Δηλώσεις του ΑΠΘ για τις απώλειες του Vittorio Taviani και του Αιμιλίου Ν. Ταχιάου

Δηλώσεις του ΑΠΘ για τις απώλειες του Vittorio Taviani και του Αιμιλίου Ν. Ταχιάου
SAKIS MITROLIDIS via Getty Images

Θλίψη για τις πρόσφατες απώλειες από την «οικογένεια» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ Αντωνίου - Αιμιλίου Ν. Ταχιάου και του σπουδαίου σκηνοθέτη, Vittorio Taviani, που μαζί με τον αδελφό του Paolo είχαν αναγορευτεί Επίτιμοι Διδάκτορες του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, εκφράζουν οι πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος.

Ο Αντώνιος - Αιμίλιος Ν. Ταχιάος, Ομότιμος Καθηγητής της Ιστορίας και Γραμματείας των Σλαβικών Εκκλησιών της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου δίδαξε από το 1966, «ενσάρκωνε όλα αυτά στα οποία το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προσβλέπει: Την αριστεία σε όλους τους ακαδημαϊκούς τομείς, την έρευνα και την πολυετή διδασκαλία, την αναγνωρισιμότητα σε διεθνές επίπεδο, από την Ανατολή έως τη Δύση», ανέφερε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, στον επικήδειο που εκφώνησε.

Ο Vittorio Taviani και ο αδερφός του Paolo, είχαν αναγορευτεί Επίτιμοι Διδάκτορες του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, για την προσφορά τους στις τέχνες, στα γράμματα και στον πολιτισμό και γιατί συνδύασαν με επιτυχία την τέχνη του κινηματογράφου με την παγκόσμια γραμματεία και, ιδιαίτερα, με την ιταλική και την αρχαία ελληνική λογοτεχνία. Η Τελετή Αναγόρευσής τους είχε πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαΐου 2015.

Στην ομιλία που εκφώνησαν αμέσως μετά την αναγόρευσή τους, με τίτλο «Εκ του σύνεγγυς στη ελληνική γη», οι αδελφοί Taviani, κατέθεσαν προσωπικές μαρτυρίες για τη ζωή και τις ταινίες τους και εξέφρασαν την αγάπη τους για τον ελληνικό πολιτισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά, «Κοιτάζοντας μέσα στο πηγάδι του παρελθόντος, αισθανόμασταν ανέκαθεν εγγύτερα στον ελληνικό πολιτισμό παρά στο ρωμαϊκό».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή