Δηλητηρίασαν και κομμάτιασαν λιοντάρια σε πάρκο άγριας ζωής της Νότιας Αφρικής

Δηλητηρίασαν και κομμάτιασαν λιοντάρια σε πάρκο άγριας ζωής της Νότιας Αφρικής
Todd Ryburn Photography via Getty Images

Έξι λιοντάρια δηλητηριάστηκαν και κομματιάστηκαν σε πάρκο άγριας ζωής στην Αφρική, με θεωρούμενο ως κίνητρο των δραστών την πώλησή των μελών τους στη μαύρη αγορά.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των TheTimes, τα πτώματα βρέθηκαν στο Mystic Monkeys and Feathers Wildlife Park, βόρεια της Πρετόρια, από έναν εργαζόμενο που είδε ίχνη αίματος. Στα κλουβιά τους είχε λάβει χώρα λουτρό αίματος, με τέσσερα εξ αυτών να έχουν αποκεφαλιστεί και τα πόδια τους να έχουν κοπεί.

Μεταξύ των νεκρών λιονταριών ήταν μικρά έξι μηνών. Θεωρείται ότι στα ζώα ταΐστηκε δηλητηριασμένο κοτόπουλο, πριν οι δράστες μπουν στα κλουβιά τους και τα κόψουν κομμάτια.

Η ιδιοκτήτρια του πάρκου, Κρίστα Σάιμαν, έκανε λόγο για μια «άκαρδη και παράλογη» πράξη, ενώ η αστυνομία διερευνά το περιστατικό.

Το πάρκο φιλοξενεί 350 πιθήκους, 53 τίγρεις και 10 λιοντάρια, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να πληρώσουν για να περάσουν χρόνο παίζοντας με τους σκύμνους. Ωστόσο, υπενθυμίζεται πως η χώρα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του κόσμου για κυνήγι τροπαίων, ενώ είναι νόμιμη η εξαγωγή οστών λιονταριών.

Σημαντικό ρόλο στη βιομηχανία των «ματωμένων λιονταριών» παίζουν περίπου 200 εκτροφείς που διατηρούν υπό αιχμαλωσία περίπου 6.000 με 8.000 από τα μεγάλα αιλουροειδή. Πολλά εκτελούνται ενώ είναι ακόμα έγκλειστα, ενώ άλλα απελευθερώνονται στη φύση για πρώτη φορά λίγο πριν αρχίσει το κυνήγι τους- με κάποιους να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να τα σκοτώσουν. Η βιομηχανία κυνηγιού φέρνει άνω των 600 εκατ. δολαρίων ετησίως στη Νότια Αφρική, και περίπου 9.000 κυνηγοί τροπαίων επισκέπτονται τη χώρα κάθε χρόνο, με τους περισσότερους να προέρχονται από τις ΗΠΑ. Επίσης, οι σκελετοί των λιονταριών πωλούνται σε αγοραστές στην Ασία, όπου τα οστά πιάνουν μεγάλα ποσά. Από το 2008 έχουν πωληθεί νόμιμα πάνω από 6.000 σκελετοί λιονταριών από τη Νότια Αφρική. Το 98% εξ αυτών πηγαίνουν στο Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και την Καμπότζη, όπου βράζονται ή αλέθονται για να χρησιμοποιηθούν σε παραδοσιακά φαρμακευτικά σκευάσματα. Επίσης, χρησιμοποιούνται αντί για (όλο και πιο σπάνια) οστά τίγρεων σε κρασιά ή σούπες που υποτίθεται πως δίνουν σε αυτόν που τα καταναλώνει τη δύναμη ενός μεγάλου αιλουροειδούς.

Επίσης, κάποια μέλη- όπως τα πόδια, τα δόντια και οι ουρές- χρησιμοποιούνται από μάγους- γιατρούς στην Αφρική, που πιστεύουν πως έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Ωστόσο, η αγορά αυτή θεωρείται πως είναι πολύ μικρότερη και πολύ λιγότερο προσοδοφόρα.

Δημοφιλή