Δεκαπενταύγουστος: Η Ελλάδα γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου, το «Πάσχα του καλοκαιριού»

Εικόνες από τις εκκλησίες της Ελλάδας.
Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τήνο
Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τήνο
Eurokinissi

Με ύμνους και τιμές, με δόξα και χαρά, εορτάζει η Εκκλησία μας την ένδοξη Κοίμησή της Θεοτόκου, μια από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης. Και οι πιστοί κατά μυριάδες προσκυνούν με βαθύτατη ευλάβεια τις άγιες εικόνες της, ζητούν τις πρεσβείες της, εναποθέτουν σε αυτήν τις ελπίδες τους, προσεύχονται, υμνούν και χαίρουν.

Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πρέβεζα
Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πρέβεζα
ÎÎΩΡÎEurokinissi

Στην Ελλάδα, ειδικότερα, οι Ορθόδοξοι Έλληνες αποτινάσσουν το ζοφώδες πέπλο της πανδημίας του κορονοϊού και τη θλίψη που προκάλεσαν οι πολυήμερες πυρκαγιές και γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, που εύστοχα πήρε την ονομασία «το Πάσχα του καλοκαιριού», με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο.

Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τήνο
Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τήνο
Eurokinissi

Σε πολλά νησιά του Αιγαίου -Τήνος, Πάρος, Πάτμος- τα μεγάλα προσκυνήματα της Παναγίας, την Παναγία Σουμελά, σε πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμησή της, οι πιστοί προσέρχονταν στους ναούς για να υμνήσουν και να δοξολογήσουν.

Οι μάσκες, οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας και ο προκαθορισμένος αριθμός πιστών ανά ναό συνόδευσαν και εφέτος τον εορτασμό.

Εξάλλου, στα μεγάλα προσκυνήματα της Θεομήτορος είχαν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός ούτε έξω από τους ναούς, με τον κόσμο να αναμένει καρτερικά προκειμένου να προσκυνήσει.

Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Βόρεια Κέρκυρα
Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Βόρεια Κέρκυρα
Eurokinissi

Βαρθολομαίος: Ερχόμαστε ως πρέσβεις ειρήνης και αλληλεγγύης

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Σουμελά, στον Πόντο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και Φιλαδελφείας Μελίτων.

Στο κήρυγμά του ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τόνισε μεταξύ άλλων:

«Παρά την δοκιμασίαν της πανδημίας και τους εξ αυτής επιβληθέντας εκασταχού περιορισμούς, η Παναγία υποδέχεται σήμερον, ”πεποικιλμένη τη θεία δόξη”, τους ευλαβείς προσκυνητάς εξ Ελλάδος και Κύπρου, Ρωσίας και Γεωργίας, Ρουμανίας και Τουρκίας, Ουκρανίας και των Παραδουναβίων Χωρών και εκ των περάτων της γης, Ποντίους και φιλοποντίους. [...] Μας υποδέχεται σήμερον η Θεοτόκος εις ευωχίαν πνευματικήν, ενούσα την γην μετά του ουρανού, διά να ακούση τον ευσεβή αυτής λαόν να τραγουδά εν σκιρτώση καρδία: Η Παναία λειτουργά, τα σήμαντρα χτυπούνε, βροντούνε τας καμπάνας, τ′ ορμάνια αντιδονούνε, σου κοσπιδί καλόερος, σην Λιβεράν τσοπάνος, σην Παναΐαν Σουμελάν, ψάλτες και τραγωδιάνος».

Εν συνεχεία, έκανε αναφορά στην τουρκική κυβέρνηση: «Εκφράζομεν ευγμωνοσύνην και ευχαριστίαν εις την τουρκικήν κυβέρνησιν διά την φιλόφρονα συμπαράστασιν και κατανόησιν να τελέσωμεν εδώ, εις το παλαίφατον προπύργιον της Υπεραγίας Θεοτόκου, την Θείαν Λειτουργίαν, διαβεβαιούμεθα δε και τους άρχοντας και τον επιτόπιον πληθυσμόν ότι παριστάμεθα σήμερον εν μέσω αυτών, ως πρέσβεις και άγγελοι ειρήνης και αλληλεγγύης, πλήρεις αισθημάτων αγάπης και φιλίας».

Ακολούθως, ο Παναγιώτατος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «Ο θάνατος της Παναγίας δεν ηκολούθησε τους όρους της φύσεως και την φθοράν των ανθρωπίνων πραγμάτων. Η Παναγία διά της Κοιμήσεώς της ”μετέστη προς την ζωήν” ως ”μήτηρ υπάρχουσα της ζωής”, νικώσα τους όρους της φύσεως. Διό και δεν προσήλθομεν ενταύθα διά να κηδεύσωμεν, ουτέ διά να κλαύσωμεν και να θρηνήσωμεν διά την απώλειαν της Μητρός όλων των χριστιανών, αλλά διά να τιμήσωμεν αυτήν και να επιβεβαιώσωμεν το θαύμα‧ να προσκυνήσωμεν την θεομητορικήν χάριν με πολλήν ευλάβειαν και πίστιν. Και παραλλήλως, να μνημονεύσωμεν τους πατέρας ημών προ του ξεριζωμού και να καμαρώσωμεν τις ομορφιές του Πόντου, τα πανύψηλα βουνά, τα γραφικά χωρία, τα λυγερόκορμα δένδρα, την πυκνήν βλάστησιν, τους ηπίους γκρεμούς, τις κατάφυτες ρεματιές, τα ειρηνικά ρυάκια και τα απομεινάρια των παλαιών ρωμαίικων σπιτιών και σχολείων, Εκκλησιών και κοιμητηρίων».

Ιερώνυμος: Η Παναγία μπορεί να κάνει το θαύμα στον καθένα από εμάς

«Είναι καθήκον μας από τη θέση που έχουμε να προσφέρουμε ενωμένοι, ώστε να βγούμε στην απέναντι όχθη», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ταύρου, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Eurokinissi

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε επιπλέον λόγο για τις δυσκολίες που περνά ο τόπος από την πανδημία, αλλά και από τις φονικές πυρκαγιές, και κάλεσε τους πιστούς να φύγουμε από τον ναό ακούγοντας την Παναγία και αποκηρύσσοντας την Εύα. «Η Παναγία, άλλωστε, είναι η μεσίτρια», είπε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας και υπογράμμισε: «Ας φύγουμε με την πεποίθηση ότι μέσα μας ο καθένας επιλέγει τον κόσμο της Παναγίας γιατί μπορεί να κάνει το θαύμα στον καθένα από εμάς».

Eurokinissi

Συλλειτούργησαν ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, οι ιερείς του ναού, αρχιμανδρίτες Ραφαήλ Καρακεχαγιάς και Ειρηναίος Νάκος, και ο αρχιδιάκονος π. Ιωάννης Μπούτσης.

Eurokinissi

Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι των Αρχών του τόπου και εκατοντάδες πιστοί, με την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου και των ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού.

Eurokinissi

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία και είναι ελπίδα για όλους μας. Ελπίδα για τα πρόσωπα, για τις οικογένειες, για την πατρίδα, για τα προβλήματά μας. Ας ευχηθούμε η Παναγία να μας βοηθήσει», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος στους δημοσιογράφους μετά τη Θεία Λειτουργία.

ΠτΔ: Να φτιάξουμε ξανά όσα χάθηκαν στις πυρκαγιές

Με μηνύματα για τη σημερινή γιορτή αλλά, ταυτόχρονα, και για την τραγωδία απόρροια των πυρκαγιών, συνόδευσε την παρουσία της στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Eurokinissi

Μετά το πέρας της Λειτουργίας, η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε στη δήλωσή της ότι «μέσα στην τραγωδία που έπληξε τον τόπο μας τις τελευταίες ημέρες, παράλληλα με την πανδημία, η σημερινή γιορτή αποκτά ιδιαίτερο βάρος. Η Παναγία, το ιερό πρόσωπο με το οποίο ο λαός μας ανέπτυξε τον πιο στενό δεσμό, ανέκαθεν ενέπνεε αγάπη, σύμπνοια, ενότητα. Αξίες αναγκαίες κυρίως τώρα, για να απαλύνουμε τον πόνο των συμπολιτών μας και να φτιάξουμε ξανά όσα χάθηκαν στις πυρκαγιές, με περίσκεψη και συνέπεια».

Eurokinissi

Στη συνέχεια μετέβη στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας και συναντήθηκε με τα μέλη της ομάδας ”Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Ν. Φιλαδέλφειας”, οι οποίοι συντρέχουν στην πυροφύλαξη του άλσους από το 2004. Παρόντες ήταν και εποχικοί δασοπυροσβέστες του Δήμου.

Eurokinissi

Αμέσως μετά, τέλος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού ”Φιλιώ Χαϊδεμένου”, όπου ξεναγήθηκε από την προϊσταμένη του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς, Λευκοθέα Στεργίου.

Eurokinissi

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, Γαβριήλ, ενώ στον ιερό ναό υποδέχθηκαν την Πρόεδρο ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος και εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

|

Δημοφιλή