Σε τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου dpa αναφέρεται ότι σε δημοσκόπηση καταγράφεται ευρεία δυσαρέσκεια για την μεροληψία των ΜΜΕ.
Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η πολιτικά προκατειλημμένη στάση των ΜΜΕ περιγράφεται από πολλούς τηλεθεατές ανά τον κόσμο ως ενοχλητική και προβληματική. Σε σχετική δημοσκόπηση η οποία δημοσιοποιείται σήμερα από το αμερικανικό Ινστιτούτο Pew που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, με 42.000 περίπου συμμετέχοντες από 38 χώρες, μόνον το 52% κατά μέσο όρο των ερωτώμενων ότι τα ΜΜΕ της χώρας τους καταγράφουν ειδησεογραφικά με δίκαιο τρόπο τα πολιτικά γεγονότα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση τα τρία τέταρτα των ερωτώμενων διατύπωσαν την άποψη ότι είναι απαράδεκτη η μεροληψία των ΜΜΕ. Γενικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ικανοποίηση για τα ΜΜΕ είναι μεγαλύτερη, με το 73% των συμμετεχόντων να θεωρούν την ειδησεογραφική κάλυψη των σημαντικότερων θεμάτων ως καλή. Στην ερώτηση ως προς το βαθμό που οι ειδήσεις εκλαμβάνονται ως ορθές από τους θεατές, το ποσοστό μειώνεται στο 62%, ενώ όταν το θέμα είναι οι κυβερνήσεις το ποσοστό μειώνεται κατά τρεις επιπλέον μονάδες.
Όπως αναφέρει το τηλεγράφημα, στις ιδιαιτέρως διχασμένες πολιτικά ΗΠΑ, 78% των ερωτώμενων απαντά ότι τα ΜΜΕ δεν θα έπρεπε ποτέ να ευνοούν ένα κόμμα, ενώ αυτή η στάση αποστροφής είναι ακόμη μεγαλύτερη στη Ευρώπη, ενώ αποτυπώνεται ιδιαίτερα έντονα στην Ισπανία (89%) και την Ελλάδα (88%).
Κατόπιν επισημαίνεται ότι μόνον σε πέντε χώρες εντοπίζεται ένα ποσοστό άνω του 30% εκείνων που θεωρούν ότι η μεροληψία των ΜΜΕ είναι αποδεκτή: στο Ισραήλ, την Ινδία, τις Φιλιππίνες, την Ν. Κορέα και την Κολομβία.
Τέλος, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το ενδιαφέρον για τις ειδήσεις παραμένει σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης κατά κανόνα υψηλό, ενώ γίνεται ακόμη υψηλότερο όσο εγγύτερα βρίσκεται ο τόπος ή το αντικείμενο της ειδησεογραφικής κάλυψης στη χώρα των ερωτώμενων. Τα εθνικά, περιφερειακά και τοπικά θέματα λαμβάνουν κατά μέσο όρο ένα ποσοστό 86% ως προς το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Στην περίπτωση οι ειδήσεις αφορούν άλλες χώρες, το ποσοστό βυθίζεται στο 57%.
Ειδικότερα και όσον αφορά στην Ελλάδα:
το 18% αναφέρει ότι τα Μέσα Ενημέρωσης είναι πολύ καλά/κάπως καλά στο να μεταδίδουν τις διαφορετικές θέσεις στα πολιτικά ζητήματα με δίκαιο τρόπο
το 22% αναφέρει ότι τα Μέσα Ενημέρωσης είναι πολύ καλά/κάπως καλά στο να μεταδίδουν τις ειδήσεις με ακρίβεια
το 25% αναφέρει ότι τα Μέσα Ενημέρωσης είναι πολύ καλά/κάπως καλά στο να μεταδίδουν τις ειδήσεις για τους κυβερνητικούς ηγέτες και αξιωματούχους
το 42% αναφέρει ότι τα Μέσα Ενημέρωσης είναι πολύ καλά/κάπως καλά στο να μεταδίδουν στα πιο σημαντικά ειδησεογραφικά γεγονότα
Δείτε τα συμπεράσματα:
Βαθύς πολιτικός διχασμός για το αν τα Μέσα Ενημέρωσης καλύπτουν δίκαια τα πολιτικά θέματα
Οι άνθρωποι στις πιο πλούσιες χώρες είναι πιο πιθανό να ενημερώνονται σε καθημερινή βάση
Οι άνθρωποι παρακολουθούν πιο στενά τις εθνικές, τοπικές ειδήσεις από τις διεθνείς
Οι νέοι άνθρωποι τείνουν να ενημερώνονται περισσότερο από online Μέσα
Οι περισσότεροι αντιτίθενται στην κομματικοποίηση των Μέσων Ενημέρωσης, ενώ πολλοί βαθμολογούν χαμηλά τους οργανισμούς ειδήσεων στο κομμάτι της αμεροληψίας