο χορταστικό μακροθρεπτικό συστατικό, που σημαίνει ότι μας κρατά χορτάτους για περισσότερη ώρα και βοηθά στη μείωση της λιγούρας.
Η ενσωμάτωση της πρωτεΐνης στα περισσότερα γεύματα και τα σνακ μας είναι μια εξαιρετική στρατηγική για να αισθανόμαστε κορεσμό όλη την ημέρα.
7. Έχουμε αναιμία
Αν και συχνά σχετίζεται με τον σίδηρο, η αναιμία μπορεί επίσης να προέλθει από την έλλειψη επαρκούς πρωτεΐνης στη διατροφή μας. Υπάρχουν πολλές μορφές ανεπάρκειας σιδήρου, αλλά η υποπρωτεϊναιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο ανιχνεύεται με πολύ χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης στο αίμα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει στην ανεπάρκεια σιδήρου.
8. Χάνουμε μυϊκή μάζα
Ενώ η απώλεια μυϊκής μάζας είναι μια φυσική διαδικασία καθώς μεγαλώνουμε, μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει ανεπαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης.
9. Δυσκολευόμαστε να χάσουμε βάρος
Εάν η ζυγαριά αρνείται να πέσει νούμερο, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη ανεπαρκούς πρόσληψης πρωτεΐνης, που σαμποτάρει τις προσπάθειές μας για απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, όταν δεν τρώμε αρκετή πρωτεΐνη, ίσως αρχίσουμε να νιώθουμε πιο πεινασμένοι, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες που μπορούν, με την πάροδο του χρόνου, να οδηγήσουν στην αύξηση του βάρους μας.
10. Έχoυμε αδύναμα οστά
«Η πρωτεΐνη είναι εξίσου σημαντική, τόσο για τους μύες, όσο και για την υγεία των οστών μας», εξηγεί ο Μούντι.
«Η τακτική προπόνηση ενδυνάμωσης, σε συνδυασμό με την επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, θα ωφελήσει τρομερά τα οστά μας», προτείνει ο ίδιος.
(Mε πληροφορίες από eatthis).