Δημοσίευμα: Ποια είναι η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός σε Λίβανο και Γάζα

Τι αναφέρουν οι Times of Israel
AP Photo/Mohammad Zaatari, File
AP Photo/Mohammad Zaatari, File
via Associated Press

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί πλέον πως η εξασφάλιση μιας κατάπαυσης πυρός στον Λίβανο είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα, είπαν στους Times of Israel δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι την Τετάρτη, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο πως η Ουάσινγκτον τις τελευταίες εβδομάδες αλλάζει στρατηγική, ύστερα από μήνες που θεωρούσε ότι η επίτευξη ηρεμίας στη Γάζα θα αποκλιμάκωνε τις εντάσεις στον Λίβανο.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, η αλλαγή αυτή ακολουθεί τη μεγάλη διεύρυνση των ισραηλινών επιχειρήσεων κατά της Χεζμπολάχ από τα μέσα του Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιό τους έχει εξοντωθεί μεγάλο μέρος της ηγεσίας της οργάνωσης ενώ με χερσαίες επιχειρήσεις στο έδαφος του Λιβάνου έχουν καταστραφεί πολλές στρατιωτικές υποδομές της οργάνωσης στον νότιο Λίβανο.

Πριν από αυτές τις εξελίξεις Αμερικανοί αξιωματούχοι υποδείκνυαν τη δέσμευση της Χεζμπολάχ πως δεν θα σταματήσει τις διασυνοριακές επιθέσεις κατά του Ισραήλ μέχρι να υπάρξει κατάπαυση πυρός, κάτι που σήμαινε ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να αποδεχτεί ότι η επίτευξη ηρεμίας στα σύνορα με τον Λίβανο θα ήταν δυνατή μόνο μέσω των εξελίξεων στη Γάζα. «Το πρώτο πράγμα που θέλουμε είναι μια κατάπαυση πυρός στη Γάζα...επειδή νομίζουμε ότι αυτό θα μας επέτρεπε να ξεκλειδώσουμε μια διπλωματική λύση κατά μήκος της Μπλε Γραμμής» είπε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στις 17 Σεπτεμβρίου. Το ίδιο μήνυμα είχε αποσταλεί και τον Αύγουστο, τον Ιούλιο, τον Ιούνιο και τον Μάιο, καθώς δινόταν προτεραιότητα στις προσπάθειες για απελευθέρωση ομήρων και συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα.

Ωστόσο εν μέσω της εντεινόμενης εκστρατείας κατά της Χεζμπολάχ, αξιωματούχοι της οργάνωσης άρχισαν να υποδεικνύουν ότι θα ήταν έτοιμοι να αποδεχτούν κατάπαυση πυρός, ανεξαρτήτως του αν θα επιτευχθεί πριν κατάπαυση πυρός στη Γάζα. Προσχέδιο της αμερικανικής πρότασης που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη από το Kan περιλαμβάνει μια περίοδο εφαρμογής 60 ημερών για τη συμφωνία, κατά την οποία το Ισραήλ θα απέσυρε αρχικά τις δυνάμεις του από τον νότιο Λίβανο και μετά θα παρατασσόταν εκεί ο στρατός του Λιβάνου, καταστρέφοντας τις υποδομές της Χεζμπολάχ κατά τη διαδικασία.

Το ταξίδι του Έιμος Χοχστάιν, ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, στο Ισραήλ, για συναντήσεις με κορυφαίους Ισραηλινούς αξιωματούχους, ακολουθεί ενδείξεις από πλευράς Ισραήλ και Λιβάνου πως υπάρχει ετοιμότητα για να δεχτούν να προχωρήσουν με την αμερικανική πρόταση και ότι η Χεζμπολάχ θα ακολουθήσει, είπε στους Times of Israel Ισραηλινός αξιωματούχος. Ωστόσο διευκρίνισε πως συμφωνία δεν αναμένεται πριν τις αμερικανικές εκλογές την επόμενη εβδομάδα, αν και σημείωσε πως ένα χρονοδιάγραμμα του ενός μήνα θα ήταν ρεαλιστικό. Παράλληλα, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αλλάζουν τη ρητορική τους: Ο Μίλερ δήλωσε την Τετάρτη πως «πάντα θεωρούσαμε ότι (μια κατάπαυση πυρός στον Λίβανο) θα έπρεπε να είναι αποσυνδεδεμένη από τη Γάζα». Υπενθυμίζεται επίσης πως οι ΗΠΑ έχουν καταφερθεί επανειλημμένα εναντίον της απόφασης της οργάνωσης για σχεδόν καθημερινές επιθέσεις στο Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, και έχουν απορρίψει τα περί αλληλεγγύης με αυτόν τον τρόπο στους Παλαιστίνιους.

Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στους Times of Israel τόνισε πως η πρόθεση της Χεζμπολάχ να αποσυνδεθεί από τον πόλεμο στη Γάζα δεν αυξάνει μόνο τις πιθανότητες για κατάπαυση πυρός στον Λίβανο, μα αυξάνει και το ενδεχόμενο η Χαμάς να αλλάξει στάση στις συνομιλίες για τους ομήρους εάν διαπιστώσει πως μένει μόνη της στη μάχη εναντίον του Ισραήλ.

Διαμεσολαβητές από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ προσπαθούν να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες μετά την εξόντωση του αρχηγού της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, πριν από δύο εβδομάδες. Οι ΗΠΑ θεωρούν τον θάνατο του Σινουάρ ως ευκαιρία να επιτευχθεί πρόοδος, εκτιμώντας πως ο αρχηγός της Χαμάς ήταν το κύριο εμπόδιο σε μια συμφωνία. Η Αίγυπτος και το Κατάρ δεν φαίνονται να το πιστεύουν πολύ αυτό, θεωρώντας πως η εξόντωση του Σινουάρ αποκεντρώνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Χαμάς, κάτι που κάνει δυσκολότερες τις προσπάθειες για συμφωνία.

Δημοφιλή