Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της πανδημίας κορονοϊού μειώνεται σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, όπως στην Ιταλία και την Ισπανία, αλλά η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Βρετανία και την Τουρκία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Στην συνολική εικόνα της επιδημίας, «το 90% των κρουσμάτων προέρχεται από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άρα είναι βέβαιο ότι δεν βλέπουμε ακόμη την κορύφωση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού Μάργκαρετ Χάρις κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη.
Στην Κίνα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τα εισαγόμενα κρούσματα», διαπιστώνει ο ΠΟΥ.
«Δεν θα πρέπει να περιμένουμε το εμβόλιο του επόμενους 12 μήνες ή και περισσότερο», πρόσθεσε.
Η Ισπανία και η Αυστρία επέτρεψαν περιορισμένες επιστροφές στη δουλειά την Τρίτη, ωστόσο η Βρετανία, η Γαλλία και η Ινδία επέκτειναν τα lockdowns.
Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μολυνθεί και πάνω από 119.200 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με μετρήσεις του Reuters. Το επίκεντρο έχει μεταφερθεί από την Κίνα στις ΗΠΑ, που έχουν πλέον τους περισσότερους νεκρούς (23.568).
Η Ιταλία, που έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό νεκρών (20.465) διατηρεί αυστηρούς στις μετακινήσεις. Η Δανία, μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που προέβησαν σε μέτρα κλεισίματος, θα ανοίξει ξανά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία στις 15 Απριλίου.
Χιλιάδες καταστήματα ανά την Αυστρία άνοιξαν την Τρίτη, μα η κυβέρνηση τόνισε πως δεν έχει αποφύγει ακόμα πλήρως τον κίνδυνο. Η χώρα έχει αναφέρει συνολικά 368 θανάτους. Τα νέα κρούσματα κινούνται σε χαμηλούς αριθμούς και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία έχουν σταθεροποιηθεί.