Δηλώσεις πολιτικών για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Δηλώσεις πολιτικών για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Kai Pfaffenbach / Reuters

Η 3η Δεκέμβρη έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και οι πολιτικοί εξέφρασαν τις σκέψεις τους για αυτή την ημέρα.

Τσίπρας: Μια μέρα αγώνα, διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας

Η 3η Δεκέμβρη Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία, είναι μια ημέρα αγώνα, διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας, όπως υιοθετήθηκε το 1992 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν κάποιας μορφής αναπηρία σωματική , νοητική ψυχική. Στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια τα Α.με.Α. Στη χώρα μας τα άτομα με αναπηρία, καθώς και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού, δίχως ωστόσο, να έχουν επίσημα καταμετρηθεί.

Η ποιότητα και ο δείκτης πολιτισμού μιας δημοκρατικής κοινωνίας αποτυπώνεται στη ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία .

Στο διάστημα των 3 χρόνων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής :
- Ψήφισε το νόμο 4331/2015 για την ανακούφιση των Α.με.Α. και την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.).
- Πήρε τα πρώτα επείγοντα μέτρα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης.
- Θέσπισε το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης για όλους, στις δημόσιες δομές υγείας .
- Στην Ειδική Εκπαίδευση καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα τεράστια κενά που προϋπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και λειτούργησαν κανονικά τα ειδικά σχολεία από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
- Με τα 250 Κέντρα Κοινότητας να ανοίγουν σταδιακά σε όλη την Χώρα στήνεται η ραχοκοκαλιά του νέου Πανελλαδικού Δυκτίου Κοινωνικής Προστασίας.
- Στον τομέα της εργασιακής απασχόλησης των αναπήρων, αλλά και των οικογενειών τους με το νόμο 4440/2016 προβλέπεται ότι σε όλες τις θέσεις που προκηρύσσονται από το ΑΣΕΠ ποσοστό 15% των προσλήψεων αορίστου χρόνου στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα να αφορούν σε άτομα με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους. Καθώς και αυξημένη μοριοδότηση στα άτομα με αναπηρία, γονείς/ συζύγους/ αδέρφια /τέκνα ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε θέσεις ορισμένου χρόνου του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
- Ωστόσο την μεγάλη τομή στο τομέα της διασφάλισης των δικαιωμάτων των Α.με.Α. αποτέλεσε η ψήφιση του νόμου 4488/2017 που ενσωματώνει στο Ελληνικό Δίκαιο την Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για τα Δικαιώματα των Α.με.Α. που προβλέπει μεταξύ άλλων :
• Ένταξη της διάστασης της αναπηρίας στις δημόσιες πολιτικές.
• Την διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των αναπήρων στο φυσικό ,δομημένο και ηλεκτρονικό περιβάλλον.
• Την ισότιμη πρόσβαση στα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.
• Την υποχρέωση των δημοσίων και των ιδιωτικών ΜΜΕ να σέβονται την αρχή της μη διάκρισης.
• Την διασφάλιση της βασικής πληροφόρησης για τους αναπήρους κατά τις συναλλαγές τους με τους φορείς του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με προσβάσιμους για τα άτομα αυτά τρόπους.
• Αναγνώριση της νοηματικής γλώσσας για τους κωφούς και βαρήκοους ως επίσημης γλώσσας του Ελληνικού κράτους και η ελληνική γραφή Braille ως µορφή επικοινωνίας των τυφλών Ελλήνων πολιτών.
• Ο Υπουργός Επικρατείας επιφορτίζεται µε την κεντρική ευθύνη συντονισµού όλων των συναρµόδιων φορέων προκειµένου να διευκολύνονται οι σχετικές δράσεις σε διαφορετικούς τοµείς και διαφορετικά επίπεδα κατά την χάραξη και την παρακολούθηση των δηµόσιων πολιτικών για την προστασία και την προαγωγή των δικαιωµάτων των Ατόµων µε Αναπηρίες.
• Η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης ορίζεται ως Κεντρικού Σημείου Αναφοράς για την παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης . Παράλληλα δημιουργείται δίκτυο σημείων αναφοράς σε κάθε Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμο, για την υλοποίηση της Σύμβασης.
• Ανατίθεται επίσης στο Συνήγορο του Πολίτη το Πλαίσιο για την προώθηση, την προστασία και την παρακολούθηση της εφαρµογής της Σύµβασης.

Η αναπηρία αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Η εξασφάλιση εν τοις πράγμασει των δικαιωμάτων των αναπήρων, είναι απαράβατος όρος εξασφάλισης των ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

Το δικαίωμα των Α.με.Α. και των οικογενειών τους στη ζωή, στην υγεία, στην αξιοπρέπεια, στην κοινωνική προστασία θεωρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ απαράγραπτο και αδιαπραγμάτευτο και αποτελεί κεντρική επιλογή του.

Γεννηματά: Η ένταξη και συμμετοχή των ΑμεΑ στην οικονομική και κοινωνική ζωή, βασική παράμετρος της πολιτικής μας

«Η ένταξη και συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία στην οικονομική και κοινωνική ζωή, αποτελεί βασική παράμετρο της πολιτικής μας. Η παράταξή μας διαχρονικά από όποια θέση κι αν βρέθηκε δημιούργησε πολιτικές, θεσμούς και δομές ουσιαστικής και έμπρακτης στήριξης των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους. Όλες οι μεγάλες αλλαγές που έγιναν στη μεταπολίτευση για την στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία, έχουν την σφραγίδα μας», τονίζει σε μήνυμά της με αφορμή την παγκόσμια ημέρα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά

Και σημειώνει ότι «σήμερα, με το “Κίνημα Αλλαγής”, σε συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα της χώρας, κοιτάμε μπροστά και με το σχέδιο “Ελλάδα”, προωθούμε ένα ευρύ πρόγραμμα δημόσιων πολιτικών, για την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους». «Κατοχυρώνουμε», προσθέτει, «τη διάσταση της Αναπηρίας, ως βασικό στοιχείο σε κάθε πράξη της εκτελεστικής η νομοθετικής εξουσίας, με στόχο να γίνουν πράξη τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στη μόρφωση, την εργασία και την συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι».

Παυλόπουλος: Η στήριξη των ατόμων με αναπηρία, κριτήριο ανθρωπισμού

«Η στήριξη των ατόμων με αναπηρία είναι κριτήριο αφενός της στάθμης του ανθρωπισμού που πρέπει να διέπει την κρατική και κοινωνική οργάνωση. Και, αφετέρου, της εφαρμογής της αριστείας στην πράξη» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε μήνυμά του για τη την παγκόσμια ημέρα και αναφέρετε στις διατάξεις του Συντάγματος που καθορίζουν επακριβώς τις υποχρεώσεις της πολιτείας αλλά και του κοινωνικού συνόλου απέναντι στα άτομα με αναπηρία.

«Και τούτο διότι πολιτεία και κοινωνία οφείλουν, ιδίως στο πλαίσιο της αναλογικής ισότητας, να διασφαλίζουν στα άτομα με αναπηρία τα μέσα εκείνα, που τους επιτρέπουν να συνεισφέρουν αυτό το οποίο πραγματικώς δύνανται στην όλη προσπάθεια εξυπηρέτησης τόσο του γενικού κοινωνικού όσο και του δημόσιου συμφέροντος», προσθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ποτάμι: Συντονισμένη παρέμβαση και όχι αποσπασματικές λύσεις

«Είναι θλιβερό, οι άνθρωποι με αναπηρία και οι οικογένειές τους να αποτελούν με διαφορά το φτωχότερο κοινωνικό στρώμα. Οι ανάγκες που προκαλούνται σε οικονομικό επίπεδο, λόγω της αναπηρίας τους, δεν καλύπτονται από τα επιδόματα αναπηρίας, γεγονός που τους εμποδίζει να έχουν ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης», αναφέρει στο δικό του μήνυμα το Ποτάμι επικαλούμενο στοιχεία από το πρώτο Δελτίο του Παρατηρητηρίου της ΑμεΑ για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στα άτομα με αναπηρία.

Και συμπληρώνει ότι, «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά και αφορούν όλους σχεδόν τους τομείς δράσεις του Κράτους. Απαιτείται, λοιπόν, ολοκληρωμένη και συντονισμένη παρέμβαση και όχι αποσπασματικές λύσεις».

Βούτσης: Μοχλός ανασύστασης του κοινωνικού ιστού οι εθελοντικές πρωτοβουλίες για τα ΑμεΑ

«Οι εθελοντικές εστίες κοινωνικής προσφοράς που μείνανε ζωντανές, που βλαστήσανε μέσα στην κρίση, κόντρα στην κρίση, μπορούν να είναι μέρος της προσπάθειας για την ανασύσταση του κοινωνικού ιστού, για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Αυτό υπογράμμισε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης στην τιμητική προς το πρόσωπό του εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος Γέφυρα Ζωής AμεΑ Δυτικού Τομέα στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αιγάλεω, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι προσπάθειες σαν αυτές του συλλόγου Γέφυρα Ζωής ΑμεΑ Δυτικού Τομέα με τη δημιουργία από εθελοντές Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης για τα παιδιά και νέους με υστέρηση-φάσμα αυτισμού, αναπτύχθηκαν πρωτoγενώς στη βάση της κοινωνίας, μέσα σε συνθήκες που ο κοινωνικός ιστός δοκιμάστηκε στα όρια της συντριβής του και για αυτό πρέπει να είναι υπερήφανοι όσοι συνέβαλλαν σε αυτό.

«Με τιμάτε πραγματικά με την παρουσία σας εδώ. Γι αυτό και η Βουλή από φέτος ξεκίνησε -και θα είναι ελπίζω για όλα τα επόμενα χρόνια-, ένα μικρό τμήμα ενθάρρυνσης και χορηγικής προσπάθειας προς την Γέφυρα Ζωής ΑμεΑ , ώστε αυτό το μήνυμα να μεταλαμπαδευτεί και στην καρδιά της Δημοκρατίας μας» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και εξέφρασε την ελπίδα «¨Όταν βγει η χώρα από αυτή την περιπέτεια και ιδιαίτερα από το καλοκαίρι του 2018 και μετά, να είναι καλύτερα τα πράγματα», ώστε «να βρεθούν λύσεις μεσομακροπρόθεσμες, μόνιμες, μαζικές, που να αγκαλιάζουν όλα τα παιδιά στον τόπο μας , χωρίς να επιβαρύνονται οι γονείς τους, για να μπορούνε ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας να αναπτυχθούν, να παράξουν και να δημιουργήσουν».

Δημοφιλή