Δεν καταλαβαίνουμε πάντα τις εκφράσεις και τις κινήσεις που κάνουμε. Κάποιες από αυτές γίνονται ακούσια, καθώς μας έχουν γίνει συνήθεια. Ωστόσο, η γλώσσα του σώματος παίζει σπουδαίο ρόλο στην εντύπωση που θα αποκτήσουν οι άλλοι για εμάς. Γι′ αυτό πρέπει να απαλλαγούμε από όποιες δηλώνουν αγένεια, αμηχανία ή άλλα αρνητικά χαρακτηριστικά.
Ως πρώτο βήμα, αρκεί η συνειδητοποίηση.
Οι δέκα παρακάτω συνήθειες είναι ικανές να περάσουν τα λάθος μηνύματα:
Στάση ανασφάλειας
Η στάση του σώματος αποτελεί ένδειξη για τον βαθμό αυτοπεποίθησής μας. Αν γέρνουμε προς τα μπρος (καμπούρα) ή προς το πλάι φαινόμαστε ανασφαλείς. Αν όμως είμαστε «καμαρωτοί», με ίσια πλάτη, αμέσως εκπέμπουμε αέρα αυτοπεποίθησης. Ο συνομιλητής μπορεί να αντιληφθεί την λάθος στάση σώματος ως «αδυναμία» και να νομίζει ότι μπορεί να παριστάνει τον έξυπνο. Ας μην του δώσουμε την χαρά...
Σταυρωμένα χέρια
Μπορεί να το κάνουμε ασυνήδειτα ή επειδή έτσι μας βολεύει, αλλά γενικά θεωρείται στάση άμυνας. Φαίνεται πως δεν είμαστε «ανοιχτοί» σε διάλογο και είμαστε έτοιμοι για τσακωμό. Ο άλλος μπορεί να αισθανθεί άβολα.
Νευρικές κινήσεις
Ακόμη και αν πρόκειται για συνήθειες που έχουμε από μικροί πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε με τα μαλλιά, με τα κοσμήματα, να χτυπάμε τα πόδια στο πάτωμα συνεχώς από εκνευρισμό, να τρίβουμε τα αυτιά ή τα δάχτυλα και, ακόμη χειρότερα, να κοιτάζουμε συνεχώς το ρολόι όταν συνομιλούμε με κάποιον. «Μεταφέρουμε» στον άλλον την αμηχανία μας και ίσως είναι προσβλητικό αν το θεωρήσουν ως βαρεμάρα.
Τρίψιμο του αυχένα
Επειδή είναι μια κίνηση που δηλώνει άγχος ή απελπισία, την αποφεύγουμε. Είμαστε προσεκτικοί με τις κινήσεις των χεριών, καθώς δηλώνουν πολλά για τα συναισθήματά μας. Τα έχουμε πάντα χαλαρά, χωρίς ένταση.
Φάγωμα νυχιών
Αλλη μια συνήθεια που «μεταφέρει» άγχος στους γύρω. Επίσης, δεν είναι κομψό και ευγενικό σαν κίνηση και μπορεί να προκαλέσουμε αρνητικές εντυπώσεις σε άτομα που μας γνωρίσουν πρώτη φορά. Ναι, μπορεί να μην κόβεται τόσο εύκολα μια τέτοια συνήθεια, αλλά είναι τόσο άσχημο σαν εικόνα που αξίζει να προσπαθήσουμε.
Καθόλου ή πολύ έντονη οπτική επαφή
Από τη μία, η έλλειψη οπτικής επαφής δηλώνει ότι δεν έχουμε αυτοπεποίθηση, δεν συμπαθούμε τον συνομιλητή, βαριόμαστε ή δεν είμαστε άτομα εμπιστοσύνης. Από την άλλη, η έντονη και συνεχόμενη οπτική επαφή είναι κάπως... τρομακτική και μπορεί να προκαλέσει αμηχανία στον άλλον. Ιδανικά, κοιτάζουμε τον συνομιλητή με ενδιαφέρον και, παράλληλα, διακριτικότητα.
Απόσπαση προσοχής
Δείχνουμε συνεχώς στον άλλον ότι τον ακούμε, τον κατανοούμε και τον σεβόμαστε, ακόμη και αν τα λεγόμενά του μας είναι εντελώς αδιάφορα. Αντί να κοιτάζουμε το κινητό ή το παράθυρο, γνέφουμε καταφατικά.
Θα μας πείτε: Δεν ακούμε με τα μάτια, αλλά με τα αυτιά και όταν κοιτάζουμε το παράθυρο ή το πάτωμα δεν σημαίνει ότι «ταξιδεύουμε». Ο άλλος, όμως, που να το ξέρει;
«Ρολάρισμα» ματιών
Δείχνει αγένεια, ασέβεια και υπεροψία. Αλλο να πέρνουμε αυτή την έκφραση για πλάκα σε συζητήσεις με φίλους και άλλο όταν μας μιλάει το αφεντικό ή οι συνάδερφοι.
Σοβαροφάνεια (Δεν χαμογελάμε συχνά)
Το χαμόγελο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Τι και αν η περίσταση είναι σοβαρή; Το χαμόγελο είναι ένας τρόπος να φανούμε πιο προσιτοί, κάνοντας τους άλλους να αισθανθούν οικειότητα. Δείχνει, επίσης, και αυτοπεποίθηση. Προσοχή όμως: Οχι ψεύτικο χαμόγελο. Θα το αντιληφθούν όλοι και είναι σημάδι ανειλικρίνειας και διπροσωπίας.
Ακίνητη στάση για πολύ ώρα
Το να καθόμαστε «άγαλμα» δηλώνει αμηχανία και μηδέν ενθουσιασμό γι′ αυτά που μας λέει ο άλλος. Αντί να είμαστε σφιγμένοι, προσπαθούμε να χαλαρώσουμε σώμα και έκφραση για να γίνουμε πιο προσιτοί. Δεν χρειάζονται έντονες χειρονομίες. Μόνο κινήσεις που απλώς δείχνουν ότι... ζούμε και αναπνέουμε.
Πηγή: Bright Side