«Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τα κρούσματα μετά τις γιορτές αυξάνονται. Το πως θα έχουμε συμπεριφερθεί την Πρωτοχρονιά θα το δούμε δεκαπέντε μέρες μετά. Σας ζητάω από καρδιάς να σκεφτούμε τους δικούς μας ανθρώπους και τους υγειονομικούς», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία.
Πρόσθεσε ότι τα περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες επτά μέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού καταγράφονται στις περιφερειακές ενότητες: Καλύμνου, Κοζάνης, Κιλκίς, Δυτικής Αττικής, Έβρου, Θάσου, Ροδόπης, Φλώρινας, Λέσβου και Ξάνθης.
Ο Βασίλης Κικίλιας, πρόσθεσε ότι «ο συνάδελφός μου ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν μετά το νέο ρεκόρ θανάτων covid στη Γερμανία ανακοίνωσε ότι είμαστε πολύ μακριά από την επιστροφή στην κανονικότητα. Θα πρέπει να ζήσουμε τους επόμενους 2-3 μήνες σε δύσκολες συνθήκες. Στη Γερμανία που υπάρχουν πολλαπλάσιες ΜΕΘ από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, εξαντλούνται οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ covid 19».
Το ευτυχές γεγονός της έναρξης των εμβολιασμών στη χώρα μας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως σήμα χαλαρότητας και μη εφαρμογής των μέτρων, τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας. Όπως είπε, «τα εμβόλια ήρθαν και είναι η αρχή του τέλους γι′ αυτή την τεράστια κρίση. Απομένουν όμως οι επόμενοι μήνες προκειμένου να μπορέσει να εμβολιαστεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Θα γίνει με ασφάλεια, με τάξη, με σοβαρότητα και σχέδιο με βάση τις εισηγήσεις της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμού».
Διευκρινίσεις για το πιστοποιητικό
Το πιστοποιητικό (εμβολιασμού) είναι για ιδία χρήση, καταχωρείται στο μητρώο εμβολιασμού της ΗΔΙΚΑ, όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και θα μπορεί ο πολίτης να μπαίνει στο gov.gr με κωδικούς του taxis και να το εκτυπώνει, σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Όπως εξήγησε, το πιστοποιητικό θα έχει ψηφιακή σφραγίδα του ελληνικού Δημοσίου και ο πολίτης θα μπορεί να ξέρει τις δόσεις και τις ημερομηνίες που το έκανε. Σημείωσε επίσης, ότι μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί στη χώρα μας 1.763 εμβολιασμοί από τους οποίους >.695 αφορούν υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων και 68 πολιτικούς αρχηγούς, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, υπουργούς και ασφάλεια.
«Κρίσιμη καμπή»
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της πανδημίας», ανέφερε στο ίδιο μήκος κύματος ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.
«Από την μια έχουμε το ελπιδοφόρο και ιδιαίτερα ενθαρρυντικό μήνυμα ότι έχουμε εμβόλια, τα οποία έχουν υψηλότατη αποτελεσματικότητα και πολύ καλή ασφάλεια, Μέχρι όμως να πετύχουμε τον στόχο της συλλογικής ανοσίας και να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, θα πρέπει ”να έχουμε τον νου μας” και να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με σύνεση, δηλαδή να εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας. ”Ο ιός δεν συγχωρεί, κινείται ταχύτατα” και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η γρήγορη διασπορά του και δυστυχώς κάποιοι χάνουν και τη ζωή τους», τόνισε.
«Βρισκόμαστε σε ένα ορατό ξέφωτο και μπορούμε να οδηγηθούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, εντός του πρώτου μισού του 2021, σε πολύ καλύτερη πορεία της χώρας μας», υπογράμμισε ο κ. Γαργαλιάνος. «Ας κάνουμε την προσπάθεια να μην έχουμε άλλους νεκρούς. Δεν ζητάμε πολλά πράγματα, κάνουμε έκκληση σε όλους να μπορέσουν να ακολουθήσουν τα μέτρα, ώστε μαζί με τον εμβολιασμό να μπορέσουμε να βιώσουμε από το μέσο του 2021 μια καλύτερη ζωή. Μέχρι τότε όμως, πρόσθεσε, πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατόν, γιατί η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας είναι ακόμα υψηλή, έχουμε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τύχουμε των ευνοϊκών αποτελεσμάτων των εμβολιασμών, για να ξεπεράσουμε την δυσκολία της στιγμής και να βρεθούμε το 2021 σε ένα καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ)