Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το αξίωμά του εάν η συμφωνία των Πρεσπών δεν εγκριθεί στο δημοψήφισμα, το οποίο προορίζεται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ΕΡΤ, ο Ζάεφ εμφανίστηκε σίγουρος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία.«Είμαι σίγουρος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί στο δημοψήφισμα με ποσοστό 75% με 85%, όσο είναι και το ποσοστό αυτών που τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Αυτό λέει η λογική» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων.
Στο μεταξύ, ο Σκοπιανός πρόεδρος, Γκιόργκι Ιβάνοφ, δεν υπέγραψε την κύρωση της συμφωνίας, τονίζοντας πως «δεν έχω την εντολή να εγκρίνω το νομοσχέδιο. Ένας από τους πυλώνες του προγράμματος εκλογής μου το 2014 ήταν να μη δεχτώ αλλαγή Συντάγματος προς την κατεύθυνση της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος της χώρας. Δεν αποδέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη “μακεδονική” εθνική ταυτότητα, τη μοναδικότητα του “μακεδονικού” έθνους, τη “μακεδονική” γλώσσα και το “μακεδονικό” μοντέλο συνύπαρξης. Εξελέγην πρόεδρος με βάση αυτό το πρόγραμμα».
Σύμφωνα με τον Ιβάνοφ, η συμφωνία στερείται συνταγματικής βάσης και «φέρνει τη “Μακεδονία” σε θέση υφισταμένου μιας άλλης χώρας, της Ελλάδας. Το Άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα υπαγορεύει πως ένας πολίτης που φέρνει την ΠΓΔΜ σε τέτοια θέση τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον πέντε ετών».
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στα Σκόπια, το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων είναι:
α) Η βουλή των Σκοπίων αναμένεται να υπερψηφίσει τη συμφωνία, εκ νέου στις 5 Ιουλίου
β) Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, πιθανόν στις 5 ή 17 Ιουλίου
γ) Βάσει του Συντάγματος, η προεκλογική περίοδος διαρκεί 60 ’εως 90 ημέρες
δ) Στόχος είναι το δημοψήφισμα να διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου αν και ακούγονται, επίσης, η 23 Σεπτεμβρίου ή και μεταγενέστερες ημερομηνίες
ε) Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν το δημοψήφισμα θα έχει δεσμευτικό ή αποφασιστικό χαρακτήρα.
Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ
Στο μεταξύ, την άποψη ότι η Αλβανία και η ΠΓΔΜ δεν έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος δικαίου, εξέφρασε ο υπουργός εξωτερικών της Ολλανδίας, Στεφ Μπλοκ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο.
Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ θα αποφασίσει αν η ΠΓΔΜ και η Αλβανία θα λάβουν το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, στη βάση της θετικής πρότασης που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δύο αυτές χώρες. Ωστόσο, προσκόμματα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες εξακολουθούν να προβάλλουν η Γαλλία και η Ολλανδία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι δύο αυτές χώρες θεωρούν ότι η Αλβανία και η ΠΓΔΜ δεν είναι έτοιμες να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, διότι δεν έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε προσερχόμενος στο Συμβούλιο ότι η ΠΓΔΜ και η Αλβανία έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο σε αυτούς τους τομείς, αλλά δεν είναι αρκετή. «Είναι σημαντικό οι δύο αυτές χώρες να δείξουν σθένος σε αυτούς τους τομείς. Θέλουμε να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο και από τις δύο και κυρίως στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Μίκαελ Ροθ, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία και πρόσθεσε ότι θα ενθαρρύνει τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ολλανδίας να κάνουν το ίδιο.
«Πιστεύω ότι θα ήταν πολιτικό λάθος να μην λάβουμε μια απόφαση σήμερα», είπε ο υπουργός εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν Άσελμπορν, προσερχόμενος στο Συμβούλιο. Από πλευράς του, ο υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας, Γκερνό Μπλούμελ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κοινή συναίνεση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Αν τελικά δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα στηρίξουν την πρόταση αυτή στη Σύνοδο Κορυφής, της 28ης Ιουνίου.