1. Αγνοούν ο ένας τις ανάγκες του άλλου
Συχνά όταν ζευγάρια βρίσκονται κοντά στο χωρισμό, τα συναισθήματα απογοήτευσης είναι εντονότερα. Έτσι, τείνουν να εστιάζουν ο καθένας μόνο στις δικές του ανάγκες και καθόλου σε αυτές του συντρόφου. Ακούγονται συχνά φράσεις όπως «Αυτό είναι για μένα» και αυτό αποτελεί πρόβλημα, γιατί υποδηλώνει εγκατάλειψη της σχέσης, παρότι προκύπτει μάλλον επειδή ένας από τους δύο αισθάνεται ήδη μοναξιά στη σχέση του, εξηγεί η ψυχολόγος Anne Crowley.
2. Ειρωνεία και σαρκασμός
Η ειρωνεία αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη επικείμενου χωρισμού καθώς η υποτίμηση είναι καταστροφική για μια σχέση. Αισθήματα ανωτερότητας μεταξύ των συντρόφων εκδηλώνονται με γέλιο, σαρκασμό, αποξένωση, και απόλυτη αδιαφορία για τα προβλήματα και τις απογοητεύσεις του/της συντρόφου. Ένας τρόπος αντιμετώπισης της περιφρόνησης αυτής είναι η ενσυναίσθηση, η προσπάθεια να βρεθούμε στη θέση του άλλου και να κατανοήσουμε τα συναισθήματα που βιώνει, κατά την ψυχοθεραπεύτρια Elizabeth Earnshaw.
3. Αλλάζει ο τρόπος επικοινωνίας
Συχνά, τα ζευγάρια εμφανίζουν αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας τους και αυτές οι αλλαγές ποικίλουν κατά περίπτωση. Μπορεί να σχετίζονται με το πόσο συχνά μιλούν, με το περιεχόμενο των συζητήσεών τους, ίσως ξαφνικά να αποφεύγουν τα πιο «σοβαρά» θέματα συζήτησης, ίσως όλες οι συζητήσεις αρχίζουν να εξελίσσονται σε τσακωμό, ίσως σταματούν να κάνουν αστεία. Συχνά μπορεί να μην είναι καν ο ένας διαθέσιμος να ακούσει τον άλλο, όπως αναφέρει η ψυχολόγος Nancy Stechler.
4. Δεν κάνουν πια σχέδια για το μέλλον
Όταν ένα ζευγάρι σταματά να μιλά για μακροπρόθεσμους στόχους και κοινά σχέδια σημαίνει ότι παύει να βλέπει τη σχέση τόσο σοβαρά. Μπορεί και να είναι υποσυνείδητο, αλλά εξίσου δηλώνει την έλλειψη ενδιαφέροντος. Χάνεται λοιπόν και ο ενθουσιασμός που θα ακολουθούσε τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού, μιας μετακόμισης ή κάποιας καινούριας ευκαιρίας που θα αξιοποιούσαν από κοινού, επισημαίνει ο Isiah McKimmie, θεραπευτής σύμβουλος ζευγαριών και σεξολόγος.
5. Προσπαθούν να «κερδίζουν» σε κάθε τσακωμό
Λίγο πριν το χωρισμό έρχεται ο αυξημένος ανταγωνισμός. Το αίσθημα ότι πλησιάζει το τέλος της σχέσης δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια στο ζευγάρι με αποτέλεσμα να τσακώνεται για λόγους αξιοπρέπειας και ο καθένας να προσπαθεί διαρκώς να αποδείξει την αξία του. Εν τέλει, βέβαια, η ευτυχία ενός ζευγαριού δεν εξαρτάται από το ποίος θα υπερτερήσει αλλά ποιος θα δείξει αγάπη και κατανόηση, τονίζει ο σύμβουλος σχέσεων, θεραπευτής Douglas Brooks.
6. Δεν λένε πια «καλημέρα» και «καληνύχτα»
Μικρές κινήσεις και στοιχειώδεις εκδηλώσεις αγάπης σταματούν. Σχεδόν προσπαθούν να αγνοήσουν την ύπαρξη του άλλου καλλιεργώντας μια επώδυνη έλλειψη της παραμικρής αλληλεπίδρασης μεταξύ του ζευγαριού και εάν κάποιος από τους δύο σκέφτεται να τερματίσει τη σχέση, τέτοιες συμπεριφορές θα τον ωθήσουν γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με την Crowley.
7. Παίρνουν σημαντικές αποφάσεις ζωής χωρίς να συμβουλευτούν ο ένας τον άλλο
Σταματούν να αξιολογούν τις σκέψεις και τα συναισθήματα του συντρόφου τους και προτάσσουν το «εγώ» έναντι του «εμείς», πράγμα φυσιολογικό σε κάποιο βαθμό, αλλά όχι όταν πρόκειται για σημαντικές αποφάσεις. Τότε, είναι και αυτό ένα δείγμα ότι δεν υπολογίζετε το σύντροφό σας σε αποφάσεις που μπορεί και να τον αφορούν, όπως επισημαίνει η Earnshaw.
8. Δεν έχουν πια την ενέργεια ούτε και να τσακωθούν
Σε μερικές περιπτώσεις ζευγαριών που βρίσκονται κοντά στο χωρισμό οι τσακωμοί αυξάνονται, σε άλλες πάλι σταματούν οριστικά, όταν ο ένας ή και οι δύο μέλη έχουν πλέον αρχίσει να αισθάνονται ότι έρχεται το τέλος και σταματούν να απαιτούν αλλαγές και βελτιώσεις, σταματούν να εκφράζουν τις προσωπικές τους ανάγκες και γενικότερα δεν προσπαθούν να διατηρήσουν την σχέση, όπως υπογραμμίζει ο συμβούλος σχέσεων McKimmie.
To άρθρο δημοσιεύτηκε στη HuffPost US και αποδόθηκε στα ελληνικά.