Ο Σιαρέι Τσιχανούσκι, σύζυγος της εν ενεργεία αρχηγού της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση για «οργάνωση μαζικών αναταραχών και υποκίνηση κοινωνικού μίσους», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Belta.
Μαζί δικάστηκαν και πέντε υποστηρικτές του Τσιχανούσκι σε ποινές φυλάκισης από 14 έως 16 χρόνια.
Ο Τσιχανούσκι, βιντεομπλόγκερ, φυλακίστηκε τον Μάιο του 2020 καθώς ετοιμαζόταν να θέσει υποψηφιότητα εναντίον του ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Η σύζυγός του Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια κατέβηκε στη θέση του στις εκλογές, οι οποίες οδήγησαν σε πολύμηνες μαζικές διαδηλώσεις, αφότου ο Λουκασένκο κέρδισε συντριπτικά και η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε για μαζική νοθεία.
«Θα συνεχίσω να τον υπερασπίζομαι»
Λίγες ώρες πριν εκδοθεί η ετυμηγορία, η Τσιχανούσκαγια την χαρακτήρισε «παράνομη» και κάτι που «δεν πρέπει να γίνει ανεκτό».
«Σχολιάζοντας τη λεγόμενη ”ετυμηγορία”, θα κάνω στον εαυτό μου μόνο μια ερώτηση: τι θα κάνω με αυτά τα νέα; Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι το πρόσωπο που αγαπώ, που έχει γίνει ηγέτης για εκατομμύρια Λευκορώσους», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.
«Θα προσπαθήσω να κάνω κάτι πολύ δύσκολο, ίσως αδύνατο, προκειμένου να φέρω πιο κοντά τη στιγμή που θα τον δούμε στη νέα Λευκορωσία».
Η Tσιχανούσκαγια κατέφυγε στη γειτονική Λιθουανία για να γλιτώσει από μια σαρωτική επιχείρηση καταστολής μετά τις εκλογές. Έκτοτε έχει κερδίσει μεγάλη προβολή, συναντώντας μια σειρά δυτικών ηγετών.
Η δίκη του Τσιχανούσκι ήταν κλειστή για το κοινό και απαγορεύτηκε στους δικηγόρους να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για την υπόθεση.
Τον Ιούλιο, ένα δικαστήριο της Λευκορωσίας καταδίκασε τον πρώην υποψήφιο για την προεδρία Βίκτορ Μπαμπάρικο για 14 χρόνια, αποδεχόμενο κατηγορίες για διαφθορά τις οποίες ο ίδιος αρνήθηκε.
Τον Σεπτέμβριο, η Μαρία Κολεσνίκοβα, μια από τις επικεφαλής των μαζικών διαδηλώσεων στους δρόμους κατά του Λουκασένκο πέρυσι, καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση.
Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ Αναϊς Μαρίν είπε ότι περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι κρατήθηκαν αυθαίρετα τον περασμένο χρόνο και ότι ο φόβος της καταστολής έχει κάνει δεκάδες χιλιάδες Λευκορώσους να φύγουν για να αναζητήσουν καταφύγιο στο εξωτερικό.