Συνεχίζεται η κόντρα για την κατάσταση στη Μόρια ανάμεσα στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, με τις δύο πλευρές να εξαπολύουν πυρά η μία εναντίον της άλλης με αφορμή την κατάσταση στην Μόρια.
Αφορμή αποτέλεσε μία συνέντευξη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Spiegel Online, για την οποία διένειμε στα Μέσα Ενημέρωσης δήλωση ο δήμαρχος Λέσβου με την οποία κατηγορεί τον κ. Μουζάλα ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την κατάσταση του ΚΥΤ Μόριας. Το υπουργείο από την πλευρά του απαντώντας στη δήλωση Γαληνού έκανε λόγο για «δεδομένες και κατανεμημένες οι ευθύνες όλων μας».
Γαληνός: Αποκλειστικά υπεύθυνος ο Μουζάλας για την κατάσταση στη Μόρια
«Δυστυχώς ο κ. Μουζάλας, αντί να μεταφέρει ένα μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο στα άδεια κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας και να αποσυμφορήσει τα νησιά, συνεχίζει να επιμένει στον εκβιασμό των τοπικών κοινωνιών των νησιών μας, επιρρίπτοντας μάλιστα σε άλλους ευθύνες που είναι αποκλειστικά δικές του», ανέφερε στη δήλωσή του ο δήμαρχος Λέσβου και συνέχιζε: «Ο κ. Υπουργός είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την κατάσταση του ΚΥΤ Μόριας, για το ότι κινδυνεύουν να χαθούν ανθρώπινες ζωές κατά τη διάρκεια του χειμώνα και για το ότι οι κοινωνίες των νησιών συνεχίζουν να σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος. Αντί λοιπόν να παίζει ανεπιτυχώς το παιχνίδι μετατόπισης των ευθυνών, ας πράξει το αυτονόητο και αυτό που σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες έχουν ζητήσει».
Υπουργείο: Δεδομένες και κατανεμημένες οι ευθύνες όλων μας
Ο δήμαρχος Λέσβου «γνωρίζει ότι η διαδικασία των μεταφορών χρειάζεται χρόνο προετοιμασίας και υλοποίησης. Είναι ενήμερος για το χρονοδιάγραμμα και τον αριθμό των μεταφορών που προγραμματίζονται», σχολίασε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, απαντώντας στη δήλωση του δημάρχου Λέσβου.
Όπως διευκρινίζει, το υπουργείο, εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική, έχει μεταφέρει μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, από 9 Οκτωβρίου μέχρι 27 Νοεμβρίου μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα 3.515 άτομα.
Επιπλέον υπογραμμίζει, ότι «κινήσεις που αποτρέπουν τη βελτίωση των συνθηκών στις δομές φιλοξενίας δεν θα γίνουν δεκτές από την ελληνική πολιτεία. Γι΄ αυτό δεν θα δεχθούμε την παρεμπόδιση τοποθέτησης οικίσκων σε αντικατάσταση σκηνών εντός της Μόριας, όπως απειληθήκαμε στην πρόσφατη συνάντησή μας».
Οι υποδομές, προσθέτει, θα πρέπει να κατασκευαστούν, «ώστε αφενός να διευκολυνθούν οι επιστροφές στην Τουρκία, αφετέρου να τονιστεί το αίσθημα ασφάλειας στο νησί».
Το υπουργείο καταλήγει, λέγοντας ότι «οι ευθύνες όλων μας είναι δεδομένες και κατανεμημένες».
Τι δήλωσε ο Μουζάλας στο Spiegel Online
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνέντευξή του στο Spiegel Online, είχε επιρρίψει ευθύνες για την κατάσταση στην Μόρια στον δήμαρχο Λέσβου, λέγοντας ότι αν είχε κάνει αποδεκτές τις προτάσεις του υπουργείου για αύξηση της δυναμικότητας του χώρου και διαμόρφωση χώρων κράτησης όσων προορίζονται για απέλαση, «η κατάσταση στην Μόρια θα είχε άλλη εικόνα».
Ο κ. Μουζάλας υπενθύμισε ότι η «αμφιλεγόμενη», όπως την χαρακτήρισε, Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προβλέπει περιορισμό μεταφοράς ατόμων για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.
Πρόσθεσε επίσης, ότι όσοι ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έπρεπε να πάνε στις Βρυξέλλες να διαμαρτυρηθούν.
Επίσης, σε ερώτηση σχετικά με τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των χειμερινών συνθηκών, είπε ότι το αργότερο έως 15 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ αν παραστεί ανάγκη θα προωθηθεί και η λύση των ξενοδοχείων, ακόμα και η οργάνωση πλοίων, προκειμένου οι άνθρωποι να καταλύσουν σε αυτά.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν θάνατοι, ο ίδιος δεν απέκλεισε ότι μπορεί να συμβεί, πρόσθεσε όμως ότι «κάνουμε το παν για να αποτρέψουμε μια τέτοια κατάσταση».
(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)