Προειδοποιητική βολή εν όψει των διαπραγματεύσεων στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, θεωρήθηκαν οι χθεσινές εκτιμήσεις του Ταμείου για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι προβλέψεις για την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του Ταμείου αναφορικά με την αναπτυξιακή δυναμική της Ελληνικής Οικονομίας, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται να αναθεωρήσει τις απόψεις του αναφορικά με το Ελληνικό ζήτημα.
Οι επιτελείς του Ταμείου θα προσέλθουν στις άτυπες διαπραγματεύσεις του Washington Group, επαναφέροντας την γνωστή θέση ότι η Ελλάδα χρειάζεται ή γενναιότερη ρύθμιση χρέους ή επίσπευση της εφαρμογής του αφορολόγητου από το 2020 στο 2019. Αντίστοιχα το ΔΝΤ θέτει υπό αμφισβήτηση και την εφαρμογή των λεγόμενων «αντίμετρων» τα οποία η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει για το 2019 και το 2020.
Η συζήτηση με όλους τους πρωταγωνιστές πλέον θα διεξαχθεί τα επόμενα 24ωρα στην Ουάσιγκτον, καθώς στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, οι επικεφαλής των Θεσμών μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, αναμένεται να αναζητήσουν πολιτική συμφωνία για το Ελληνικό ζήτημα και την στάση που θα κρατήσει το Ταμείο.
Τα αποτελέσματα αυτών των επαφών θα κρίνουν και τα επόμενα βήματα, προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια να να ξεκινήσουν ένα κύκλο διαπραγματεύσεων για να καταλήξουν στην στάση τους αναφορικά με τη ρύθμιση του χρέους και την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου.
Νέες εκτιμήσεις
Πολύ σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του ΔΝΤ θα παίξουν και οι νεότερες προβλέψεις του Ταμείου αναφορικά με την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ταμείου τον περασμένο Οκτώβριο, οι τεχνοκράτες του εκτιμούν ότι το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι της τάξεως του 2,2% του ΑΕΠ έναντι Μνημονιακού στόχου για 3,5% του ΑΕΠ. Αντίθετα, για το 2019 και 2020 το ΔΝΤ προβλέπει επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου. Σε αντίθεση όμως από την πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού προγράμματος, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι δύο περικοπές θα πρέπει να εφαρμοστούν ταυτόχρονα από το 2019, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η συνολική εικόνα για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας θα αποτελέσει μια πρόγευση αναφορικά με την στάση που θα κρατήσει στις δύσκολες διαπραγματεύσεις οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει και η Ελληνική πλευρά ευελπιστεί να ολοκληρωθούν έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.