Καθαριστής απενεργοποίησε ένα «ενοχλητικό μπιπ» και κατέστρεψε δεκαετίες ερευνών

Απίστευτο το πώς έγινε το μοιραίο λάθος, αντιμέτωπη με αγωγή 1 εκατομμυρίου δολαρίων η εταιρία καθαρισμού.

Ενας καθαριστής έκλεισε την παροχή ρεύματος σε καταψύκτη στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Rensselaer της Νέας Υόρκης με αποτέλεσμα να καταστραφούν έρευνες δεκαετιών, σύμφωνα με αγωγή -εκατομμυρίων δολαρίων- που κατατέθηκε.

Το Ινστιτούτο κατέθεσε μήνυση κατά της εταιρείας καθαρισμού, που ήταν εργοδότης του υπαλλήλου, ο οποίος για να σταματήσει ένα «ενοχλητικό μπιπ» αποφάσισε να κλείσει τον καταψύκτη του εργαστηρίου.

Το ίδρυμα με έδρα τη Νέα Υόρκη χρησιμοποίούσε την εν λόγω εταιρία καθαρισμού για να καθαρίσει το εργαστήριο από τον Αυγούστου 2000 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2020.

Ο καταψύκτης στο δωμάτιο είχε ρυθμιστεί στους -80 C, με τη μήνυση να λέει ότι ακόμη και «μια μικρή διαφοροποίηση της θερμοκρασίας ακόμα και τριών βαθμών, θα προκαλούσε καταστροφική βλάβη και πολλές κυτταροκαλλιέργειες και δείγματα θα μπορούσαν να χαθούν».

via Associated Press

Τα έγγραφα του δικαστηρίου ανέφεραν ότι η έρευνα είχε τη δυνατότητα να είναι «πρωτοποριακή» στο έργο της χημείας και της χημικής βιολογίας.

Εικάζεται ότι ο καταψύκτης είχε ρυθμιστεί να ειδοποιήσει εάν ανέβαινε στους -78 C ή κατέβαινε στους -82 C, και αυτή η ειδοποίηση χτύπησε στις 14 Σεπτεμβρίου 2020.

Ο κατασκευαστής του καταψύκτη κλήθηκε να πραγματοποιήσει επείγουσες επισκευές, αλλά οι περιορισμοί λόγω COVID-19 δεν του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει την οποιαδήποτε ενέργεια μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου.

Στη δίκη, το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο είπε ότι η ομάδα έδειξε τη μέγιστη δυνατή επιμέλεια για την προστασία του καταψύκτη, εγκαθιστώντας μάλιστα ένα κουτί ασφαλείας στην πρίζα του, αλλά στις 17 Σεπτεμβρίου, ο καθαριστής, Τζόζεφ Χέρινγκτον, ανέφερε ότι άκουσε «ενοχλητικούς προειδοποιητικούς ήχους».

Ο Χέρινγκτον φέρεται να ανησύχησε ότι οι διακόπτες ήταν απενεργοποιημένοι και προσπάθησε να τους ενεργοποιήσει ξανά. «Μετέφερε τους διακόπτες από τη θέση on στη θέση «off» στις 8.30 μ.μ.». Και κάπως έτσι χάθηκαν έρευνες 20 ετών.

Πηγή: sky news

Δημοφιλή