Δελφίνι με «αντίχειρες» εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον Κορινθιακό κόλπο

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι εντόπισαν το ασυνήθιστο ζώο σε δύο περιπτώσεις καθώς πραγματοποιούσαν έρευνες με σκάφος στην περιοχή.
via Associated Press

Τα ζώα με ανθρώπινα χαρακτηριστικά είναι κάτι που παραδοσιακά βλέπουμε σε ταινίες της Disney ή σε δυστοπικές προβολές επιστημονικής φαντασίας, αλλά μια νέα ανακάλυψη δείχνει ότι η ζωή μπορεί να κάνει μια αρκετά πειστική μίμηση της τέχνης.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ερευνητές εντόπισαν ένα δελφίνι στα ανοικτά του Κορινθιακού Κόλπου, το οποίο είχε αναπτύξει παράξενους, αγκιστρωμένους αντίχειρες στα πτερύγιά του.

Οι επιστήμονες της ομάδας του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», δήλωσαν ότι εντόπισαν το ασυνήθιστο ζώο σε δύο περιπτώσεις καθώς πραγματοποιούσαν έρευνες με σκάφος στην περιοχή.

Ο Αλέξανδρος Φραντζής, πρόεδρος του ερευνητικού ινστιτούτου, σημείωσε ότι παρά το μοναδικό σχήμα των πτερυγίων του, το θηλαστικό ακολουθούσε κανονικά την υπόλοιπη ομάδα του και εθεάθη «να κολυμπάει, να πηδάει και να παίζει» με τα άλλα δελφίνια.

Ο Δρ. Αλέξανδρος Φραντζής ενημέρωσε μέσω του livescience για τον νέο φαινότυπο δελφινιού που ανακαλύφθηκε: «Ήταν η πρώτη φορά που είδαμε αυτή την εκπληκτική μορφολογία του πτερυγίου σε 30 χρόνια ερευνών στην ανοιχτή θάλασσα αλλά και σε δελφίνια που συχνάζουν στις ακτές της Ελλάδας».

Κατάφερε να απαθανατίσει το ασυνήθιστο δελφίνι στην κάμερα, καθώς το θηλαστικό κολυμπούσε ευτυχισμένο κατά μήκος του Κορινθιακού Κόλπου όπου φιλοξενείται μια μοναδική κοινωνία δελφινιών μικτών ειδών, όπως το ζωνοδέλφινο, το κοινό δελφίνι, το σταχτοδέλφινο και το ρινοδέλφινο.

Περίπου 1.300 ζωνοδέλφινα - συμπεριλαμβανομένου του δελφινιού με τον αντίχειρα - ζουν στον κόλπο της Κορινθίας, όπου είναι απομονωμένα από τον υπόλοιπο πληθυσμό της Μεσογείου, αναφέρει το Live Science.

Ο κ. Φραντζής δήλωσε στην ιστοσελίδα ότι το παραμορφωμένο πτερύγιο «δεν μοιάζει καθόλου με ασθένεια». Αντίθετα, μπορεί να είναι «η έκφραση κάποιων σπάνιων και ανώμαλων» γονιδίων» που εμφανίστηκαν λόγω των συνεχών γενετικών προσμίξεων.

Η Λίζα Nοέλ Κούπερ, ειδική στα θηλαστικά, συμφώνησε ότι η παραμόρφωση πιθανότατα προέρχεται από τα γονίδια του δελφινιού.

«Δεν έχω δει ποτέ πτερύγιο κητώδους που να έχει αυτό το σχήμα», δήλωσε επίσης η Κούπερ στο Live Science. «Δεδομένου ότι ο αντίχειρας εμφανίζεται τόσο στο αριστερό όσο και στο δεξί πτερύγιο, είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα ενός τροποποιημένου γενετικού προγράμματος που μορφοποιεί το πτερύγιο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του ως νεογνό».

Πηγή: Indy100.com

Δημοφιλή