Με την επιτυχημένη καθιέρωση των σημάτων «Επισκέψιμου Οινοποιείου»,
«Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου» και «Επισκέψιμου Ζυθοποιείου», με σκοπό την
ουσιαστική διασύνδεση του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα με τον κλάδο της
φιλοξενίας και της περαιτέρω διαφοροποίησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θέτει σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με αντικείμενο τον καθορισμό των προδιαγραφών λειτουργίας επισκέψιμων τυροκομείων, αλλά και της διαδικασίας απονομής του νέου σήματος «Επισκέψιμου Τυροκομείου». https://mintour.gov.gr/diavoyleysi-simatos-episkepsimoy-tyrokomeioy/
Με την εν λόγω απόφαση, καθορίζονται, για πρώτη φορά, οι συγκεκριμένες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι εγκαταστάσεις των τυροκομείων, προκειμένου να αποκτήσουν το νέο τουριστικό σήμα του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ τίθενται σαφείς προδιαγραφές για τις παρεχόμενες από αυτά υπηρεσίες, στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ποιότητας της εμπειρίας του επισκέπτη.
Το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου θα χορηγείται από την Περιφερειακή
Υπηρεσία Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου Τουρισμού, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η εγκατάσταση για την οποία υποβάλλεται η αίτηση.
Η διαβούλευση θα έχει διάρκεια μέχρι και την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 (ώρα 23:59), ενώ απευθύνεται σε κάθε άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερόμενο παράγοντα.
Σκοπός της είναι η συγκέντρωση σχολίων και παρατηρήσεων από όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς και ενώσεις, τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς, προκειμένου τόσο το ίδιο το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου αλλά και η διαδικασία απόκτησής του να είναι ελκυστικά και προσιτά σε κάθε τυροκομική εγκατάσταση της χώρας.
Επισημαίνεται ότι το «Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου» διασφαλίζει την
επισκεψιμότητα σε χώρους όπου παράγονται τυροκομικά και γαλακτοκομικά
προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υποδοχής,
ξενάγησης, φιλοξενίας, εστίασης και γευσιγνωσίας.
Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη τροπολογία του αρ. 105 του ν. 4982/2022 του
Υπουργείου Τουρισμού, προβλέφθηκε η παράλληλη λειτουργία χώρων εστίασης και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων (όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές κατοικίες κ.α.) στις εγκαταστάσεις που λαμβάνουν Σήμα Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου, Ζυθοποιείου ή Τυροκομείου.
«Με την ελληνική παραγωγή να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συγκριτικά
πλεονεκτήματα που διαθέτουμε ως χώρα, επενδύουμε στρατηγικά στοχεύοντας στην ενθάρρυνση της ουσιαστικής συμμετοχής της στην τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας με τρόπο βιώσιμο και δίκαιο, που να αφορά κάθε γωνιά της πατρίδας μας.
Ερχόμαστε έτσι στην πράξη να αναδείξουμε μοναδικούς προορισμούς της χώρας μας με σημαντική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα, αλλά και να ενισχύσουμε τους παραγωγούς του τόπου μας δημιουργώντας νέες ευκαιρίες εξωστρέφειας και αύξησης του εισοδήματός τους.
Το στοίχημα της ένταξης του αγροδιατροφικού τομέα στο ελληνικό τουριστικό προϊόν οφείλει να κερδηθεί καθώς σε αυτήν κρύβονται σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο περισσότερα από 17 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διατεθούν σε δράσεις προώθησης του αγροτουρισμού και του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα, με ψηφιακές πλατφόρμες, χάρτες, εφαρμογές, ενέργειες branding και marketing για την προώθηση νέων, αυθεντικών εμπειριών στους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τη χώρα μας», ανέφερε η αρμόδια υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.